Spellengekte

Geplaatst door

Hallo, ik ben Dagmar en ik besteed te veel geld/tijd/aandacht aan spellen in het algemeen en aan Agricola in het bijzonder.
(antwoord uit cyberspace: Hallo Dagmar, wij zijn je lezers en besteden ook veel te veel geld/tijd/aandacht aan spellen in het algemeen en aan Agricola in het bijzonder)

Agricola ligt inmiddels al weer een aantal maanden in de winkel, maar blijft de gemoederen aardig bezighouden. De meest actuele vraag is natuurlijk hoe groot de voorsprong gaat zijn waarmee Agricola de Nederlandse Spellenprijs gaat winnen. Daarna komt de vraag of de aangekondigde uitbreiding net zo leuk gaat zijn als het basisspel. En daarna komt de (gewetens)vraag of we met zijn allen niet een beetje door slaan in het opleuken van onze exemplaren van Agricola.

Aan dat laatste doe ik in ieder geval vrolijk mee. Ik had al het Spielbox nummer gekocht waar de stickers in zaten die je op je familieleden-fiches kan plakken. Deze uitbreiding voegt inderdaad helemaal niets toe aan het spel zelf, maar het ziet er zo leuk uit. Verder heb ik ruim een uur kostbare Spiel-tijd verspilt met het in de rij staan voor de veggimeeples uitbreiding. Helaas was de voorraad beperkt en waren ze uitverkocht voor ik aan de beurt was.

Veder heb ik het Ö-deck, Z-deck en X-deck allemaal weten te verkrijgen. Ik heb er nog nooit mee gespeeld, maar heb alleen al lol met het bekijken van de plaatjes. Vooral het X-deck vind ik erg leuk vanwege al de links naar door mij gewaardeerde series als X-files en Startrek.

Via internet zijn inmiddels de veggimeeples ook weer beschikbaar. Ik zat er de hele tijd tegen aan te hikken of ik ze nou wel of niet zou bestellen. Mijn verstand zij nee, mijn opleuk-gen zij ja.

Laatst klikte ik weer eens naar de site van Lookout om naar de door mij zo begeerde speelstukjes te kijken. Tot mijn aangename verrassing bleken er in de tussentijd naast veggimeeples ook nog speciale speelstukjes voor de andere grondstoffen bij gekomen te zijn (riet, hout, leem en steen). En om het feest compleet te maken, ook nog speciale thema-borden (Lente, Winter, Herfst, Mars en Wilde Westen).

Dit was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Hoe mooi zou mijn agricola set zijn met deze nieuwe speelstukken! En hoe gaaf zou het zijn om op de nieuwe borden te spelen! Ik tikte dus snel een mailtje naar de mensen van Lookout en maakte het geld naar ze oven. En toen begon het wachten op de postbode.

Gelukkig hoefde ik niet heel lang te wachten, binnen een week stond de postbode op de stoep. Ik had de bestelling op maandag geplaatst en op zaterdagochtend werd het pakketje bezorgd. Weleenswaar op een onzalig vroeg tijdstip (ik liep nog in kamerjas rond), maar dat mocht de pret niet drukken.

Inmiddels heb ik zelfs al één keer een potje Agricola met de nieuwe speelstukken gespeeld en het beviel prima. Ik vind het echt leuker om met mini-bakstenen te werken dan met ronde schijfjes. Het enige minpuntje aan de uitvoering is dat de varkens en de stenen te veel op elkaar lijken (zelfde grootte, zelfde kleur) waardoor ik wel eens mis greep bij het aanvullen. Maar dat went vast snel genoeg.

Een ander nadeel is dat niet alles meer in mijn doos pas. Vooral de extra borden passen er niet in. Dit viel te verwachten, maar ik vind het toch jammer dat het niet lukt. Voor Catan en Carcassonne zijn er al speciale houten dozen te krijgen waar al het speelmateriaal van deze spellen in past, wie weet komt er te zijner tijd ook nog wel een speciale Agricola-box. Maar voor die gemaakt gaat worden is het natuurlijk nog even afwachten hoeveel uitbreidingen er nog gaan komen dus het zal nog wel even duren.

Gelukkig zijn er altijd mensen die het opleuken van spellen nog verder doorvoeren. Deze mensen kan je vooral in grote getale op BGG vinden. Hier zijn tientallen foto’s te vinden van zelfgemaakte Agricola speelstukken. Vooral Fimo-klei is veel ingezet voor pimpen van het spel. Maar er zijn ook voorbeelden van mensen die niet begenadigd zijn met een crea-bea-gen en die dus in de speelgoedwinkel mini-beestjes etc. hebben gekocht. Ook zijn er al meerdere voorbeelden van Agricola-taarten gesignaleerd (eten of gegeten worden krijgt voor je boederijbewoners een hele nieuwe betekenis op deze manier).

Ik ben erg blij met mijn mooie speelstukjes en speciale borden. Van het geld dat ik hieraan heb uitgegeven had ik makkelijk een ander groot bordspel kunnen kopen, maar toch heb ik geen spijt. Agricola is een spel waar het speelplezier zwaar leunt op de sfeer en de belevenis van het spel. En laten nou net deze elementen worden versterkt door mooier uitgevoerd materiaal!

Link naar Lookout: http://lookout-games.de/nachbestellungen/

6 reacties

  1. Zowel mijn vee als groenten/graan zijn allemaal nog blokjes. Heb een tijdje zitten kijken om animeeples/vegimeeples te kopen, maar qua prijs is dat toch wel weer gelijk aan een klein kaartspel. Idd een lastige beslissing.

    Dagmar, waar kan je losse edities van Spielbox kopen? Zelfs bij Duitse tijdschriften winkels zag ik ze niet liggen…

  2. Ik geloof dat ik na 40 jaar verslaving eindelijk in staat ben om niet alle uitbreidingen van een leuk spel te kopen. Ik heb zelfs het China/Korea bord van Funkenschlag nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *