Spel aan de Maas: 27 november 2007

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Jeroen, Mark, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:
Filou
Race for the Galaxy
Tai Pan

 Vooraf leek het er op dat de opkomst beperkt zou worden, omdat Mark als enige interesse had getoond. Uiteindelijk kwamen nog vier andere spelers opdagen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Dagmar en Niek vooral voor de laatste aflevering van Lost kwamen, die Peter Hein had opgenomen. Voor de vorm deden ze nog even een potje Filou mee.

Filou

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Mark, Niek en Peter Hein

Een spel van Friedemann Friese, met katten in de hoofdrol. Je hoeft je dan niet af te vragen of Dagmar geïnteresseerd is; vanavond kwam het dan voor het eerst bij Spel aan de Maas op tafel. Filou is een kort biedspelletje, waarbij de spelers zelf in het geheim katten en hoden in de aanbieding doen. Gewone katten leveren pluspunten op, zwerfkatten minpunten. Want wie wil er nu een kat in de zak. Honden jagen uiteraard katten weg. En dan is er nog het roze konijn (niet te verwarren met het ?blauwe konijn? uit Tai Pan).
Spelers bieden tegen elkaar op om de geheime katten. Maar iedere keer als er iemand past, krijgt deze wat geld en wordt een van de kaarten opengedraaid. De overgebleven spelers krijgen daardoor extra informatie, op basis waarvan ze verder kunnen bieden.
Peter Hein besloot in het begin vaak te passen om wat geld te verzamelen. Echt hoog werd er nog niet geboden, zodat Niek met een schamel bod van twaalf muntjes katten met een waarde van liefst 31 punten kon incasseren.
Dagmar en Mark boden in de volgende rondes dus wat steviger mee, maart kochten wel een kat in de zak, met minpunten als gevolg. Hierna werd iedereen wat voorzichtiger en werden er pogingen gedaan om kaarten te tellen. Tussendoor scoorden Dirk Jan en Peter Hein nog wat punten en kreeg Mark de lachers op zijn hand door bijna alle zwerfkatten te verzamelen.
In de laatste rondes kregen Niek en Peter Hein nog een paar mooie verzamelingen. Die van Peter Hein was met drie Chinese gelukskaters wel bijzonder fraai en nog genoeg voor de overwinning ook.
Dit lekker vlotte biedspelletje viel bij iedereen goed in de smaak.

Uitslag: Peter Hein 67, Niek 63, Dirk Jan 57, Dagmar 23, Mark -2
Waardering: Niek 4½, Mark 4, Dagmar en Dirk Jan 3½, Peter Hein 3

Race for the Galaxy

Spelers: Dirk Jan, Jeroen, Mark en Peter Hein

Na Filou besloten Dagmar en Niek toch maar naar huis te gaan om Lost te gaan kijken. De vele insinuaties van Peter Hein en het uitwisselen van theorieën tussen hem en Mark op de gang maakte dat ze hun nieuwsgierigheid niet meer konden bedwingen. Voor hen in de plaats kwam Jeroen aangeschoven, die na wat ruzie met zijn navigatiejuf het speelhonk toch had gevonden. Met vier spelers waren we met precies genoeg voor?Race for the Galaxy!
Mark had de vorige week al wat meegeluisterd naar de uitleg en is een ervaren Puerto Rico-kaartspel speler. Voor de beide anderen geldt dit niet, dus een uitvoerige uitleg was geen overbodige luxe.
Race for the Galaxy is misschien wel een van de beste spellen waarbij de eerste indruk erg negatief kan zijn. Terwijl Mark en Peter Hein moeiteloos hun fase kozen en snel alle gekozen fases afwerkten, hadden Dirk Jan en Jeroen meer moeite om te doorgronden wat hun kaarten allemaal deden en welke fases ze moesten kiezen. Vooral Dirk Jan gaf aan snel het spoor bijster te zijn.
Bij de anderen ging het wat beter. Peter Hein was begonnen met New Sparta en zette fors in op militaire werelden. Hij kon zo de ene na de andere wereld koloniseren en met een paar gerichte consumptieacties ook flink extra punten scoren. Jeroen zat meer in de ontwikkelingen (dankzij de Galactic Federation), Mark probeerde met forse korting veel gewone werelden te innen. Dirk Jan kreeg tegen het einde van het spel zijn combinaties goed op gang, maar toen had Peter Hein het spel alweer beëindigd met zijn zoveelste militaire wereld. Dankzij zijn 6-ontwikkelingen kon hij ook de overwinning claimen.
Na zes totaal verschillende potjes gooide Peter Hein alle schroom van zich af en gaf het spel de waardering die het volgens hem verdient. Mark was ook wel gecharmeerd, voor de beide anderen was het allemaal nog wat duister. Gewoon nog eens spelen!

Uitslag: Peter Hein 36, Mark 33, Jeroen 27, Dirk Jan 18
Waardering: Peter Hein 5, Mark 4, Jeroen 3, Dirk Jan 2½

Tai Pan

Spelers: Dirk Jan, Jeroen, Mark en Peter Hein

Het was nog niet zo laat, er waren vier spelers, dus wat doe je dan? Peter Hein had ?toevallig? Tai Pan in zijn broekzak zitten en wist het antwoord. Jeroen kende het nog niet en dus legden Mark en Peter Hein het eerst uit. Om de minder ervaren spelers niet helemaal kansloos te maken, besloten ze maar niet samen te spelen. Mark en Jeroen namen het tegen Dirk Jan en Peter Hein op. Eerst werd er een proefrondje gespeeld, waarna de strijd echt losbarstte.
Door ervaring wijs geworden had Peter Hein geleerd dat hij veel vaker Grote Tai Pan moest roepen en begon daar de eerste ronde maar mee. Zijn kaarten waren goed genoeg om een bom van Mark te overleven en de GT lukte. Mark en Jeroen lieten dat echter niet op zich zitten en haalden de volgende ronde een dubbelslag.
De daarop volgende rondes leken de goede kaarten telkens bij Peter Hein te zitten, want hij kon drie keer Tai Pan roepen en een keer groot. Helaas voor hem lukten slechts twee gewone Tai Pans, waardoor hun score niet opschoot. Mark kon nu ook een keer roepen en haalde het direct.
Na zeven rondes hadden beide teams gecombineerd slechts duizend punten gescoord, waarvan iets meer dan de helft door Mark en Jeroen. Peter Hein vond het wel genoeg zo en besloot maar weer eens Grote Tai Pan te verkondigen. Dezekeer had hij meer geluk en omdat de daarop volgende gewone Tai Pan samen ging met een dubbelslag zaten Dirk Jan en hij ineens boven de duizend.
Jeroen begon er in de loop van het spel steeds meet aardigheid in te krijgen en kon niet anders dan het hoogste cijfer geven. Dirk Jan vond dat er wel betere kaartspellen zijn, maar daar waren Mark en Peter Hein het weer niet mee eens. Hoe dan ook, iedereen had zich uitstekend vermaakt.

Uitslag: Dirk Jan en Peter Hein 1015, Jeroen en Mark 585 (in 9 rondes)
Waardering: Jeroen, Mark en Peter Hein 5, Dirk Jan 4