Spel aan de Maas: 3 oktober 2006

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en René

Gespeelde spellen:

Morgenland
Secret Lives of the U.S. Presidents

Morgenland

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en René

Dagmar zag bij Rene Morgenland in de kast staan en wilde dat graag weer eens doen. Ze had geen moeite om andere enthousiastelingen te vinden en na een kleine opfrisser over de regels kon men snel beginnen.
Dagmar vond het tijd om eens een andere tactiek dan anders te proberen. Ze verzamelde eerst alleen maar veel schatten, in de hoop later veel artefacten te kunnen kopen. Het idee was dat ze dan niet iedere ronde een fiche aan de paleiswacht kwijt zou zijn. De tactiek bleek niet veel succes op te leveren. Dagmar dacht zelf dat dat kwam omdat anderen de in het begin verzamelde artefacten konden gebruiken. Zo stond ze halverwege het spel op een zeker moment als enige in een paleiskamer met een fiche van 1. Maar het goedkope artefact ging aan haar voorbij toen Bas zijn vliegende tapijt inzette. Ook Niek had veel profijt van zijn vroeg gekochte verdubbelaar.
De toverkaarten waren geheel niet in trek. Bas kocht er in totaal drie, waar hij in het begin veel te veel voor betaalde, en de anderen deden geen enkele poging. Dat begon Bas beter te begrijpen toen hij bij het spelen van een kaart eraan herinnerd werd dat je daar een artefact voor moet spelen. Dat was hij even vergeten en het maakt de toverkaarten toch wel duur. Verder was hij nu het enige doel voor de veto-artefacten van de anderen. Uiteindelijk kon hij 1 kaart nuttig gebruiken om de 1-voor-3 ruilactie weg te kapen.
Rene was de enige die vaak voor de twee-artefacten actie ging. Die gebruikte hij dan voor een sleutel van het paleis en zijn verdubbelaar. Ook Dagmar gebruikte vaak een sleutel, terwijl Niek en Bas het met een fiche van 6 of 7 probeerden. De laatste twee rondes werd echter twee maal de 10 wachter getrokken. Dit stuurde met name de plannen van Niek voor het kopen van artefacten danig in de war. De laatste ronde kon hij hierdoor het artefact waar hij op aasde niet meer betalen.
Tot de laatste ronde ging het ongeveer gelijk op met de aantallen artefacten. In de laatste ronde wist Bas er echter tot zijn eigen verbazing maar liefst drie in de wacht te slepen, daarmee op een ruime voorsprong komend.

Uitslag: Bas 8, Rene 6, Dagmar en Niek 5 met gelijke tie-breakers (1 perkament, 3 schatten)
Waardering: Dagmar en Niek 5, Bas en Rene 4.

Secret Lives of the U.S. Presidents

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en René

Rene had in the VS een Trivial Pursuit achtig kaartspelletje gekocht met alleen maar vragen over presidenten. Het principe was simpel: pak een kaart en stel je tegenstander een vraag. Alle antwoorden stonden in een apart boekje bij elkaar. Dat maakte het heel makkelijk per ongeluk een ander antwoord te zien, waardoor eigenlijk een spelleider nodig is om de antwoorden te checken. Dagmar wierp zich meteen op, want in het spelen van dit spel had ze helemaal geen zin.
De vragen bleken voor ons Nederlanders bijna allemaal niet te weten. Gelukkig waren de meeste vragen meer-keuze, dus kon je nog gokken. Het bleek vaak succesvol om het meest absurd klinkende antwoord te kiezen.
Ondanks dat won de politicoloog in ons midden met ruime voorsprong, dus misschien was het toch niet alleen gokwerk. En Niek wist natuurlijk het antwoord op de vraag over Elvis Presley en Richard Nixon, maar die vraag ging naar Bas.
We hadden uiteindelijk zeker een derde van alle vragen gehad, dus vaker dan drie keer is het niet te spelen. Maar dat wilde toch niemand. Dat de waardering nog niet zo erg laag uitviel kwam omdat we best gelachen hadden.

Uitslag: Rene 21, Bas 12, Niek 9
Waardering: Rene en Niek 2½, Bas en Dagmar 2