Spiel 2001

Geplaatst door

Vrijdag 19 oktober was het weer zo ver. De jaarlijkse spellenbeurs in Essen trok weer opvallend veel Nederlanders naar onze oosterburen. En natuurlijk waren wij ook van de partij, en hadden al wat nuttige informatie van andere spellengekken gekregen die de eerste dag in Essen waren geweest.

Zo gingen wij meteen naar Hans im Glück om de uitbreiding ‘Der Fluss’ voor Carcassonne te halen. Die bleken om 11 uur pas te worden uitgedeeld, en konden wij nog even rond kijken. Onze tweede missie was de stand van All Games, die nieuwe spellen vaak het goedkoopst aanbiedt. In ieder geval het nieuwe tweepersoons spel van Kosmos, Sternenschiff Catan, was daar het goedkoopst te krijgen (volgens onze bronnen), al werd dat met het verloop van de beurs steeds duurder.

Terug gekomen bij de stand van Carcassonne, stond er een keurige rij te wachten. Wij sloten braaf achteraan. Om 11 uur kwam er één miezerig doosje te voorschijn. In plaats van uitdelen besloot men de kleine pakjes te gooien, waardoor de mensen die keurig achteraan stonden het wel konden vergeten. Dan maar de uitbreiding van Kardinaal en Koning gaan halen, en dat ging een stuk makkelijker. Nu is dat ook maar gewoon een gekleurd vel papier, en dus ook minder gewild. De kaartspelversie was helaas al uitverkocht. Bij Schmidt Spiele bleek je gewoon een gratis Carcassonnepakje te kunnen halen, zonder rij.

Toen deze dingen gedaan waren konden we rustig naar de tweedehands markt. De beurs zag er opvallend hetzelfde uit als vorig jaar, en zo ook de tweedehands markt. Er waren weinig bijzondere spellen. Minder Mississippi Queens, maar verder vooral oude winnaars van de Spiel des Jahres prijs. Vooral Peter Hein was actief en kocht een aantal spellen, waaronder de Knizia-klassieker Modern Art.

Na de tweedehands markt gingen we eens echt kijken wat de grote uitgevers te bieden hadden. Kosmos had weer een grote stand, waar druk werd gespeeld. Ze hadden naast de tweepersoons Sternenfahrer deze keer geen tweede tweepersoonsspel, terwijl ze iedere beurs altijd twee nieuwe spellen presenteren. Wel waren er Spiele für Viele, de andere serie Kosmos spellen: Bali, Eden, Gnadenlos en Zaubercocktail, die er mooi uit zagen (vooral Bali) maar die we niet hebben kunnen spelen. Verder werd er veel In de Ban van de Ring gespeeld, met de nieuwe scenario’s, en het nieuwe Kosmos spel met het zelfde thema en Der kleine Hobbit (bij 999 Games als De Hobbit). Vooral de berg in het midden van het bord met een draak er op zag er spectaculair uit!

Bij Ravensburger zagen we nog opvallend veel Fürsten von Florenz op de tafel, maar ook het nieuwere Händler von Genua werd gespeeld. Van Tikal, Torres en Java was weinig te bekennen. Ook was er aandacht voor de heruitgave van Shark (je kon er haaiensnoep halen), en voor het nieuwe In de Ban van de Ring kaartspel, waarvan ook een Nederlandse versie is. Je kon bij een aparte stand het prototype van Puerto Rico testen. Goldsieber had een nieuw tweepersoonsspelletje: Kupferkessel Co. We wisten een tafel te bemachtigen en probeerden het uit. Op het speelbord worden allemaal kaarten gelegd met afbeeldingen. In het kort komt het spel er op neer om zoveel mogelijk dezelfde plaatjes te verzamelen. Dit doe je door het aantal stappen dat op je vorige kaart staat te zetten, en vervolgens een nieuwe kaart uit te zoeken in de rij waar je terecht komt. Je moet dus vooruit denken om bij de juiste rij uit te komen. Na één potje lijkt het ons een leuk spel.

Queen Games had als enige uitgever de verkoop van spellen in eigen hand, en de prijzen waren dan ook aantrekkelijk. Helaas waren er maar drie kleine tafels waarvan er ook nog één gereserveerd was voor pers (misschien moeten we volgend jaar maar eens wat perskaarten regelen). Maar uiteindelijk kregen we een tafel en gezelschap van een Duits stel, en hebben we gezamenlijk het spel Magier von Pangea. Met een stelletje dwergen moet je land ontginnen en symbolen verzamelen en naar je thuisbasis brengen. Het leuke van het spel is dat het speelbord bestaat uit losse tegels die verschoven mogen worden. Iedere beurt mag je één tegel vast leggen. Het was ons allemaal niet echt duidelijk wat nu een goede strategie was, en we deden dus maar wat. Wendy won nu omdat ze als eerste al haar symbolen had verzameld. Waarschijnlijk zal dat bij ervarener spelers niet zo snel gebeuren, omdat een speler behoorlijk gedwarsboomd kan worden. Gewonnen kan er dan worden door veel geld te verdienen met het delven van grondstoffen. Hoe meer symbolen je hebt hoe minder geld/punten je nodig hebt om te winnen. Dit spel was te weinig boeiend om te kopen; Silberzwerg, een spel van vorig jaar, werd wel gekocht.

Amigo had wat nieuwe uitgaven, waaronder het bekroonde Heimlich & Co. Jumbo probeerde Odysseus te slijten. Hans im Glück had naast een enorme hoeveelheid Carcassonnes (met nieuwe doos waar een vrouw op staat in plaats van een struikrover), één nieuw spel Müll & Money. Al met al een wat teleurstellende hoeveelheid nieuwe spellen bij de grote uitgevers.

De kleintjes dan maar eens bekijken. Cwali was natuurlijk aanwezig met zijn Titicaca, wat goed liep. Beest van Splotter was op donderdag al uitverkocht, volgens eigen zeggen omdat het zo’n vreemd spel is. Er was een delegatie ontwikkelingswerkers met prachtig uitgevoerde Afrikaanse spellen, die als spel helaas weinig te bieden hebben.

Krimsus Krimskramskiste was aanwezig in western style. Ze hadden weer twee nieuwe spellen met een westernthema: een nieuw snel kaartspelletje Saloon werd staande aan de stand uitgevochten. Iedere speler is een vechtjas met 10 levens punten. Met aanvals- en verdedigingskaarten moet je proberen je tegen standers K.O. te slaan en zelf overeind te blijven. Een leuk snel spelletje, wat een beetje aan Strand-Cup van dezelfde uitgever doet denken. Het andere nieuwe spel in dit thema was Goldrush City. Een kaartspel dat een stuk langer duurt en dus niet werd uitgetest. Je moet grondstoffen verzamelen en gebouwen maken om verkozen te worden tot burgemeester van het dorp. Beide spelletjes zijn nu in ons bezit, dus recensies volgen nog.

Doris en Frank proberen het succes van Ursuppe te prolongeren via hun nieuwe spel Urland. Het was een groot succes en al snel uitverkocht. Veel mensen tippen dit als beste nieuwe spel van de beurs.

Het was inmiddels tijd geworden om de marken te laten rollen. Om een idee te geven wat jullie binnenkort aan recensies kunnen verwachte n hier de rest van de aanwinsten; Die Händler von Genua, Rasende Roboter, Chinatown, Medina en nog veel meer. We zochten onze reisgenoten inclusief beladen steekkarretjes op, pasten alles keurig in de auto, en gingen tevreden naar huis.

Wendy & Peter Hein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *