Gespeeld: november 2020 (Peter Hein)

Geplaatst door

Wat het nieuws op de voorpagina’s betreft was november waarschijnlijk de mooiste maand van het afgelopen jaar, met als klap op de vuurpijl uiteraard het nieuwe ontwerp van de site. Daar hing ook een prijskaartje aan, want er kwam voor mijn doen maar heel weinig een spel op tafel. 35 keer om precies te zijn, het laagste aantal in jaren. Dar zat slechts één nieuw spel bij, dat dan automatisch ook het leukste spel is.

Claim is een tweepersoonsspelletje waarvan ik al enkele jaren talloze varianten en uitbreidingen heb zien liggen, maar altijd genegeerd heb. Dat kan iets te maken met de naar mijn smaak net iets te assertieve promotiecampagne van de uitgever. Ze hebben er veel vertrouwen in, want afgezien van de vele spellen met Claim in de titel zijn er ook al heuse legpuzzels verschenen. Het was als verjaardagscadeau dat het toch in huis en daarmee op tafel verscheen.

Het spel bleek een aangename verrassing. Tot nu toe kende ik alleen De Vos in het Bos als geslaagd slagenspel voor twee, Claim kan zich daar zeker mee meten. De kaarten zijn onderverdeeld in vijf groepen, je wint het spel door van minstens drie groepen de meeste kaarten te halen in je slagen. Iedere groep heeft eigen regels en effecten. Met de uitbreidingen en varianten kun je eindeloos afwisselen welke vijf groepen je kiest in je spel. Dat heb ik nog niet gedaan, maar na twee potjes ben ik wel erg benieuwd hoe dat werkt. Wat mij betreft een succes.

Ik had het al eerder gespeeld, maar heel vaak was Caper nog niet op tafel gekomen. Deze maand twee keer, en met veel plezier. De geestige en sfeervolle vormgeving van dit tweepersoonsspel draagt zeker bij aan het speelplezier. Caper is een vlot doorgeefspel waar je met slim combineren de meeste punten wilt scoren. De vele symbolen op de kaarten zijn het eerste potje even wennen, maar voelen al snel logisch aan.

De tijd dat ik Dominion wekelijks op tafel krijg is helaas voorbij, maar af en toe lukt het nog een paar potjes achter elkaar te spelen. Dat moet ook wel, want met de enorme hoeveelheid kaarten duurt het voorbereiden en opruimen inmiddels bijna net zo lang als een snel potje met twee spelers. Ik gebruikte deze spelletjes om de uitbreiding Renaissance wat meer te leren kennen. Nog niet alle kaarten zijn langsgekomen, laat staan alle projecten, maar Dominion speel ik op termijn genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Dat er tegen die tijd alweer twee of nieuwe uitbreidingen zijn verschenen neem ik voor lief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *