Spel aan de Maas: 31 juli 2007

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Siedler von Catan Würfelspiel
Spel der Torens
Zooloretto
Billabong
That’s Life

Iedereen lijkt wel op vakantie en daarmee was het deze avond erg rustig. Was Peter Hein niet op komen dagen dan hadden Dagmar en Niek BattleLore kunnen spelen, nu stond er een trits familiespellen op het programma. Het voordeel is dat we met z’n drieën lekker doorspelen, zodat je een hoop kunt doen op een avond. Met drie spelers werden er nu meer spellen gedaan dan op sommige avonden met acht spelers!

Siedler von Catan Würfelspiel

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Dagmar stelde als opwarmer dit dobbelspel voor. Peter Hein is sowieso niet vies van een beetje dobbelen en Niek vond het ook best. Net als in Yahtzee moet je hier speciale combinaties dobbelen om punten te krijgen. Op de dobbelstenen staan de vijf bekende grondstoffen plus goud afgebeeld. Daarmee kun je, jawel, straten, dorpen, steden en ridders bouwen, allemaal tegen de bekende combinaties. Je mag echter niet in het wilde weg gaan bouwen, er moet wel een zekere volgorde in zitten. Ridders mogen altijd, aan steden en dorpen mag je pas beginnen als je die op je scorebriefje eerst hebt bereikt met een weg. Wegen zijn makkelijk te bouwen en leveren slechts een punt op. Dorpen en steden leveren meer op en iedere volgende stad of dorp is weer beter dan de volgende. Dit levert nog wat mogelijkheden tot keuzes, maar het is hoofdzakelijk dobbelen.
Dagmar ging goed van start met een uitgebreid wegennetwerk en bereikte al snel de eerste dorpen. Steden en ridders liet ze echter links liggen. Peter Hein en Niek pakten het anders aan en gingen, geholpen door Vrouwe Fortuna, voor een meer gespreide ontwikkeling. Peter Hein had daar iets meer geluk dan Niek, die aan het einde net een ridder te kort kwam om nog een dorp te bouwen. Peter Hein had wel de grondstoffen voor een drop, maar kwam net te kort om ook de weg er naar toe te maken. Al met al had Peter Hein net iets beter gedobbeld dan Niek. Dagmar had te weinig in de ridders geïnvesteerd en bleef verder achter.
Iedereen vond het wel een grappig dobbelspelletje, dat vooral geschikt is voor families op vakantie. Veelspelers zullen liever Regenwormen of Um Krone und Kragen spelen.

Uitslag: Peter Hein 61, Niek 54, Dagmar, 41
Waardering: Dagmar en Peter Hein 3, Niek 2½

Spel der Torens

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Het volgende spel kwam uit de tas van Peter Hein. Het Spel der Torens is een al wat ouder abstract spel, dat onlangs opnieuw is uitgegeven. In Nederland is de uitgave verzorgd door PS Games, dat er echter vrij vage regels bij heeft geleverd. Gelukkig is het spel vrij eenvoudig en konden we de juiste regels er (waarschijnlijk) wel uit halen.
Dagmar en Niek hadden het al eens eerder gespeeld en waren toen niet zo heel enthousiast. Dat gevoel bleef ook na dit potje bestaan. Iedere speler verplaatst stenen in zijn kleur over het bord en bedekt daarmee stenen van de andere spelers, mits ze hetzelfde symbool dragen. De bedoeling is om zo hoog mogelijke torens te bouwen en die naar de scorevelden te dirigeren.
Omdat het bord erg groot is, met maar liefst tachtig stenen concentreerde iedereen zich wat op een eigen stuk van het bord. Naarmate het bord leger werd begonnen de spelers wat meer op elkaar te letten. Peter Hein was er net op tijd bij toen Dagmar ineens al drie torens in een scoreveld had staan. Een vierde zou het spel beëindigen en haar de winst opleveren. Niek had het echter niet gezien, zodat Peter Hein de noodzakelijke ingreep deed. Hij had echter over het hoofd gezien dat Dagmar nog een optie achter de hand had. Dat had hij kunnen voorkomen, maar omdat geen van beide spelers ingreep, was het duidelijk dat Dagmar ging winnen.
In zijn laatste beurt probeerde Peter Hein nog maar zoveel mogelijk punten te scoren door snel torens naar scorevelden te dirigeren. Het was echter niet voldoende om de verpletterende overwinning van Dagmar voor te zijn.

Uitslag: Dagmar 23, Peter Hein 8, Niek 5
Waardering: allen 2

Zooloretto

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Wederom kwam de verse SdJ-winnaar op tafel. Alle spelers hadden het al eens gedaan en dus was een uitleg niet nodig. Peter Hein probeerde een nieuwe tactiek, waarbij hij eerst groepen van dezelfde dieren in de stallen liet staan om ze daarna in een klap naar een kooi te dirigeren. Zo zou hij zo lang mogelijk zijn opties open houden. Tenminste, dat was de theorie. Dagmar had gezien dat Peter Hein een vruchtbaar zebrawijfje in zijn stal had en gaf hem daar een geldstuk voor. Dit bracht Niek op een idee, die op zijn beurt het olifantenmannetje van Peter Hein ?kocht?. Dit betekende het einde van de slimme plannetjes van Peter Hein, die nu iets beters moest verzinnen.
Hij had nu grote moeite om zijn kooien vol te krijgen, in tegenstelling tot Dagmar en Niek. Met het verkregen geld probeerde hij nog wat punten te verdienen door een extra kooi aan te schaffen, maar het was niet genoeg. Er waren simpelweg nog te weinig beurten over om aan voldoende dieren te komen. Dagmar had dat probleem niet, ze had eerder teveel dieren. Uiteindelijk had ze zelfs vijf verschillende diersoorten in de stal, maar niet het geld om ze daar uit te krijgen. Door alle minpunten dook ze in punten zelfs nog onder Peter Hein en won Niek met een grote voorsprong.

Uitslag: Niek 25, Peter Hein 17, Dagmar, 15
Waardering: allen 3

Billabong

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Na Zooloretto was de beurt weer aan een spel uit de tas van Peter Hein. Hij had Billabong weer in de aanbieding, dat de vorige keer in goede aarde was gevallen en niet zo lang duurde. Met een speler minder gaat het spel nog sneller, maar het spelverloop was juist minder snel. De vorige keer hadden we de regel over het hoofd gezien dat je per onderdeel van een sprong maar over een andere kangaroe heen mag springen. En omdat er nu ook vijf kangaroes minder waren die als ?bok? gebruikt kon worden was het vaak lastiger om een mooie sprong te maken. Het kwam dus veel vaker voor dat een kangaroe maar een stap deed, omdat een sprong er niet in zat.
Dagmar haalde al haar kangaroes snel naar voren, terwijl Niek en Peter Hein er een paar achter lieten. Ze dachten dat die later wel via reuzensprongen in bijna een keer naar de finish konden komen, maar daar vergisten ze zich in. Er waren simpelweg niet genoeg kangaroes om als bok te gebruiken. Hun kangaroes die vooraan lagen deden het nog redelijk, maar het peloton was nu zo opgerekt dat de achterblijvers voor een onmogelijke taak stonden. Dit tot groot genoegen van Dagmar, die haar kangaroes moeiteloos een voor een over de finish loodste.
Iedereen vond het nog steeds een erg geslaagd spel.

Uitslag: Dagmar 5, Niek 4, Peter Hein 2
Waardering: allen 4

That’s Life

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Zelfs na vier spellen was er nog wel tijd voor een afzakkertje. Dagmar aarzelde nog even, maar liet zich toch overhalen af te sluiten met That?s Life. Bekende kost voor alle drie en licht genoeg als laatste spel.
Dagmar begon goed en haalde als eerste een gelukstegel binnen. Niek haalde veel fiches binnen, maar die waren lang niet allemaal groen. Peter Hein had zo?n beetje halverwege het spel nog maar twee of drie tegels, maar kon ook nog niet bogen op een hoge score. Hij hield wel zijn pionnen zo veel mogelijk achter, om zijn kansen op de gelukstegels en groene tegels zo groot mogelijk te houden. Dit betaalde uiteindelijk uit, want toen de pionnen van Dagmar en Niek hard naar voren gingen kon hij nog een paar gelukstegels oppikken. Hij pakte er uiteindelijk drie en kon daarmee al zijn negatieve tegels omzetten in pluspunten. Dagmar en Niek konden minder compenseren en scoorden een stuk lager.

Uitslag: Peter Hein 26, Dagmar 12, Niek 5