Puerto Rico CD-rom

Geplaatst door

1 spelers
30-45 minuten
Uitgever: Denda (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De vloek van het schrijven van spelrecensies is dat je nog maar nauwelijks toe komt aan ‘oude’ spellen. Iedereen is natuurlijk geïnteresseerd in nieuwe spellen en wil je een beetje bij de tijd blijven, dan zul je die nieuwe spellen moeten spelen en recenseren. Ik heb er nooit moeite mee gehad om nieuwe spellen te spelen, maar de prijs die je betaalt is dat er soms te weinig kostbare speeltijd gaat naar oude favorieten. In mijn geval zijn dat spellen als Steden en Ridders, El Grande en Puerto Rico, die ik nu maximaal eens per jaar speel. In het geval van Puerto Rico is er sinds kort een soort van oplossing in de computerversie van dit uitmuntende bordspel. Natuurlijk, de beleving van een computerspel is niet te vergelijken met een spel met fysieke medespelers, maar je moet toch wat?

De PC versie is een nauwgezette weergave van het bordspel. Grafisch ziet het er allemaal nog wat beter uit, maar de regels blijven hetzelfde. De computerversie biedt wel iets extra’s in de vorm van de uitbreiding. Deze uitbreiding bestaat uit een handvol nieuwe gebouwen. Deze uitbreiding is nooit in het Nederlands verschenen (en is ook in het Duits en Engels lastig te vinden), zodat dit spel je een mooie gelegenheid biedt ze alsnog te proberen.

… en de waardering

Ik ben minder te spreken over de computerversie van Puerto Rico, als in helemaal niet. Ik heb het spel geprobeerd en was het overzicht helemaal kwijt van wat mijn tegenstanders allemaal aan het doen waren. Ik heb er ook zo mijn twijfels over hoe toegankelijk het spel is voor mensen die het bordspel nooit gedaan hebben. Maar wat ik nog veel vervelender vond is dat je constant met je muis moet klikken om aan te geven dat je de teksten met de acties van de je tegenstander hebt gelezen. Je hebt daardoor constant je muis vast en helaas krijg ik daar pijn van in mijn schouder. Het zou beter zijn geweest als er wat sneltoetsen waren waardoor je bepaalde acties ook via het toetsenbord had kunnen uitvoeren. Je kunt wel voor de optie kiezen om de noodzakelijke muisklik uit te schakelen, maar dan vliegen de acties van je tegenstanders helemaal over het scherm. Wil je nog een beetje overzicht houden, dan is het pijnlijke muisklikken noodzakelijk. Voor mensen met (aanleg voor) RSI is dit dus een spel dat je beter in de winkel kan laten liggen. Een spel waar ik pijn van krijg, kan ik natuurlijk niet meer geven dan één pion.

De belangrijkste punten om een computerversie van een bordspel op te beoordelen vind ik het bedieningsgemak en de speelkwaliteit van de computertegenstanders. Op het gebied van bedieningsgemak heeft Puerto Rico op voorhand al veel tegen. Het is nu eenmaal een complex bordspel, waarbij veel gebeurt en je veel zaken in de gaten moet houden. Speel je het spel op tafel, dan kun je vrij snel de situatie overzien, alles ligt namelijk in het zicht. De computerversie slaagt er niet in een vergelijkbaar overzicht te geven. Het programma laat wel keurig zien wat er gebeurt, maar je moet zo veel in de gaten houden (op verschillende delen van het scherm) dat je het overzicht snel kwijt raakt. Je moet je een ongeluk klikken om in de gaten te houden wat er allemaal gebeurt.

Wat betreft de kunstmatige intelligentie: daarvan is het niveau niet superhoog. Ik ben geen door de wol geverfde Puerto Rico speler (het hospitium is nog steeds een van mijn favoriete gebouwen, dat niveau), maar ook tegen de ‘professionele’ spelers win ik vaker wel dan niet. Echt een probleem vind ik dit niet, want ik speel het spel meer ter ontspanning dan voor de uitdaging.

Ondanks deze minpuntjes heb ik me prima vermaakt met de computerversie van Puerto Rico. Wil je op je PC tegenstanders van niveau dan kun je beter op Brettspielwelt zijn, als je af en toe eens ontspannen Puerto Rico wil spelen maar gebrek aan medespelers hebt dan is de CD-rom geen slechte aanschaf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *