Spel aan de Maas: 16 oktober 2001

Geplaatst door

Spelers: Bas, Helen, Jorrit, Judith, Leon, Peter Hein, Wendy, Willemien

Gespeelde spellen:

Bohnanza
Adel Verpflichtet
Risk
6nimmt!

Deze keer waren het Bas en Willemien die hun huiskamer beschikbaar stelden aan de nog naamloze spellenvereniging. De opkomst was iets minder dan de vorige keer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Bohnanza

Spelers: Bas, Helen, Jorrit, Judith, Leon, Peter Hein, Wendy, Willemien

Als eerste spel werd er besloten tot een gemeenschappelijk spelletje Bohnanza. Leon kwam iets later binnen, maar nog op tijd om de spelregels uitgelegd te krijgen. Met zoveel spelers trekt iedereen aan het eind van zijn/haar beurt vier kaarten in plaats van drie, zodat de vaart er toch een beetje in blijft. De eerste ronde duurde een stuk langer dan de daaropvolgende; omdat iedere bonensoort wel door iemand verbouwd werd, werd er driftig geruild en vaak ook geschonken. Soms waren bonen zo geliefd dat ze voor onwaarschijnlijke prijzen (3 op 1) weggingen. Omdat bijna iedereen maar dezelfde bonen bleef houden, werd er weinig gecasht en was de stapel met het ingaan van de tweede en derde ronde erg dun, zodat die snel ten einde waren. Het vlijmscherpe onderhandelen had Jorrit flink geholpen, en Wendy moest het trekken van slechte kaarten bekopen met een schamele drie punten.

Uitslag: Jorrit 10, Leon, Peter Hein en Willemien 8, Bas, Helen en Judith 5, Wendy 3

Adel Verpflichtet

Spelers: Bas, Helen, Judith, Peter Hein, Willemien

Peter Hein en Helen wilden niet te laat weg, en prefereerden dus een korter spel. Bas en Willemien waren in het bezit van By Hook or by Crook, de Avalon Hill-versie van Adel Verpflichtet, dat aan deze eis voldeed.
Willemien ging van start met het houden van veel tentoonstellingen, wat haar een snelle voorsprong opleverde. De dieven van Bas en Peter Hein liepen elkaar voortdurend voor de voeten in het veilinghuis, waar de andere spelers van profiteerden. Helen en Willemien waren vaak samen in het kasteel te vinden, waar ze afwisselend kunstobjecten van elkaar stalen en tentoonstellingen hielden. Ook Judith en Bas gingen de eerste punten scoren, terwijl Peter Hein maar achter het net bleef vissen in het veilinghuis. Toen uiteindelijk Willemien bij de dinertafel aankwam, was het alleen nog maar een kwestie van wie tweede zou worden; deze strijd werd beslist in het voordeel van Bas.

Uitslag: Willemien, Bas -8, Judith -13, Helen -14, Peter Hein -23
Waardering: Judith en Peter Hein 4; Bas, Helen en Willemien 3

Risk

Spelers: Jorrit, Leon, Wendy

Jorrit wilde graag weer eens Risken, een wens die aan Wendy en Leon wel was besteed.
Na het opzetten was er nog geen duidelijke verdeling te zien alhoewel Leon redelijk sterk stond in Noord-Amerika. Wendy en Jorrit gingen meteen in de aanval. Dit resulteerde al snel in het continent Australië voor Wendy en een beurt later Afrika voor Jorrit.  Wendy en Jorrit waren daarna vooral bezig elkaar dwars te zitten in Afrika en Zuid-Amerika, zodat Leon zich langzaam over Noord-Amerika ontfermde, ondanks ingrijpen van Jorrit. Toen Wendy twee beurten achter elkaar tien legers mocht bijzetten probeerde zij Zuid-Amerika te veroveren. Maar door uiterst belabberd gooiwerk bleef zij op haar beginplaats staan.
Leon kwam in een lastig parket toen aan de grenzen van Amerika het gevaar op de loer lag en hij bijna zijn hele voorraad legers verspeelde in een poging Wendy uit Noord-Amerika te verdrijven. Uiteindelijk lukte het hem Noord-Amerika vast te houden en begon hij aan een opmars via IJsland naar Europa. Opeens werd duidelijk dat zijn opdracht ‘verover 24 gebieden’ was, maar toen was het te laat. Hij walste over de schaars bezette landjes in Azië heen en werd de winnaar, tot grote verbijstering van Jorrit.
Hier bleek maar weer eens dat de mensen die het hardste roepen dat ze gaan winnen bedrogen uit komen.

6nimmt!

Spelers: Bas, Jorrit, Leon, Wendy, Willemien

Na het vertek van Judith, Helen en Peter Hein sloten de overgebleven spelers af met nog één rondje 6nimmt! Voor Willemien was het nieuw en zij moest dan ook al vrij snel een bont gekleurde rij pakken (dat betekent veel koeien). Jorrit lette even niet op en pakte een rij, die anders naar Wendy had moeten gaan. Daarna begon iedereen de smaak goed te pakken te krijgen, maar de schade bij Willemien was al te groot. Zij eindigde als laatste met 20 koeien, Jorrit had er 18 verzameld, Leon en Bas minder en Wendy won overduidelijk met geen enkele strafkaart. Volgens Willemien was het wel duidelijk dat Wendy het vaker had gespeeld.