Sphinx

Geplaatst door

2-3 spelers
15 minuten
Uitgever: Invicta Games (1982)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Soms denken mensen aan je op de meest onverwachte momenten. Zo ook toen een vriend van ons zijn opslagruimte uitmestte en een drietal oude spellen (IQ Games) terug vond. In plaats van de gebruikelijke fles wijn of bos bloemen kregen wij bij het volgend etentje dus drie zwarte doosjes. Bij nadere inspectie bleken in twee doosjes de spelregels te ontbreken, maar in Sphinx zaten nog wel de spelregels.

Het spelmateriaal bestaat uit plastic piramides in drie kleuren. Na het doorlezen van het kwart A-4’tje met de regels bleek het spel eigenlijk “vijf op een rij” te zijn. Om beurten mogen de spelers één piramide op tafel zetten. De piramide moet met tenminste één zijkant aansluiten aan reeds geplaatste piramides. Zodra alle piramides op tafel staan moet een reeds geplaatste piramide verzet worden. Er wordt net zo lang doorgespeeld tot één van de spelers vijf piramides op en rij (horizontaal, verticaal of diagonaal) heeft. Deze spelers is de winnaar.

… en de waardering

Het spel is erg simpel en weinig origineel. Misschien dat het toen het uit kwam nog origineel was (wanneer is vier op een rij eigenlijk uitgevonden?), maar die tijd ligt al lang achter ons. Toch heb ik het spel met veel plezier gespeeld. Doordat er geen vast bord is en de piramides dus in een grillig patroon staan zie je soms echt niet dat je tegenstander nog maar één zet verwijderd is van vijf op een rij. Het is gewoon zo’n spelletje dat maar een paar minuten per potje kost en waar je als je de eerste ronde verliest onmiddellijk voorstelt om er wedstrijd van te maken wie als eerste bijvoorbeeld drie potjes heeft gewonnen. Door deze revanche-reactie verdient Sphinx zijn drie pionnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *