Spel aan de Maas: 9 oktober 2001

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bas, Bastiaan, Dirk, Dirk Jan, Judith, Leon, Marianne, Peter Hein, Wendy, Wilbert, Willemien

Gespeelde spellen:

De Hazelnootridders
Tadsch Mahal
Elfenland
Meuterer
Set! (3x)

De derde spellensessie vond plaats bij Anne-Marie en Andries, waar zich maar liefst dertien spelers hadden verzameld. Gelukkig bleek er een derde tafeltje beschikbaar, en met enig passen en meten vonden drie groepen een speelplekje.

De Hazelnootridders

Spelers: Dirk Jan, Leon, Peter Hein, Willemien

Na de enthousiaste reacties van de andere spelers een sessie eerder, waren Dirk Jan, Leon en Peter Hein ook wel benieuwd naar dit kinderspelletje; Willemien was de vierde Hazelnootridder.
In het begin werden er al snel veel hazelnoten ontdekt; terwijl Peter Hein maar hazelnoten blééf sparen, ontdekten de andere ridders de ene na de andere vijand. Het bos was dus al lang niet meer veilig, en Peter Hein moest zijn gulzigheid bekopen met het verlies van al zijn hazelnoten. Ondertussen nam Willemien een voorsprong op de rest, die er niet in slaagde veel hazelnootjes veilig binnen te brengen. Er werden nog wel wat punten gescoord door het ontdekken van Max, Leo of Freddy, maar het was vooral een kwestie van wie de rode-lantaarndrager zou worden. Uiteindelijk was ook het tweede struikje leeg, en boekte Willemien een afgetekende overwinning.

Uitslag: Willemien 25, Dirk Jan 14, Leon 11, Peter Hein 10
Waardering: allen een 3; een prima spelletje voor kinderen. Dirk Jan nam het mee naar huis om het eens met de zijne te proberen.

Tadsch Mahal

Spelers: Anne-Marie, Bas, Bastiaan, Judith, Wendy

Wendy had deze topper van Reiner Knizia meegenomen, en stond voor de ondankbare taak de -op het eerste gezicht complexe- regels uit te leggen. Dat was nog even zweten, maar uiteindelijk kon het tempels bouwen en grondstoffen verzamelen beginnen. Niet al te verbazingwekkend vloog Wendy meteen naar voren op de scorelijst, terwijl de rest zich afvroeg of ze nog beter een Mogultje in konden zetten, of beter konden passen. Maar de voorsprong van Wendy nam snel af, en het werd nog een spannende eindstrijd, wat aan de uitslag te zien is. Judith en Bastiaan, die er vanavond voor het eerst bij waren, eindigden respectievelijk eerste en tweede, dus het enthousiasme moet nu wel gewekt zijn.

Uitslag: Judith 39, Bastiaan 38, Wendy 36, Bas 33, Anne-Marie 32
Waardering: Wendy 5, de rest 4. Bastiaan en Anne-Marie vonden het erg leuk, maar wel jammer dat je tijdens het spel niet goed kunt zien wie er gaat winnen. Bas kent nóg leukere spelletjes (al zei hij niet welke), en Judith reserveert de ‘5’ liever voor echte superspellen. Wat Wendy het overigens zeker vindt.

Elfenland

Spelers: Andries, Dirk, Marianne, Wilbert

Leon had Elfenland (inclusief de uitbreiding Elfengold) meegenomen, maar speelde zelf toch liever De Hazelnootridders. Andries, Dirk, Marianne en Wilbert grepen deze kans aan, en ontfermden zich over de Elfenland-doos. Het plan was om ook met de uitbreiding te spelen, maar toen bleek dat Andries de enige was die het spel (goed) kende, werd daar vanaf gezien.
Ondanks dat er maar vier spelers waren, zal dit potje de geschiedenis ingaan als een van de langste Elfenland-potjes, want na twee uur was het einde nog niet bereikt. Uiteindelijk kwam Andries als winnaar uit de strijd, ‘door tactisch gebruik te maken van het debuut van de anderen’. Het was al laat geworden, en Wilbert en Marianne keerden huiswaarts.

Uitslag: Andries 19, Marianne 18, Wilbert 17, Dirk 11
Waardering: allen 3

Meuterer

Spelers: Dirk Jan, Leon, Peter Hein, Willemien

De Hazelnootridders was al snel afgelopen, dus was deze groep wel aan een volgend spel toe. Peter Hein stelde Meuterer voor, dat hij één keer eerder had gespeeld. Meuterer is de opvolger van Verräter, een veel geprezen spel van Marcel-André Casasola Merkle (ja, zo heet hij echt). De spelers zijn bemanningsleden aan boord van een schip, dat van eiland naar eiland vaart. Hier worden goederen verhandeld, waar punten mee te verdienen zijn. De spelers kruipen iedere ronde in de rol van een ander bemanningslid. Kiest iemand de Muiter, dan ontstaat er een conflict over de nieuwe bestemming en de punten die dat oplevert.
Peter Hein begon als kapitein, een positie die hij al in de tweede ronde kwijtraakte door een succesvolle muiterij. Dirk Jan was zijn opvolger, maar al snel nam Leon het roer over, en bleef bijna tot aan het einde in die rol. Daarbij werd hij gesteund door Dirk Jan, die als Bootsman regelmatig pogingen tot muiterij de kop in drukte. Willemien concentreerde zich vooral op de handelswaren, wat haar veel punten opleverde. De laatste ronde was zij de baas op het schip, wat echter minder succesvol was. Ondanks dat ze in die laatste ronde geen punten scoorde, was haar genomen voorsprong ruim voldoende.

Uitslag: Willemien 34, Dirk Jan 31, Peter Hein 29, Leon 24
Waardering: Willemien 4, de rest 3½. Iedereen vond het een geslaagd spel. De belangrijkste kritiek kwam van Dirk Jan, die het spelsysteem wat gekunsteld vond.

Set!

Spelers: Anne-Marie, Bas, Bastiaan, Judith, Wendy (potje 1)
Anne-Marie, Andries, Bastiaan, Dirk, Leon, Peter Hein, Wendy (potjes 2 & 3)

Na Tadsch Mahal had Bas nog wel zin in een spelletje Set!. Waarom werd al snel duidelijk, want hij veegde de vloer aan met de rest. Hij en Judith gingen weg, evenals Willemien en Dirk Jan. De overige spelers wilden graag nog een spelletje ter afsluiting. Omdat Set! het enige aanwezige spel bleek dat geschikt was voor zeven spelers, werden hiervan nog twee potjes gespeeld. Al snel bleek dat zeven eigenlijk teveel is voor Set! Iedereen riep om het hardst Set!, maar omdat vaak niet duidelijk was wie nu het eerste geroepen had, verdwenen heel wat setjes weer in de stapel. Een huisregel werd afgesproken, waarbij iemand die onterecht Set! roept een kaart in moet leveren, maar hier werd het nauwelijks minder chaotisch van. De stelling dat vrouwen beter zijn in Set! dan mannen werd met de uitslag van beide potjes in ieder geval niet ontkracht. Anne-Marie won het eerste spelletje, Wendy had de tweede keer de meeste sets verzameld.