Spellentips tijdens corona: spellen voor twee

Geplaatst door

Het idee van sociale onthouding is dat je behalve je gezinsleden zo weinig mogelijk mensen ziet. Voor het spelen van spelletjes ben je dus op elkaar aangewezen. In veel gevallen komt dit erop neer dat het erg handig is als een spel met twee spelers gespeeld kan worden. Gelukkig zijn er erg veel leuke spellen voor twee en is meer keuze dan klassiekers als schaken en Scrabble.

Een moderne klassieker is Lost Cities. Dit tweepersoonsspel is al meer dan twintig jaar oud, maar nog steeds een van mijn favorieten voor twee. In dit kleurrijke spel ga je op expeditie naar vijf verborgen steden. Dat doe je door het spelen van kaarten in oplopende volgorde. Hoe meer kaarten je van een kleur speelt, des te meer punten je scoort. Dat klinkt als een simpel geluksspel, maar schijn bedriegt. Elke beurt is het weer een dilemma welke kaart je het beste kunt spelen. Ook moet je je tegenstander scherp in de gaten houden en als bonus komt het einde van het spel altijd net een kaartje te vroeg. Ik heb dit nu vaker dan honderd keer gespeeld, maar vind het nog steeds loeispannend.

Minder spannend, maar wel gezellig, is Patchwork. Net als Lost Cities een kleurrijk spel en hier heeft dat ook een thematische reden. Om beurten nemen de spelers een tetrisachtige puzzelstukje, waarmee je op je eigen bord een bonte quilt maakt. Het is een echt puzzelspel, waarbij je de stukjes efficiƫnt neer moet leggen opdat er zo weinig mogelijk gaten vallen. Dat levert de meest punten op, maar ook als je verliest kun je nog veel plezier beleven aan je eigen ambachtswerk.

Als je graag wat pittigers zoekt kan ik 7 Wonders Duel aanbevelen. Net als in Catan gaat het om het verzamelen van grondstoffen en daarmee kaarten kopen die de meeste punten opleveren. Het is een echt touwtrekspel. De ene keer neem je een kaart waar je zelf veel aan hebt, de volgende keer liever een kaart die voor je tegenstander erg goed zou zijn. Om te voorkomen dat het een droog puntenfestijn wordt kun je het spel voortijdig winnen door als eerste een bepaald niveau van wetenschap of militaire kracht te bereiken. Zo kunnen de spelers op verschillende manieren druk op elkaar zetten en kun je vanuit een kansloze positie een onoplettende tegenstander verrassen.

Soms is na een dag thuiswerken de mentale energie even op, of wil je gewoon met een van je kinderen een spel spelen. Als het ook nog een beetje fysiek mag zijn doen weinig spellen onder voor Klask. Deze kruising tussen een sjoelbak en een tafelvoetbalspel past op iedere tafel en staat garant voor een paar hectische minuten speelplezier. Onweerstaanbaar voor alle leeftijden en ideaal om na een dag Zoomen helemaal op te laden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *