Spel aan de Maas: 25 september 2001

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Helen, Jorrit, Leon, Marianne, Peter Hein, Wendy en Wilbert.

Gespeelde spellen:

Durch die Wüste (2x)
Afrika
Löwenherz

Op de eerste bijeenkomst van de Rotterdamse spellengekken speelden Peter Hein en Helen voor gastheer en ?vrouw. De negen spelers splitsten zich in twee groepen om te gaan spelen. Wilbert had interesse geuit in Durch die Wüste, waar hij veel positiefs over gelezen had. Helen, Wendy, Jorrit en Marianne gingen samen met hem aan de slag om handelskaravanen dor de woestijn aan te leggen. Ondertussen hadden Andries en Anne-Marie het bord van Löwenherz klaargelegd, waar ze al snel met Leon en Peter Hein streden om de titel Koning Leeuwenhart.

Durch die Wüste

Spelers: Helen, Jorrit, Marianne, Wendy en Wilbert

Na een korte uitleg van de regels door Peter Hein, was de woestijn klaar voor ontginning. In dit spel beheren de spelers een aantal karavanen, bestaande uit kamelen. Met het uitbreiden van deze karavanen zijn op verschillende manieren punten te behalen. Aantekeningen zijn er bij dit spel niet gemaakt. Het spel was sneller voorbij dan iedereen verwacht had, en Helen bleek de winst te hebben gegrepen. Het sorteren van de kamelen op kleur leek inderdaad net zolang te duren als het spel?. Blijkbaar was het iedereen goed bevallen, want er werd meteen besloten tot nog een potje. Ook nu was het Helen die haar kamelen het slimst had ingezet, zodat ze voor deze avond de titel ?Queen of the Desert? mocht dragen. Iedereen was zeer te spreken over dit korte bordspel van Reiner Knizia.

Afrika

Spelers: Helen, Jorrit, Marianne, Wendy en Wilbert

Op voorstel van Wendy kwam vervolgens Afrika op tafel, dat nog niemand eerder gespeeld had. Leon, Andries en Anne-Marie, die verderop nog bezig waren met Löwenherz, hadden het allemaal één keer gespeeld, en verleenden assistentie met de regels. Na een tijdje kreeg iedereen het door, wat tot de reactie ?Is dat alles?? leidde. Het spel werd gewonnen door Marianne, die net als de andere spelers weinig enthousiasme op kon brengen voor het spel. De algemene beoordeling was dat het meer een kinderspelletje was.

Löwenherz

Spelers: Andries, Anne-Marie, Leon en Peter Hein

Aan de andere tafel legde Peter Hein de regels van Löwenherz uit. Omdat hij de enige was die het spel kende, werd besloten om met de beginneropstelling te spelen. Die ervaring hoefde niet per se een voordeel te zijn, want alle eerdere keren dat hij Löwenherz had gespeeld, werd Peter Hein kansloos laatste. In het begin werd er voorzichtig onderhandeld over de betwiste acties, en werden er zelden meer dan zes Dukaten voor betaald. Met het verloop van het spel schoten ook de prijzen omhoog. Peter Hein richtte zich eerst vooral op de politiekkaartjes, Anne-Marie breidde haar startgebied flink uit, Leon liet zich vaak afkopen en Andries plaatste wat meer muurtjes, en deed ook enkele gebiedsuitbreidingen. Al snel kwamen Andries en Anne-Marie zo op een flinke voorsprong, terwijl Leon en Peter Hein niet vooruit te branden waren. Na een tijdje kwam Anne-Marie er achter dat ze haar expansiedriften met iets te weinig ridders had ondersteund, waar Leon en vooral Andries gretig gebruik van maakten. Ze wist nog wel een tweede gebied te stichten, maar ook daar gooide Andries roet in het eten door het in tweeën te splitsen. Peter Hein had inmiddels ook aardig wat ridders op het bord, maar had nog een paar muurtjes nodig om een tweede gebied te stichten. Leon had zich in zijn twee gebieden tot de tanden bewapend en een verdrag gesloten met Andries, zijn agressieve buurman, zodat uitbreiding in ieder geval niet ten koste van hem zou gaan. De heren speelden wat landjepik over en weer, maar het was vooral Anne-Marie die haar gebieden ineen zag schrompelen. Toen de koning uiteindelijk pas met het laatste kaartje stierf, leek Andries een duidelijke overwinning behaald te hebben. Helaas voor hem toverde Peter Hein nog 12 punten tevoorschijn die hij verkregen had door in het begin veel politiekkaarten te kiezen, en waarmee hij Andries net wist te passeren op de scorelijst.

Uitslag: Peter Hein 46, Andries 43, Leon 31, Anne-Marie 7

Een minder geslaagde ervaring voor Anne-Marie, die zich voorlopig onthoudt van het geven van een beoordeling.

Waardering: Peter Hein: 5, Andries en Leon: 4.