Spel aan de Maas: 26 juni 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Mark, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Venedig
Confusion
Turmbau zu Babel

Mark had zich deze avond als gastheer aangeboden en net als twee weken eerder leek het met drie spelers erg rustig te blijven. Maar op de valreep bleek ook Wendy te komen en legde Dirk Jan een verrassingsbezoek af. Peter Hein had Venedig meegenomen, dat alvast werd klaargelegd. Dirk Jan was al binnen, maar omdat niet duidelijk was wanneer Wendy zou komen pakte Mark Tai Pan uit de kast om de tijd te vullen met een spelletje. Na een potje (waarbij Mark geen Tai Pan aandurfde, met als gevolg dat Dirk Jan en Peter Hein op de punten van de slagen wonnen) belde Wendy aan en kon Tai Pan weer in de kast.

Venedig

Spelers: Bas, Dirk Jan, Mark, Peter Hein en Wendy

Peter Hein had dit al ettelijke malen meegenomen, maar van spelen was het nog niet gekomen. Mark was direct enthousiast toen hij het zag en daarmee leek het er op dat het vanavond dan toch gespeeld zou worden. Gelukkig is Venedig geschikt voor vijf en hoefde het niet alsnog terug in de tas.
Peter Hein had het al wel eens op BSW gespeeld en Mark had het daar wel eens gespeeld zien worden. Voor de anderen was het helemaal nieuw. Venedig is het nieuwste spel van Klaus-Jürgen Wrede, bekend van Carcassonne. Tot verrassing van sommigen kwam het niet voor op welk SdJ-lijstje dan ook, aangezien het een redelijk ontspannen familiespel is.
In Venedig wordt de oude binnenstad van Venetië opgebouwd. Daarvoor moet het moeras wel gedregd worden; op de aldus vrijgekomen plaatsen bouwen de spelers gezamenlijk allerlei gebouwen, waarmee punten verdiend worden.
Dirk Jan was startspeler en speelde direct al zijn kaarten voor huizen en het begin van een brug. Daarmee had hij geen kaarten meer op handen, waardoor hij slechts een kaart kon trekken. Hij zou daar de rest van het spel last van houden. Peter Hein werd direct bouwmeester van de eerste basiliek, waarin hij ondersteund werd door Bas. Met de zeven punten die dat oplevert kreeg hij direct een grote voorsprong te pakken. Maar Wendy, die een lucratief paleis bouwde, had hem snel achterhaald en ook Bas en Mark kwamen door het (mee)bouwen van andere zaken snel genoeg langszij.
Wat volgde was een spel van haasje-over, waarbij Bas, Mark, Peter Hein en Wendy voortdurend de koppositie overnamen om vervolgens weer gepasseerd te worden door de andere drie. Dirk Jan bleef in de positie hangen dat hij weinig kaarten kon trekken en daardoor ook maar weinig kon bouwen. Met een grote krachtsinspanning, waaronder het spenderen van bijna al zijn schat- en moerasfiches, wist hij aansluiting te vinden bij het peloton. Helaas kon hij hier geen vervolg aan geven en moest hij snel weer lossen.
Met nog maar twee huizen in het spel was het duidelijk dat het spel snel zou eindigen. Peter Hein voltooide nog twee gebouwen (naar later bleek in de voor hem ongelukkige volgorde) en Bas maakte het voorlaatste huis af. Wendy maakte het af met het plaatsen van het laatste huis. Ze had zelfs twee huiskaarten in de had dus beide huizen kunnen bouwen als Bas er niet eentje had weggekaapt. Gelukkig voor Wendy had dat geen effect op haar eindresultaat. Want na een laatste keer haasje-over met het uitkeren van de punten voor de fiches eindigde zij uiteindelijk als eerste.
Iedereen was wel te spreken over Venedig.

Uitslag: Wendy 41, Peter Hein 39, Mark 38, Bas 35, Dirk Jan 25
Waardering: allen 3½

Confusion

Spelers: Bas, Dirk Jan, Mark, Peter Hein en Wendy

Wendy had Confusion weer meegenomen, dat de vorige keer ongespeeld in de tas was gebleven. Dit tot teleurstelling van Bas, die het vooruitzicht op een snel denkspelletje wel zag zitten. Nu was er wel tijd voor en tijdens het doornemen van de regels bleek Confusion ook het een en ander gemeen te hebben met het dobbeldenkspelletje Bongo, een van Bas? favorieten in het genre.
In Confusion gooi je met drie dobbelstenen. Op een staan drie kleuren afgebeeld. Op een andere staan dezelfde drie kleuren, maar daarin de tekst van een van de andere twee kleuren. Om het verwarrend te maken is het natuurlijk de tekst die bij deze dobbelsteen telt en niet de afgebeelde kleur. Geven beide dobbelstenen een andere kleur aan, dan moet iedereen zo snel mogelijk het kaartje van de ontbrekende kleur spelen. Zijn de kleuren gelijk, dan bepaalt een derde dobbelsteen welke actie ondernomen moet worden. Dat kan zijn in je handen klappen, ?psst!? zeggen of je handen in de lucht steken (zonder daarbij overigens ?wow!? te roepen!). Heb je het goed, dan krijg je een fiche. Heb je het fout of was je de laatste die het goed had, dan verlies je er een. Wie als eerste negen fiches heeft verzameld, wint het spel.
Er was veel hilariteit om het onvermogen van Dirk Jan om op tijd de goede reactie

Uitslag: Bas en Mark 9, Peter Hein 6, Wendy 5, Dirk Jan 1
Waardering: Bas, Mark en Peter Hein 2, Dirk Jan en Wendy 1½

Turmbau zu Babel

Spelers: Bas, Dirk Jan, Mark, Peter Hein en Wendy

Confusion was gelukkig snel voorbij en daarmee was er nog ruim de tijd voor een laatste spel. In de spellenkast van Mark was er niet direct een spel voorhanden dat geschikt was voor vijf en tegelijk niet zo lang duurde. Mark stelde dus maar voor om Turmbau zu Babel te spelen, dat Peter Hein mee had genomen en hij de vorige keer met veel plezier had gespeeld.
Mark en Peter Hein wisten van de vorige keer nog het belang van het verzamelen van fiches in dezelfde kleur en probeerden dat zoveel mogelijk te doen. Bas had het ook eerder gespeeld, maar richtte zich volledig op zijn positie op het bord en liet de fiches voor wat ze waren. Doordat regelmatig de biedingen van Bas en Wendy geweigerd werden, liepen ze wat uit op de rest. Bij de eerste voltooide monumenten waren ze ook goed vertegenwoordigd, waardoor hun voorsprong verder opliep. Met vijf spelers gebeurt er een hoop tussen de twee beurten van eenzelfde speler. De actie concentreerde zich nu grotendeels op dezelfde monumenten. Telkens als er eentje geopend was met het eerste fiche, werden de andere fiches daar ook al snel voltooid. Zo halverwege het spel kon het zelfs gebeuren dat na het waarderen van een monument er geen huizen meer op het bord stonden.
Bij de latere monumenten begonnen ook Dirk Jan, Mark en Peter Hein zich te roeren. Omdat latere monumenten (veel) meer punten opleveren, slaagden ze erin Bas en Wendy in te halen. Op dat moment ging het ineens erg snel en werd het laatste bruine fiche gepakt. Na het waarderen van de onvoltooide monumenten stond Bas nog op kop, maar nadat de bonuspunten van de fiches waren vergeven moest hij genoegen nemen met een vierde plaats. Het verzamelen van fiches had Mark en Peter Hein goed gedaan, want ze eindigden met een aardige voorsprong op de rest. Door zijn bonus van twintig punten kwam Peter Hein nog net een puntje voor Mark.

Uitslag: Peter Hein 75, Mark 74, Dirk Jan 65, Bas 93, Wendy 59
Waardering: Mark en Peter Hein 4, Dik Jan 3½, Bas en Wendy 3