Spel aan de Maas: 30 oktober 2001

Geplaatst door

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy, Willemien

Gespeelde spellen:

Cartagena
Ausgebremst
Regatta
Carabande

Als gastheer had Dirk Jan deze avond een racethema gegeven, zodat er diverse racespellen op het menu stonden. Er werd begonnen met de piratenrace Cartagena, waarna nog een auto-, zeil- en schijfrace volgden.

Cartagena

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Peter Hein, Willemien

Wendy kwam iets later, dus begonnen de anderen alvast met Cartagena. In dit spel is het de bedoeling om als eerste zes piraten door een duistere gang te leiden, naar de ontsnappingsboot. Je piraten vooruit zetten gebeurt met kaartjes, maar de enige manier om aan nieuwe kaarten te komen is door je piraten naar achteren te zetten. Alle spelers hadden al hun piraten snel in het spel, maar niet iedereen hield de piraten dicht bij elkaar. Zo bleven enkele piraten van Bas, Benita en Dirk Jan achter in het begin van de gang. Willemien en Peter Hein leidden hun piraten gestaag en gezamenlijk richting uitgang; Peter Hein trof het daarbij dat hij meer gelegenheid kreeg om extra kaarten te trekken, en wist als eerste zijn zes piraten in veiligheid te brengen. Willemien had er drie in de boot, de rest vier. Maar omdat haar piraten dichter bij de uitgang zaten, was haar positie waarschijnlijk beter. Inmiddels was Wendy binnengekomen, dus was het tijd voor een ander spel.

Uitslag: Peter Hein 6, Bas/Benita/Dirk Jan 4, Willemien 3
Waardering: allen 3

Ausgebremst

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy, Willemien

Ausgebremst is de Formule-1 variant van Ave Caesar. De voordelen ten opzichte van Ave Caesar zijn dat er meer mogelijke parcours zijn, plus aanvullende regels voor gevorderden. Het grote nadeel is de zeer goedkope en lelijke uitvoering. De eenvoudige familieregels waren snel uitgelegd en het racen kon beginnen. Dirk Jan en Peter Hein schoten er snel vandoor, en maakten in de eerste ronde al hun pitstop. Die besloten ze ook even te blokkeren, zodat Bas, Wendy en Willemien ze noodgedwongen inhaalden. Hun wraak was zoet, want in de bochten en chicanes blokkeerden ze het parcours. Een pitstop werd in de tweede ronde gemaakt. Dit deed vooral de bolide van Bas goed, want hij wist zijn voorsprong te behouden, die ook Dirk Jan niet meer kon verkleinen. Op de eerste positie van Bas na, was de uitslag exact hetzelfde als de startvolgorde, wat tot vraagtekens leidde m.b.t. mogelijke tactiek.

Uitslag: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Benita, Willemien, Wendy
Waardering: Bas 3½, Peter Hein 3, Benita, Dirk Jan, Wendy en Willemien 2½

Regatta

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy, Willemien

Vervolgens haalde Dirk Jan Regatta uit de kast, een oudje van Avalon Hill. Zoals zich laat raden, wordt hier met zeilboten geracet. Een dobbelsteenworp bepaalt hoeveel legs (niet te verwarren met lek) er iedere ronde gevaren wordt. Het aantal stapjes dat gedaan mag worden, hangt af van de positie van de boot ten opzichte van de windrichting, eventueel aangevuld met een ?pufbonus?. Het eerste stuk ging het iedereen voor de wind, die nauwelijks van richting draaide. Terug werd het lastiger, omdat de wind regelmatig draaide, maar niet altijd in de goede richting. Laveren was dus noodzaak, en de boten lagen elkaar regelmatig in de weg. Willemien en Bas profiteerden van een kortstondige gunstige windrichting, en finishten als eerste. Benita miste de boei, en moest nog een stukje omvaren, maar toen had de rest het einde ook alweer bereikt. Het enthousiasme over dit spel was beperkt; het had er de schijn van dat het simuleren van de werkelijkheid belangrijker was dan het speelplezier, waar Avalon Hill-spellen wel vaker last van hebben. Misschien bieden de geavanceerde regels meer?

Uitslag: Willemien, Bas, Peter Hein, Wendy, Dirk Jan, Benita
Waardering: Dirk Jan, Benita, Willemien 2½, Bas, Peter Hein en Wendy 2

Carabande

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy, Willemien

Als afsluiter werd nog de sjoelbak annex racebaan Carabande op de tafel gelegd. De meesten speelden het voor het eerst, zodat er voorzichtig geracet werd. Dirk Jan had bovendien nog een gemene bocht bedacht, die eenvoudiger leek dan hij was. Na een behoedzame start, kwam Willemien snel op kop. De rest bleef dicht op elkaar gepakt, en schoot elkaar regelmatig van de baan. De ergste vaart was er bij Willemien inmiddels uit, en Wendy, later gevolgd door Dirk Jan, kwam langzaam dichterbij. Toch wist Willemien haar voorsprong te behouden, en ze beëindigde de tweede en tevens laatste ronde als eerste.

Uitslag: Willemien, Wendy, Dirk Jan, Peter Hein, Bas, Benita
Waardering: Peter Hein 4, Benita, Dirk Jan en Wendy 3, Bas en Willemien 2