Spellenprijzen

Geplaatst door

Het najaar nadert, en dat betekent behalve enkele spellenbeurzen ook weer een aantal spellenprijzen. De Spiel des Jahres hebben we net gehad, de Deutscher Spiele Preis komt er aan en de nominatielijsten van de International Gamers Award en de Nederlandse Spellprijs zijn net bekend gemaakt.

Over die laatste twee wil ik het hier hebben. Zoals wel vaker is er weinig overlap tussen beide lijsten: Tzaar is het enige spel dat bij allebei genomineerd is. Dat komt vooral doordat de meeste spellen op de IGA-lijst nog niet in het Nederlands zijn verschenen of dat nooit zullen doen. Dat laatste hangt sterk samen met het feit dat op de IGA-lijsten veel spellen staan die maar een hele kleine doelgroep hebben, namelijk die van de hardcore spellenspeler. De winnaar van vorig jaar in de belangrijkste categorie, ‘multiplayer general strategy games’, Through the Ages, is daar een goed voorbeeld van.

De IGA streeft er naar eigen zeggen naar om ‘het beste spel van het afgelopen jaar’ uit te kiezen, maar dat resulteert vaak in obscure nominaties (zoals Jenseits von Theben een paar jaar terug, dat toen in een oplage van 300 spellen was verschenen) en een nominatielijst waar weinig sprake is van een heldere focus. Nu is de IGA een onderscheiding door spelers voor spelers, dus heel gek is dat niet. Maar ja, die doelgroep is nu eenmaal buitengewoon kritisch, soms op het zeikerige af, en die heeft heus geen onderscheiding nodig om te bepalen wat het beste spel is.

Dat gezegd hebbende denk ik dat Agricola wel zal winnen. Van de spellen die ik gespeeld heb is dat niet mijn favoriet (Race en Im Jahr des Drachen vind ik toch echt leuker). Van de tweepersoonsspellen zal 1960 wel winnen en van de categorie historische simulaties heb ik te weinig kaas gegeten.

Dan de NSP. Als jurylid ben ik wellicht een tikje bevooroordeeld (ahem), maar een zekere focus proberen we daar als jury toch wel aan te brengen. Ons streven is om ieder jaar een lijst op te leveren van spellen die een breed publiek aan zullen spreken. Voor mij was er dit jaar geen echte uitschieter bij. Veel recente klappers zijn net te laat uitgekomen, of komen pas later of helemaal niet uit in vertaling. Mijn persoonlijke favoriet is Tzaar, gevolgd door Thebes (wellicht hebben we de Queen-editie toch mede te danken aan de IGA-nominatie?) en Yspahan.

De laatste wordt op het Spellenspektakelforum het vaakst genoemd als waarschijnlijke winnaar, maar ik zet mijn geld op Cuba. In de eerste plaats is het een titel die veel spellenliefhebbers aan zal spreken. En die liefhebbers vormen traditioneel een groot aandeel van het electoraat. In de tweede plaats is er de formidabele PR-machine van The Game Master, die een paar jaar geleden De Ontembare Stad naar de winst hielp. Voor alle duidelijkheid: een goede PR vind ik een geoorloofde en zelfs zeer verstandige manier om je spel aan een onderscheiding te helpen. Dat vergt meer dan wat vrienden en familie optrommelen, zoals soms wel eens gesuggereerd lijkt te worden.

Maar we moeten nog even geduld hebben. Hoe dan ook, voor mij springt er niet een duidelijke favoriet bovenuit.

Eén reactie

  1. Leuk stukje Peter Hein. Ik denk dat het heel spannend gaat worden tussen Yspahan en Cuba. In elk geval spannender dan het nu lijkt op het spellenspektakelforum. Mijn persoonlijke favoriet is Yspahan omdat het voor zowel veelspelers als families een leuk spel is. Die combinatie is volgens mij vrij zeldzaam.

    Het linkje dat je geplaatst hebt verwijst trouwens naar de IGA-poll, dus misschien kan je dat nog even aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *