Spel aan de Maas: 10 juli 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Helene, Niek, Peter Hein, Sten en Wendy

Gespeelde spellen:

Geschenkt
Turmbau zu Babel
Billabong
Trax

Na een spelloze periode (afgezien van de BattleLore dan) konden Dagmar en Niek wederom meespelen en boden zich deze avond aan als gastheer en -vrouw. Niet iedereen die zich had aangemeld was even op tijd en toe er vijf spelers waren werd er alvast begonnen met een rondje Geschenkt.

Geschenkt

Spelers: Bas, Dagmar, Helene, Niek en Peter Hein

Omdat niet duidelijk was wanneer eventuele laatkomers zouden komen, stelde Peter Hein om een kort rondje Geschenkt te spelen. Bekende kost voor iedereen en uitleggen was dus niet nodig. Zoals wel vaker (en terecht door Niek opgemerkt). Pakte Peter Hein al snel een middelhoge kaart met een aantal fiches erop. Later pakte hij ook nog een iets lagere kaart, in de hoop ze aan elkaar te laten groeien. Alle nodige kaarten kwamen inderdaad langs, maar helaas voor hem besloot Helene uitgerekend zijn reeksen dwars te zitten bij het opnemen van haar eerste kaart. Dagmar en Niek hadden ook een paar kaarten bij elkaar in de buurt. Dit had tot gevolg dat om sommige kaarten concurrentie ontstond en ze sneller genomen werden dan anders het geval zou zijn.
Hiervan profiteerde vooral Bas, die maar weinig fiches hoefde af te leggen en in totaal maar twee, op elkaar aansluitende, kaarten had hoeven pakken. Daarmee won hij deze ronde, op korte afstand gevolgd door Helene en Niek. Ze hadden Dagmar en Peter Hein afgetroefd om de juiste kaarten.
Inmiddels waren ook Sten en Wendy binnengekomen en bleef het bij dit ene rondje.

Uitslag: Bas 23, Helene en Niek 25, Peter Hein 41, Dagmar 61
Waardering: Peter Hein 3½, Bas, Dagmar, Helene en Niek 3

Turmbau zu Babel

Spelers: Dagmar, Helene, Niek en Peter Hein

Peter Hein zocht medespelers voor Turmbau zu Babel, zijn favoriete spel van dit moment. Bas en Wendy hadden het onlangs nog meegespeeld en hadden geen interesse. Dagmar en Niek wilden wel en Helene schoof ook aan.
Misschien lag het aan het aantal spelers, maar het duurde erg lang voor het eerste monument werd afgebouwd. Na een tijdje was er van een paar kleuren nog maar een fiche over en waren er nog steeds maar twee monumenten gewaardeerd. Het bord was toen ook barstensvol huizen. Een totaal andere situatie dan de vorige keer, toen het bord op een zeker moment zelfs helemaal leeg was.
Op dit moment aangekomen was Dagmar goed vertegenwoordigd bij bijna alle monumenten. Haar bod was vaak geaccepteerd, maar daardoor had ze veel minder punten gekregen dan de rest voor afgeslagen biedingen. Ze had haar huizen ook goed gespreid, zodat ze overal wel wat zou scoren. Niek en Helene stonden bij een paar monumenten erg sterk, maar hadden elders weer heel weinig. Net als de vorige keer had Peter Hein relatief weinig huizen op het bord, maar wel veel fiches gespaard. Op het juiste moment ging hij over tot actie op het bord en wist nog net op tijd een monument te voltooien voor zestien punten.
Kort daarna maakte Dagmar het spel af door het laatste bruine fiche te pakken  Het was wel duidelijk dat ze bij dat monument graag de eerste plaats wilde en dus bood Peter Hein zes kaarten, in de zekerheid dat ze toch afgeslagen zouden worden. Dat gebeurde inderdaad. Peter Hein scoorde zes punten voor zijn afgeslagen kaarten, Dagmar tien voor de meeste huizen bij dit monument, terwijl Niek en Helene troostprijzen kregen door hun gebrek aan bruine kaarten.
Bij het waarderen van de monumenten haalde Dagmar alles en iedereen in. Peter Hein scoorde bij deze eindronde nog net genoeg om met zijn 25 bonuspunten van de fiches Dagmar in te halen, die maar weinig bonus had. Niek en Helene kwamen niet meer in de buurt.
Peter Hein vindt ieder potje weer leuker dan het vorige en krikte zijn waardering weer wat op. Dagmar zag wel potentie in het spel, maar had het na een potje nog niet goed in de vingers. De anderen sloten zich daar bij aan.

Uitslag: Peter Hein 79, Dagmar 68, Niek 59, Helene 56
Waardering: Peter Hein 4½, Dagmar, Helene en Niek 3½

Billabong

Spelers: Dagmar, Helene, Niek en Peter Hein

Turmbau zu Babel was snel voorbij. Dagmar had geen specifiek spel in de aanbieding en dus stelde Peter Hein Billabong voor, dat hij ooit eens in de ramsj had gekocht. Billabong is een racespel met kangaroes, waarbij je moet proberen als eerste vijf kangoeroes een rondje rondom een billabong (een Australische term voor een afgesloten rivierarm) moet laten maken. Kangaroes mogen of een vakje bewegen, of een reeks van sprongen maken over andere kangaroes. Daarmee kun je in een klap een groot stuk afleggen.
Door het zoeken naar de meest efficiënte springroutes doet het spel wat denken aan Rasende Roboter. Het voordeel is dat dit wat minder een puzzel voor meer spelers is, het nadeel is dat je een voor een aan de beurt bent en als iemand er voor kiest eens lekker na te gaan denken over alle mogelijke opties het spelplezier van de anderen danig vergald wordt. Het lange nadenken bleef dit potje gelukkig nog redelijk beperkt, maar soms deden spelers toch langer dan een minuut over hun beurt en dan wordt het al snel irritant.
Peter Hein had al snel drie kangaroes binnen, maar zijn twee overgebleven kangaroes waren achterblijvers die het peloton wat kwijt waren. Hij moest dus veel beurten gebruiken om weer wat aansluiting te zoeken. Net als bij Cartagena wil je hierbij niet te ver achterop raken! Helene dacht soms wat lang na over haar zet, maar dit had wel tot gevolg dat ze soms hele verre sprongen met haar kangaroes kon maken. Al snel had ze ook drie kangaroes binnen, waarbij haar overgebleven twee aanzienlijk dichter bij de finish stonden dan die van Peter Hein. Dagmar en Niek hadden nog niets binnen, maar bewogen hun kangaroes zoveel mogelijk gezamenlijk naar de finish. Niek deed dat nog wat sneller en kon dankzij een paar reuzensprongen ineens drie kangaroes finishen.
Vlak nadat Dagmar haar eerste buideldier binnen had (met de rest in het kielzog) ging de vijfde en laatste pion van Helene over de finish.
Iedereen vond het een verrassend leuk spel, ondanks de wat kinderachtige doos en de wel erg droge spelbeschrijving.

Uitslag: Helene 5, Niek en Peter Hein 3, Dagmar 1
Waardering: Dagmar 4, Helene, Niek en Peter Hein 3½

Trax

Spelers: Dagmar en Peter Hein

Bijna iedereen was nu naar huis, maar Dagmar wist Peter Hein nog te verschalken voor een potje Trax. Dit is de tweepersoonsvariant van Tantrix, die zich laat omschrijven als een complexe variant van vier op een rij. Je moet proberen als eerste een lus te voltooien, of een lijn bestaande uit acht rijen of kolommen. Past er in een hoek nog maar een lijn, dan wordt een fiche automatisch zo neergelegd. Daardoor win jet spel dus als je een lijn op een vakje na weet te voltooien.
Omdat het spel snel ontaardt in een wirwar van lijnen en lussen is het opletten geblazen dat je geen mogelijkheid over het hoofd ziet, vooral die van je medespeler. Dagmar was al wat meer ervaren dan Peter Hein en had een slim bekeken lus in aanbouw. Peter Hein zag de dreiging pas toen Dagmar aankondigde dat ze had gewonnen, wat ze dus ook deed. Het leed was daarmee snel geleden.
Peter Hein vond het teveel een abstract spel dat bepaald wordt door wie als eerste een fout maakt en was niet zo enthousiast. Dagmar vond het eigenlijk ook niet leuk, maar kon een lage waardering nog niet over haar hart verkrijgen. Ze hield het nog maar even bij een zuinige (of royale?) 2½.

Waardering: Dagmar 2½, Peter Hein 2