Tanz der Hornochsen

Geplaatst door

2-8 spelers
45 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: Amigo Spiele (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Een van de meest bekende kaartspelletjes is Take 5! Dit zeer simpele kaartspel is met zowel twee als zelfs met tien spelers goed te spelen en hoort wat mij betreft bij de absolute top in dit genre. Dat ik niet de enige ben die dit vindt, blijkt wel uit het feit dat het spel inmiddels al weer tien jaar in de (Duitse) winkel ligt. Om dit heuglijke feit te vieren, heeft de bedenker van Take 5! een bordspel met hetzelfde thema gemaakt, Tanz der Hornochsen genaamd.

Dit “opvolgen” is in de spellenwereld geen onbekend fenomeen, succesvolle spellen worden regelmatig opgevolgd door spellen met hetzelfde thema in de hoop de verkoopcijfers te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan Puerto Rico en het Puerto Rico kaartspel, El Grande en Conquistador, Boonanza en Bohn Hanza. Net als in de filmwereld, lukt het lang niet altijd om het succes van de voorganger te evenaren. Zou dit bij Tanz der Hornochsen wel lukken?

Net als in het origineel draait Tanz der Hornochsen om het oplopend aanleggen van fiches met nummers (1 tot en met 99 in dit geval). Tanz der Hornochsen is echter een bordspel. Op het speelbord staan twaalf rijtjes met vakjes afgebeeld. Op het laatste vakje staat telkens een plaatje van een koe met daarbij een aantal strafpunten. Aan het begin van een ronde kiezen alle spelers een fiche uit hun voorraad en draaien dit tegelijkertijd om. Degene met het laagste nummer moet beginnen met aanleggen. Fiches moeten altijd oplopend worden aangelegd, op het rijtje wat het dichtst bij het aan te leggen nummer ligt. Als je echter niet oplopend aan kan leggen, moet je je fiche met een laag nummer juist boven op het hoogste fiche leggen. Als je op het vakje met de strafpunten legt, moet je op het scorespoor het aantal gescoorde punten naar voren toe. Het laatste fiche schuift dan door naar het eerstvolgende lege rijtje, waar het volleggen weer opnieuw begint.

Tot zo ver klinkt het wel heel vertrouwd. Op sommige velden staan echter extra symbolen die een nieuwe dimensie aan het spel geven. Als bijvoorbeeld het zevende rijtje actief is, moeten de spelers niet één maar twee fiches tegelijkertijd kiezen en spelen. En in het tiende en twaalfde rijtje krijg je geen strafpunten maar minpunten (waardoor je achteruit gaat op het scorespoor). Verder moeten de spelers soms de fiches open spelen (beginnend bij de beste speler), zodat de zwakste speler kan uitrekenen welke kaart hij moet spelen.

Tenslotte wijkt de manier waarop je aan fiches in je hand komt af van Take 5! Spelers kunnen op drie manieren aan fiches komen. Ten eerste doordat je door je voorraad fiches heen bent. Als je voorraad op is, mag je kosteloos zes nieuwe fiches uit de voorraad pakken. Daarnaast moet je, als je een rijtje opheft van dat rijtje één of twee fiches kiezen en deze aan je voorraad toevoegen. Tenslotte mag je tegen betaling van strafpunten nieuwe fiches kopen (een om een). Dit laatste doe je als je vermoedt dat alle kaarten die je hebt, zeker strafpunten gaan opleveren.

Het spel is afgelopen zodra iemand het einde van het scorespoor bereikt (en dus in de daar afgebeelde mesthoop valt) of als er geen fiches meer getrokken kunnen worden.

… en de waardering

Tanz der Hornochsen is een waardige troonopvolger voor Take 5! De essentie van het spel is niet aangetast, er zijn alleen wat aardige regels aan toegevoegd waardoor het spel net even anders is. Vooral de vondst dat een lage kaart op een hoge kaart moet, maakt dat je andere keuzes maakt. Kortom, Tanz der Hornochsen is een aanrader voor mensen die Take 5! grijs gespeeld hebben en wel in zijn voor wat variatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *