Zooloretto

Geplaatst door

2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: White Goblin Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Goedlopende bordspellen worden met een zekere regelmaat opgevolgd door een kaartspel (bijvoorbeeld het Puerto Rico Kaartspel, Eufraat en Tigris Kaartspel en Het Kolonisten van Catan Kaartspel). Omgekeerd komt ook voor, maar minder vaak en vaak na pas een langere tijd (bijvoorbeeld Bohnhansa en Tanz der Hornochsen). De overeenkomst van beide duo’s is dat de bordspellen doorgaans complexer zijn dan de kaartspellen. Schijnbaar is het toch lastiger om een kaartspel up te graden naar een bordspel dan het is om een bordspel te vereenvoudigen tot een kaartspel.

Het succesvolle kaartspel Coloretto de inspiratie geweest voor het bordspel Zooloretto. In Coloretto moet je kaarten verzamelen in verschillende kleuren. Drie kleuren leveren pluspunten op, de rest minpunten. Tijdens je beurt mag je telkens kiezen om een nieuwe kaart open te draaien en aan een rijtje te leggen of om één van de rijtjes op pakken. De spanning in dit spel zit hem in het samenstellen van de rijtjes het moment prikken dat een rijtje aantrekkelijk genoeg is om op te pakken.

Dit element is ook de kern van het Zooloretto. Dit keer echter geen gekleurde kaarten, maar fiches met dierentuindieren. De spelers hebben allemaal een lege dierentuin voor zich liggen met drie verblijven en een grote stal. In de verbijven moeten de dieren komen en je krijgt in principe pas punten vanaf het moment dat het verblijf op één dier na gevuld is. Natuurlijk staan in de dierentuin de dieren netjes soort bij soort, dus mixen mag niet. De dieren in de stal leveren per soort minpunten op.

In het centrum van de speeltafel staan net zo veel vrachtwagens klaar als er spelers zijn. Tijdens je beurt mag je of een fiche trekken en die op één van deze vrachtwagens leggen, of één van de vrachtwagens pakken. Behalve dierenfiches, zijn er ook geldfiches en fiches met horecagelegenheden (die voor extra punten zorgen). Ook hier is het dus zaak om in te schatten waneer een vrachtwagen voor jou het aantrekkelijkst is. Moet je er nog op gokken dat er nog een gewenst dier bij komt of verwacht je dat je buurman de vrachtwagen voor je neus wegkaapt.

Een leuke toevoeging aan het spel zijn de mannetjes en vrouwtjes dieren. Van elke diersoort zijn er een aantal dieren die te jong of oud zijn om te paren, maar ook twee vruchtbare mannetjes en twee vruchtbare vrouwtjes. Zet je deze samen in een verblijf (niet in de stal!) dan krijg je er gratis een jong van dezelfde soort bij.

Met het geld dat je tijdens het spel verzameld kan je verder nog een paar extra acties uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld een extra verblijf openen of dieren uit de stal van een andere speler kopen. Deze toevoeging aan het Coloretto-systeem maakt het spel net een beetje dynamischer.

… en de waardering

Zooloretto is een prima familiespel. De basis is het beproefde Coloretto-systeem waar wat extra’s aan zijn toegevoegd (geldacties, mannetjes en vrouwtjes dieren, ruimtegebrek in de velden). Deze extra’s sluiten goed aan op het ook heel familie-vriendelijke thema waardoor Coloretto succsevol is omgetoverd tot een bordspel. Het zal dan ook weinigen verbaasd hebben dat dit spel tot Spiel des Jahres 2007 is gekozen. Het spel speelt lekker vlot weg, biedt voldoende spanning om leuk te blijven en is simpel genoeg om met het hele gezin te spelen. Voor de volwassen veelspeler is het echter wat te simpel, maar omdat die ook niet tot de echte doelgroep behoort, doet het niets af aan het spel zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *