Spel aan de Maas: 23 oktober 2001

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bastiaan, Joan, Leon, Marianne, Peter Hein, Wilbert

Gespeelde spellen:

Medina
Kolonisten van Catan
Bluff (2x)
6nimmt!

Deze avond waren er wederom acht spelers aanwezig, zodat er twee groepjes van vier gevormd konden worden. Helaas alweer de laatste keer voor Leon, die naar Oisterwijk gaat verhuizen. Er werd begonnen met Medina en de basisversie van Kolonisten van Catan, waarna de overblijvers zich stortten op Bluff en 6nimmt!

Medina

Spelers: Bastiaan, Leon, Marianne, Peter Hein

Medina was een van de spellen die Peter Hein had buitgemaakt in Essen, en hij wilde het graag in de club introduceren. In dit spel van Stefan Dorra zijn de spelers bezig met de heropbouw van de Noord-Afrikaanse (??) stad Medina, ongetwijfeld in de buurt van MarraCash. Per beurt mag een speler twee speelstukken plaatsen, à la Durch die Wüste. Zo worden er onder andere paleizen gevormd, die op het juiste moment geclaimd moeten worden, waarna ze niet meer mogen groeien. Bastiaan begon snel met het claimen van paleizen, omdat hij dacht dat er van iedere kleur maximaal vier paleizen gebouwd konden worden. Peter Hein en Leon deden het rustig aan, in de hoop later grotere paleizen te kunnen claimen. Dit mislukte behoorlijk, want het bord raakte snel vol. Veel gebouwen werden bewust zo geplaatst, dat ze nauwelijks konden groeien, zodat ze moesten zich tevreden stellen met een paar kleine paleizen. Leon en met name Marianne hadden veel paleizen aan de stadsrand, wat ze de nodige bonuspunten van de muren opleverde. Peter Hein zat meer in het centrum, en twee van zijn paleizen waren werkelijk omsingeld door poppetjes. Die leverden hem genoeg punten voor de overwinning.

Uitslag: Peter Hein 37, Marianne 34, Bastiaan 32, Leon 29
Waardering: allen 4

Kolonisten van Catan

Spelers: Andries, Anne-Marie, Joan, Wilbert

Joan, een collega van Anne-Marie, is tijdelijk in Nederland, en werd geïntroduceerd in de spellenwereld met Kolonisten van Catan, ‘het leukste spel aller tijden’. Omdat de basisversie samen met Zeevaarders in één doos zat, werd er een foutje op het bord gemaakt, waardoor er drie tienen en slechts één elf lag. Veel maakte het niet uit, want het was bijna alleen acht wat er gegooid werd, wat Wilbert tot de uitspraak ontlokte dat dit zijn raarste potje Kolonisten ooit was. De acht betekende ladingen hout voor Andries, die ook nog even slim een houthaven bouwde. Zijn steden en straten werden in hoog tempo uit de grond gestampt. Ondanks een tactische gift van Wilbert aan Anne-Marie, zodat Andries even zijn langste-handelsroutekaartje kwijtraakte, was Andries’ overwinning onvermijdelijk.

Uitslag: Andries 11, Anne-Marie 6, Wilbert 5, Joan 3
Waardering: Wilbert 5, Andries 4, Anne-Marie 4 (dit potje: 2), Joan 3½

Bluff

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bastiaan, Joan, Leon, Peter Hein

Wilbert en Marianne gingen weer naar huis, maar de rest had nog wel zin in een paar korte spellen. De keuze viel op Bluff, een uitstekend tussendoortje of afsluitend spel. Het eerste spelletje ging in het begin gelijk op, maar na een tijdje moest Bastiaan lossen, snel gevolgd door Leon en Anne-Marie. Joan en Peter Hein moesten toen opboksen tegen Andries, die maar geen dobbelstenen verloor. Uiteindelijk kwam Peter Hein er met één dobbelsteen alleen voor te staan tegen de drie van Andries, die hem geen enkele kans liet.
Iedereen was wel in voor revanche, en even zag het er naar uit dat het tweede spelletje een herhaling zou worden van het eerste. Bastiaan vloog er nu al na twee ronden uit, wederom gevolgd door Leon. Peter Hein trok enkele malen een weddenschap van Anne-Marie in twijfel, om vervolgens te zien dat het bod precies klopte. Dit kostte iedereen behalve Anne-Marie een paar dobbelstenen, zodat Andries, Joan en Peter Hein er tegelijk uitvlogen, en Anne-Marie overbleef met maar liefst vier dobbelstenen.

Uitslag:
1e potje: Andries, Peter Hein, Joan, Anne-Marie, Leon, Bastiaan
2e potje: Anne-Marie, Andries/Joan/Peter Hein, Leon, Bastiaan

Waardering: Andries en Joan 5, Anne-Marie 4, Bastiaan, Leon en Peter Hein 3

6nimmt!

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bastiaan, Joan, Leon, Peter Hein

Als laatste spel werd er gekozen voor 6nimmt!, de inmiddels bijna vaste afsluiter. Met zes spelers begint er al aardig wat chaos in dit spel te sluipen, omdat het mogelijk is ineens vette rijen te moeten pakken. Vooral Joan, die het net als Bastiaan en Anne-Marie voor het eerst speelde, werd hier het slachtoffer van, en hij stond na twee rondes al op 63 strafpunten. Peter Hein leidde met negen, gevolgd door Anne-Marie en Bastiaan. De laatste ronde was echter even een ander verhaal. Joan wist de schade flink te beperken, maar Leon, Peter Hein en Anne-Marie kregen behoorlijk wat strafpunten om de oren. Anne-Marie ging met de dubieuze prijs ‘meeste strafpunten in één ronde’ aan de haal, met maar liefst 41 punten in deze ronde. Andries en Bastiaan scoorden weinig strafpunten, wat ze op een gedeelde overwinning kwam te staan.

Uitslag:
Andries 7 + 16 + 1 = 24
Bastiaan 13 + 5+ 6 = 24
Peter Hein 6 + 3 + 20 = 26
Leon 8 + 15 + 9 = 29
Anne-Marie 5 + 10 + 41 = 56
Joan 32 + 31 + 8 = 71

Waardering: Anne-Marie 3½, de rest 4