Walking in Provence

Geplaatst door

2-5 spelers
20-40 minuten
Auteur: Wei-Min Ling
Uitgever: Emperor S4 (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Eén van de zaken die ik het allerleukst vind van Spiel, is dat je er spellen kan proberen en kopen uit alle hoeken van de wereld. Eén van de exotische uitgevers waar ik altijd even bij ga kijken is Emperor S4 uit Taiwan. De spellen van deze uitgever zijn van hoge kwaliteit en van een aantal ervan is later zelfs een internationale editie verschenen bij een grote uitgever (denk aan Hanamikoji en Walking in Burano). Vorig jaar heb ik bij deze uitgever de opvolger van Walking in Burano meegenomen. Dit keer wordt er gewandeld in de Provence.

En het is niet zo maar een gezellig wandelingetje. De wandelaars hebben namelijk een doel: ze willen de perfecte foto maken van deze wandeling om even goed te scoren onder hun volgers op Insta, Facebook en Twitter. Natuurlijk hebben de wandelaars al vooronderzoek gedaan en weten ze precies wat er op de perfecte foto moet komen: een paar lavendelvelden, een zonnebloem en natuurlijk een pittoresk kerkje. Of misschien een paar schattige winkels, een molen en natuurlijk weer die zonnebloemen. Het enige wat je moet doen is het perfecte plekje vinden om je droomfoto te schieten.

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een eigen startkaart waarop je twee speelfiguren plaatst (een meeple en een drone). In het midden van de tafel worden een aantal opdrachten neergelegd die de spelers moeten zien te vervullen door een foto te maken met hun meeple of drone waar precies de juiste elementen op staan.

Vervolgens trekken alles spelers twee nieuwe landschapskaarten, kiezen daar één van uit die aan het bestaande landschap wordt gebouwd (door het aan te leggen of gedeeltelijk op of onder de startkaart te schuiven). En vervolgens check je of je al één van de opdrachten hebt vervuld. Die doe je door met en doorzichtig plastic plaatje met een raster er op te checken of je de gevraagde elementen inderdaad op de foto hebt gekreken. De drone maakt bijvoorbeeld een foto van 5 bij 5 velden groot en de meeple met zijn of haar selfiestick een foto van 3 bij 5 velden groot.

Vervolgens geven alle spelers de kaart die ze over hadden door aan de buurman/-vrouw en trekt iedereen een kaart van de stapel zodat je weer twee kaarten hebt om uit te kiezen voor de volgende beurt. En dit doe je net zo lang tot alle kaarten zijn neergelegd.

Aan het eind van het spel gaan de spelers vervolgens hun scores bepalen. Ze scoren daarbij natuurlijk voor de opdrachten die ze vervuld hebben. Maar daarnaast scoort iedere speler ook nog punten voor een aantal andere elementen (zoals de grootste twee lavendelvelden en het aantal zonnebloem-velden). Helaas zijn er ook minpunten te verdienen, bijvoorbeeld voor lavendelvelden die niet op dezelfde manier zijn aangeplant als aangrenzende lavendelvelden (voor je foto wil je wel dat de rijen netjes doorlopen en niet dat in het ene veld de lavendel in rijen geplant zijn terwijl ze in het volgende veld in kolommen). De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Walking in Provence (ja, ik weet dat het eigenlijk de Provence is, maar dat is niet de titel van dit spel) is een verrassend leuk puzzelspelletje. Je moet op heel veel zaken letten (proberen de opdrachten te vervullen, grote lavendelvelden maken maar dan ook nog allemaal in dezelfde richting aangeplant, veel zonnebloemen scoren, etc.).  en daardoor is het best even puzzelen om de kaarten zo neer te leggen dat je er het maximale uit haalt.

Ik vind ook het thema verrassend passend. Ik zie het helemaal voor me dat meerdere travel-vloggerss in plaats van te genieten van de prachtige omgeving, volledig gestrest op zoek zijn naar dat ene plekje voor de perfecte foto. Om er vervolgens later achter te komen dat ook de andere vloggers exact dezelfde foto hebben gemaakt (lees dit artikel maar eens om te ontdekken hoe dicht dit bij de werkelijkheid ligt).  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *