Spel aan de Maas: 2 oktober 2001

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Dirk Jan, Leon, Marianne, Peter Hein, Wendy, Wilbert

Gespeelde spellen:

Set!
Drunter & Drüber (2x)
MarraCash
De Hazelnootridders
Afrika
Hallo Das!
6nimmt!

Acht spelers hadden zich op deze avond bij Wendy thuis verzameld, klaar voor weer een spellenavond. Anne-Marie had Set! meegenomen, dat ze net gekregen had. Omdat dit spel ook geschikt is voor veel spelers, werd dit eerst door de hele groep gespeeld, waarna twee groepjes van vier gezellig aan één tafel verder gingen.

Set!

Spelers: Andries, Anne-Marie, Dirk Jan, Leon, Marianne, Peter Hein, Wendy, Wilbert

Set! bestaat uit 81 kaarten met vier verschillende kenmerken, die drie waarden kunnen hebben. Op alle kaarten staan symbolen, die zich onderscheiden in aantal, kleur, patroon en vulling. Er worden 12 kaarten open neergelegd, en de bedoeling is een set van drie kaarten te zoeken waarvan ieder kenmerk voor alle kaarten hetzelfde is, of voor alledrie verschillend. Vrij simpele regels, maar het duurde even voor iedereen erin kwam. Peter Hein had hierbij een groot voordeel, omdat hij al eens een computerversie had gespeeld. Anne-Marie was in het nadeel, omdat zij de kaarten omdraaide, en daardoor later kon zien wat er lag. Al snel had iedereen het door, en was de kreet ?set!? niet van de lucht. Peter Hein behaalde een ruime overwinning, wat maar weer eens een bewijs is dat dit soort combinatiespelletjes alleen leuk is als alle spelers het even goed kennen. Van de ?onervaren? spelers bleek Wendy het snelst te combineren.

Uitslag: Peter Hein 11, Wendy 4, Leon 3, Wilbert, Marianne en Anne-Marie 2, Andries en Dirk Jan 0.

Een aardig voorafje, maar eigenlijk niemand had veel trek in een tweede potje. Iedereen vond het een matig tot redelijk spel, en de collectieve waardering kwam op een 2½.

Drunter & Drüber

Spelers: Anne-Marie, Marianne, Wendy, Wilbert

Uitslag (1e potje): Anne-Marie 27, Wendy, Wilbert, 21, Mariane 18
2e potje: Wilbert 25, Marianne 22, Wendy 20, Anne-Marie 16
Waardering: Wilbert 4, Wendy en Marianne 3½, Anne-Marie 3

MarraCash

Spelers: Leila (Andries), Ali (Dirk Jan), Omar (Leon), Anfa (Peter Hein)

Aan de andere kant van de tafel haalde Peter Hein MarraCash tevoorschijn. Door de aanwezigheid van bont gekleurd geld en dat je geld verdient als er klanten in jouw winkels langskomen, werd al snel de link met Monopoly gelegd. Gelukkig blijkt dit geen geluksfestijn, maar komt er nog enige tactiek bij kijken. In MarraCash kopen de spelers winkels in deze Marokkaanse stad, waarna het de bedoeling is hier klanten te lokken onder de bezoekers van de stad. Geheel in de sfeer van de Arabische wereld valt er een provisie te verdienen voor spelers die klanten bij een collega-koopman naar binnen leiden. Er werd gebruik gemaakt van de aanvullende regels, waarbij er extra geld aan de toeristen valt te verdienen door ze waardevolle voorwerpen te verkopen, zoals het Zitkussen van de Sultan.
Ali begon al snel de nodige winkels te kopen, en raakte daardoor wat krap bij kas. De andere kooplui deden het wat rustig aan. Vooral de winkels aan één zijpoort deden het goed, waar Ali met zijn twee winkels het meest van profiteerde. De winkels bij de middeningang leden een wat marginaal bestaan; enkele winkels bleven zelfs volledig verstoken van klandizie. Bij de andere zij-ingang was het helemaal een dooie boel, en was zelfs geen winkel te bekennen.
Omar, Anfa en Leila leden wat minder verliezen aan lege winkels dan Ali, maar hadden met ieder slechts één winkel bij de lucratieve poort ook een stuk minder inkomsten dan Ali, die een overtuigende zege behaalde.

Uitslag: Dirk Jan 5200, Peter Hein 4025, Leon 3850, Andries 3550
Waardering: Dirk Jan 4, Leon 3½, Peter Hein en Andries 3

De Hazelnootridders

Spelers: Anne-Marie, Marianne, Wendy, Wilbert

Het tweede bekroonde spel van Klaus Teuber dat vanavond op tafel kwam, was De Hazelnootridders, dat net in het Nederlands is verschenen. Het is een leuk en spannend kinderspel. Als eekhoorn zijnde is het je doel om hazelnootjes te verzamelen en de schuilplaatsen van je vijanden, Fred de vos, Leo de lynx en Max de marter, te onthouden. Die zitten, evenals de hazelnoten, in hazelnootstruiken verstopt.
Wendy stond net voor, en beëindigde meteen (heel slim) het spel door de tweede hazelnootstruik kaal te plukken. Iedereen vond het een erg spannend spel, waarbij je ook fijn keihard ?Leo?, ?Max? of ?Fred? mag roepen. Een zeer geslaagd kinderspel, en als zodanig is het ook beoordeeld.

Uitslag: Wendy 19, Anne-Marie 18, Wilbert 13, Marianne 7
Waardering: Wilbert 4½, Wendy, Anne-Marie en Marianne 4

Afrika

Spelers: Andries, Dirk Jan, Leon, Peter Hein

Het verblijf in Marrakesh was goed bevallen, dus besloten de kooplieden de rest van het donkere continent te verkennen op zoek naar lucratieve handel.
Dirk Jan draaide veel fiches om die onmiddellijk punten opleveren, en liep snel uit op de rest. Hij en Andries ontdekten ook veel monumenten, wat ze veel basiskampen opleverde. Leon zat in een grondstofrijke buurt, want overal waar hij kwam schitterde het goud en edelstenen, die hij snel incasseerde door de nodige basiskampen op te richten. Ook verkreeg hij aardig wat handelswaren, evenals Peter Hein, die zelfs een setje van vijf potten wist te verzamelen. Het bord bleef aardig vol, waardoor het slechts zelden interessant was om open liggende fiches te verplaatsen.
Het bord lag nog steeds redelijk vol met gesloten fiches, toen Peter Hein het laatste monument ontdekte en zo het spel afsloot. Leon, die gedurende het spel wat achter had gelegen, kreeg meer dan 30 punten voor zijn schatten en handelswaren, en schoot daarmee naar de overwinning. De reacties op dit Knizia-spel waren op z?n best gezegd lauw. Veel geluk, en weinig mogelijkheden om je medespelers te pesten.

Uitslag: Leon 51, Peter Hein 44, Dirk Jan, Andries 28
Waardering: Leon 3, Peter Hein, Dirk Jan en Andries 2

Hallo Das!

Spelers: Anne-Marie, Marianne, Wendy, Wilbert

Met Hallo Das! werd de bekroonde-spellen-van-Klaus-Teuber-trilogie van deze avond afgesloten. Wederom een kinderspel waar het geheugen een belangrijke rol speelt, maar de spelers waren nu minder enthousiast. De spelers moeten onthouden waar bepaalde fiches liggen om punten te scoren, waardoor het een ingewikkeld soort memory wordt.
Wilbert vond dit geheugenspelletje maar niks, Marianne was tijdens het spel enthousiast, maar vond het toch een beetje saai. In tegenstelling tot De Hazelnootridders gaat het hier bijna alleen om het onthouden. De algemene indruk van dit spel was redelijk, maar niet meer dan dat.

Uitslag: Marianne 15, Anne-Marie 12, Wendy en Wilbert 4
Waardering: Marianne en Wendy 3, Wilbert 3-, Anne-Marie 2½

6nimmt!

Spelers: Andries, Dirk Jan, Leon, Peter Hein

Omdat de andere spelers nog bezig waren met Hallo Das!, was de deze groep op zoek naar een kort spelletje. 6nimmt! is hiervoor bij uitstek geschikt, en zo kwam en passant ook nog een trilogie van spellen-met-een-uitroepteken-in-de-titel voorbij op deze avond.
Leon verslikte zich en moest al snel een vette rij incasseren. Geen van de spelers bleef schadevrij, maar Peter Hein hoopte lang van strafunten verschoond te blijven. Die hoop werd de grond in geboord doordat hij zijn lage kaarten te lang had bewaard, en hij kreeg het in de twee laatste beurten nog flink voor de kiezen. Dirk Jan had één keer een nieuwe rij moeten beginnen, maar daar bleef het bij. Na één ronde bleken de andere spelers uitgespeeld, dus werd het hierbij gelaten.

Uitslag: Dirk Jan 6, Andries 11, Peter Hein 12, Leon 15