Um Ru(h)m und Ehre

Geplaatst door

3-5 spelers
60 minuten
Auteur: Stefan Feld
Uitgever: Alea (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Wie van de spellen van Alea houdt kan inmiddels al een hele plank vol hebben van de grote serie. Dit jaar is het namelijk het tiende spel uitgebracht dat in de rij kan aansluiten na achtereenvolgens Ra, Chinatown, Tadsh Mahal, Fürsten von Florenz, Adel Verpflichtet, Händler von Genua, Puerto Rico, Eiszeit en Fifth Avenue. Het begon met allemaal toppers maar na (voor velen het hoogtepunt) Puerto Rico werd het een beetje minder. Zet het jubileumnummer deze trend voort of heeft Alea toch weer een nieuwe klassieker weten te maken?

Zoals we allemaal weten (kijk anders nog maar eens goed naar Pirates of the Caribean) gaat het bij piraten om rum, roem, vrouwen, geld en eer. Precies de ingrediënten voor dit spel. Een piratenschip is aanbeland bij een klein plaatsje en de bemanning gaat van boord om de steegjes af te struinen op zoek naar vertier. Onder begeleiding van de rode kapitein wordt er in kroegen gegokt, te veel rum gedronken, geld ‘gevonden’, met dames afgesproken op geheime plaatsen, een nieuwe uitrusting aangeschaft en natuurlijk een robbertje gevochten op zijn tijd. Dan haast men zich op tijd weer aan boord, want goede slaapplaatsen zijn schaars op een piratenschip.

De spelers mogen iedere beurt hun manschappen met de rode kapitein (één speelstuk dat door alle spelers wordt verzet) via een straatje naar een aangrenzend veld begeven. Op ieder veld is er iets te beleven en daarmee ook te winnen. Mocht je meer dan één actie willen doen in een beurt dan kan dat, iedere extra actie kost je een goudstuk. Als laatste actie in een speelronde kan je al je resterende mannen in het schip zetten. Zodra alle spelers geen manschappen meer voor zich hebben liggen wordt er gedobbeld tussen de mannen op het schip om de beste slaapplaatsen. Een slok rum is bij piraten een geweldig middel om je geluk bij het dobbelen te vergroten! Na vijf speelronden kan iedereen al zijn behaalde fiches te voorschijn halen en de punten tellen. Schatkaarten die je maar voor de helft in je bezit hebt tellen niet mee, en schatkisten waar een schorpioen in blijkt te zitten leveren je strafpunten op!

… en de waardering

De sfeervolle vertaling van het thema naar het spelmechanisme verdient hier zeker een pluim. Maar wellicht was dit spel beter op zijn plaats geweest onder de Ravensburgervlag. Het is wel degelijk een spel voor volwassenen gezien het thema en de vele regels, maar de geluksfactor is (geheel in stijl van rum en piraten) heel erg groot. Het is een spel om met vrienden voor de lol te spelen, er wordt het hele spel gegokt en er zijn dan ook continue kleine (dobbelgevechten) om punten. Maar van een langetermijnstrategie of welke tactiek dan ook is geen sprake. Wat mij betreft dus een leuk gezelschapsspel maar te lichte kost voor het Alea label.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *