Songbirds

Geplaatst door


1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
20 minuten
Auteur: Yuo
Uitgever: Daily Magic (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

Iedereen die wel eens vlak voor zonsopkomst in de lente of zomer buiten is geweest, weet hoeveel geluid vogels kunnen produceren. Ik vind het altijd een plezier om daar naar te luisteren als ik ’s ochtends in de lente door het nog-net-donker naar het station fiets. In het spelletje Songbirds ben je een bosgeest die ook van vogelgezang houdt en die met andere bosgeesten een wedstrijd doet om hun eigen vogeltjes het hardst te laten zingen.

Tijdens het spel gaan de spelers vogelkaarten in een raster van vijf bij vijf kaarten neerleggen. Voor ze hiermee beginnen worden er op de boven- en zijrand van dit raster fiches neergelegd met daarop de puntenwaarde die de vogelsoort die in die rij of kolom het hardste gaat zingen wint. In het midden van het raster wordt verder één kaart neergelegd. Vervolgens krijgen de spelers een aantal vogelkaarten en kan het spel beginnen.

De spelers leggen vervolgens om de beurt een kaart in het raster. Er zijn vier verschillende soorten vogels, die genummerd zijn van 1 tot en met 7 Iedere keer dat een rij of kolom helemaal vol is, wordt bepaald welke vogelsoort het hardst gezongen heeft en dus de punten scoort. Allereerst worden daarom per vogelsoort de waardes opgeteld. Als er dan één vogelsoort is die wint, dan wordt het puntenfiche op een kaart met de afbeelding van deze vogel gelegd. Als er meerdere vogelsoorten zijn die even hard zingen, dan worden eerst de kaarten met dezelfde waarde verwijderd en daarna nog een keer gekeken of er een vogelsoort is die harder zingt dan de anderen. Als er dan nog steeds geen winnaar is, dan krijgt geen enkele vogelsoort de punten.

En zo spelen de spelers langzaam aan bijna hun hand leeg. Inderdaad, bijna, want aan het eind van het spel heeft iedereen nog één kaart op handen. En deze kaart bepaald van welke vogel deze speler de punten gaat scoren. De speler die vervolgens het hoogste scoort, wint het spel. Als meerdere spelers op dezelfde (winnende) vogel hebben gegokt, dan wint van deze spelers de speler die de kaart met de hoogste waarde heeft.

…en de waardering

Het eerste wat opvalt aan Songbirds is de lieflijke uitvoering: de vogels zouden niet misstaan als poëzie-plaatjes (al zullen die wel niet meer bestaan). Het is jammer dat dit thema verder niet meer is dan een dun laagje fraaie vernis op een behoorlijk abstract kaartspel.

Het spel draait namelijk om de setjes en de waardes. Vaak bedenk je aan het begin van het spel voor welke vogelsoort je wilt gaan en probeer je deze vogel lekker veel punten toe te delen. Maar zodra ook maar een beetje duidelijk begint te worden wat jouw vogelsoort is, zal/zullen de andere speler(s) proberen deze vogel te blokkeren, bijvoorbeeld met een vogelsoort die waarschijnlijk niemand spaart. Als dit gebeurt, dan kan het slim zijn om naar een andere vogel te switchen. Maar dan moet je daarvan natuurlijk nog wel een kaart op handen houden.

In Songbirds moet je dus de balans vinden in proberen een eigen vogel flink punten te laten scoren, andere spelers te blokkeren en flexibel en opportunistisch genoeg te zijn om als je plan niet werkt nog over te stappen naar een andere vogelsoort. Daar kan je best een aangenaam kwartiertje mee vullen. Songbirds is echter geen hoogvlieger omdat de potjes net te veel op dezelfde manier verlopen. Best aardig dus voor een keertje, maar te gewoontjes om boven het maaiveld uit te steken.

2 reacties

 1. Hoi Henk,

  Dank voor je vriendelijke woorden over onze nieuwe look. We zijn er zelf ook heel blij mee.

  Mijn waardering was inderdaad een foutje. Ik had het verkeerde plaatje aangeklikt. Ik heb het inmiddels hersteld en er de drie van gemaakt die ik had willen geven. Dank dat je me er even op wees.

  Met vriendelijke groet,
  Dagmar

 2. Hoi Dagmar

  En dan toch nog 4 pionnen voor dit kaartspelletje? Zal wel foutje wezen…
  Wat ziet jullie vernieuwde site er mooi uit! En fijn dat de alfabetische lijst terug is 👍🏻
  Een genot om te raadplegen. Bedankt voor alle krenten uit de spellenpap!

  Groetjes Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *