Oeps, mis!

Geplaatst door

2-8 spelers
5 minuten
Auteur: Jacques Fisher
Uitgever: Haba (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Set is misschien wel het bekendste reactiespel, maar zeker niet het enige, denk bijvoorbeeld maar aan Jungle Speed, Toru, NoNo, PimPamPet en Bongo. Oeps, mis! is ook reactiespel en neemt wat mij betreft meteen de eerste plaats in wat betreft vormgeving.

In het spel staat een vikinggezin letterlijk centraal. Op de tafel worden namelijk een vikingvader, vikingkind, hun hond, boot en schatkist klaar gezet. Deze figuren zijn van hout en geschilderd in felle kleuren. Daarnaast wordt een stapel met kaarten gelegd waarop dezelfde figuren staan met een tweekleurige achterkant.

De kaarten worden één voor één omgedraaid en de spelers moeten dan proberen om zo snel mogelijk het juiste figuur te pakken. Er zijn twee mogelijkheden. Op sommige kaarten klopt de kleur van de figuur op de kaart met de kleur van de houten speelfiguur (vader is bijvoorbeeld rood en dan moet je zo snel mogelijk vader bij zijn lurven vatten. Maar in de meeste gevallen klopt de kleur niet (vader viking is geel met een blauw groene achtergrond). Dan moet je gaan afstrepen: vader is fout en ook de figuren in de drie kleuren (geel, blauw en groen) die op de kaart voorkomen vallen of, dus het moet de witte hond zijn.

Als je een verkeerde kaart pakt moet je één reeds behaalde kaart weer terug leggen. Snel blind iets pakken is dus geen goede strategie.

Wie als eerste een vijfde kaart scoort wordt uitgeroepen tot snelste Viking van de zeven zeeën en heeft het spel gewonnen. Maar als je het spel leuk vindt, kun je natuurlijk ook de hele stapel opspelen.

… en de waardering

Oeps, mis! is ontzettend leuk. Het is nog best lastig om de goede speelfiguur te pakken, zeker als de verschillende spelers aan elkaar gewaagd zijn. Dan heb je gewoon niet de tijd om even rustig na te denken en gaat het om snelheid. Het spel zorgt gegarandeerd voor veel hilariteit en lol. Het spel is ook absoluut een aanrader voor volwassen spelers. Je kan het prima als kort tussendoortje spelen. Een bijkomend voordeel is dat je van dit soort spelletjes erg wakker wordt dus als je een beetje aan het inkakken bent, ben je daarna weer helemaal bij de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *