Spel aan de Maas: 26 februari 2008

Geplaatst door

Spelers: Bas, Jeroen, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Thebes
Coloretto

Vanavond waren er weer vier spelers aanwezig, een mooi aantal. Terwijl iedereen binnendruppelde legde Peter Hein Thebes vast klaar. Hij had al een tijdje in huis, maar nog niet gespeeld. Toen Helen en Wendy eindelijk uitgekletst waren kon hij met de uitleg beginnen.

Thebes

Spelers: Bas, Jeroen, Peter Hein en Wendy

In Thebes zijn de spelers vermaarde archeologen die op zoek zijn naar kunstschatten in het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Om die te vinden, moeten ze eerst kennis opdoen in de verschillende bibliotheken van Europa.
Jeroen bleek snel een expert in de Griekse geschiedenis. Hij wist precies waar hij moest zoeken en had binnen de kortste keren een aantal prachtige artefacten opgedoken. Wendy en Peter Hein bleven nog wat langer op zoek naar meer kennis, Bas zag vooral mogelijkheden in de techniek, waaronder extra grote schoppen en een heuse auto (het was goed dat Willemien er niet bij was).
Uiteindelijk begonnen de andere drie ook met graven. Peter Hein bleef nog het langste hangen en slaagde er bij drie gebieden in om mooie spullen te vinden. Doordat hij al gravend ook meer over Egypte te weten kwam, kon hij daar ook een poging wagen. Omdat niemand nog iets van Egypte wist, scoorde hij mooi een bonusartefact.
Toen het eerste jaar om was, was iedereen weer druk op zoek naar kennis. De makkelijke vindplaatsen waren nu wel zo?n beetje uitgeput. Een studie in de boeken was nodig om mogelijke nieuwe vindplaatsen te ontdekken. Jeroen maakte weer stevig werk van zijn graafexpedities. Hij bleef vaak maanden achtereen doorgaven en wist altijd wel wat te vinden. Bas vertrouwde er op dat hij met zijn schoppen extra die kon graven. Maar als er niks te vinden is, helpt dieper graven ook niet. Hij vond dus ook regelmatig geen kunstschatten.
Peter Hein beperkte zijn graafactiviteiten wat in het tweede jaar. Hij besteedde meer aandacht aan het houden van diverse tentoonstellingen in de hoofdsteden van Europa. Hij was ook de enige die dit deed. Jeroen en Bas stonden vaak tot hun knieën in het zand. Wendy kreeg te vieze handen naar haar smaak en zocht het in de ivoren toren van de academie. Daardoor slaagde ze er wel in om de absolute expert te worden in vier van de vijf oude culturen. Ook haar regelmatige congresbezoek werd niet onopgemerkt.
Met haar wetenschappelijk werk scoorde ze aan het einde nog een flinke bonus. Het was echter niet genoeg om tegen de werkelijk zeer fraaie collectie van Peter Hein op te boksen. Hij had een goede neus voor vindplaatsen en wist altijd wel wat te vinden. De schitterende tentoonstellingen die hij er mee deed dezen zijn roem alleen maar toenemen.
Ondanks dat er werd opgemerkt dat de geluksfactor bij het graven niet bepaald laag was, vond iedereen het een onderhoudend spel.

Uitslag: Peter Hein 55, Wendy 48, Jeroen 47, Bas 35
Waardering: Peter Hein en Wendy 4, Jeroen 3½, Bas 3

Coloretto

Spelers: Bas, Jeroen, Peter Hein en Wendy

Bij het nabespreken van Thebes kwam de nominatielijst van de Spiel des Jahres van vorig jaar nog ter sprake. Zooloretto won, maar Peter Hein vond het maar een matig spel. Onnodig complex in vergelijking met Coloretto. Dat verraste Jeroen, die Zooloretto juist erg goed vond. Hij kende Coloretto echter niet en dat was een goede aanleiding om dat spel als afsluiter te nemen.
De avond werd dus afgesloten met een snel rondje Coloretto. Jeroen zag de charme er wel van is, maar miste sommige aspecten uit het bordspel. Peter Hein wist zich uiteindelijk het beste in een paar kleuren te specialiseren en hoefde weinig overtollige kleuren te nemen. Daarmee won hij het spel.
Over de verschillen met Zooloretto werd verder niet gesproken, maar iedereen vond dit een leuk spel om de avond mee af te sluiten.

Uitslag: Peter Hein 36, Bas 35, Jeroen 31, Wendy 25
Waardering: Peter Hein 4, Bas, Jeroen en Wendy 3½