Spellentips tijdens corona: samenwerken

Geplaatst door

Een dagje thuiswerken is soms best een uitkomst. Af en toe heb je even een plek nodig waar je ongestoord je werk kunt doen, zonder rumoerige werkvloer om je heen. Maar hoe houd je het gezellig als je weken lang verplicht op elkaars lip zit? Een inkopper natuurlijk: met een spel. Omdat niet iedereen evenveel leuke spellen kent, geef ik tijdens de periode van corona hier wat extra spellentips.

Om de sfeer van verbroedering erin te krijgen begin ik met samenwerkingsspellen. Met z’n allen proberen een doel te bereiken, ik kan daarvoor geen betere tijd bedenken dan nu. En om helemaal in het thema te blijven kom ik direct maar met mijn grootste tip: Pandemic.

Zoals de naam al doet vermoeden bestrijd je in dit spel verschillende virussen, die allemaal tegelijk opduiken in verschillende delen van de wereld. Iedere ronde worden meer wereldsteden besmet, sommige gebieden krijgen zelfs verschillende ziektes tegelijk te verduren. Aan de spelers de schone taak om voor alle ziektes een vaccin te ontwikkelen. Tot het zover is, moeten ze proberen de ziektes zoveel mogelijk in toom houden voordat de mensheid bezwijkt. Bij dit spel zit de sfeer er vanaf het begin goed in, maar een goede afloop is zeker niet gegarandeerd. Als je dan toch toe bent aan meer uitdaging, kun je opschalen naar Pandemic: Legacy. Dan speel je het spel alsof je in een eigen Netflixserie zit. Er zijn twaalf afleveringen, voor iedere maand een. Wat je in januari doet heeft in de zomer nog gevolgen, waardoor de verhaallijn voor iedere groep spelers anders is. Zoals het succesvolle series betaamt, zijn hier inmiddels twee seizoenen van verschenen.

Als je het thema toch wat morbide vindt, pandemieën helemaal zat bent of liever iets eenvoudigers speelt is Menara een goed alternatief. Daarin gaat het niet om slimme strategieën, maar is de opdracht simpel: bouw een zo hoog mogelijke toren zonder dat deze instort. Menara is een echt doe-spel en winnen is op meer dan een manier bevredigend. Het eindresultaat van een kleurrijke toren met misschien wel tien verdiepingen is iedere keer weer een fraai gezicht.

Wie niks moet hebben van storende toevalsfactoren en ook niet graag met z’n handen bezig is, maar toch wel van het puzzelaspect van spellen houdt, kan terecht bij een hele reeks escaperoomspellen. Die kun je zelfs in je eentje spelen, al is mijn ervaring dat het helpt als je het met meer doet. Er zijn verschillende systemen in dit genre, maar of je nu Exit, Escape Room, Pocket Escape Room of Unlock kiest, een leuke uitdaging voor de grijze massa bieden ze allemaal.

Speel je met je kinderen, dan kan ik De Schatzoekers van de Kuala-archipel of Adventure Games aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *