Spiel 2017, de voorbereiding (deel 1)

Geplaatst door

Elk spellenhart begint in oktober een beetje sneller te kloppen, Spiel staat weer voor de deur. Zelfs als je niet naar de beurs gaat, kan je niet om de beurs heen door de enorme hoeveelheden nieuwe spellen die op of rond deze beurs uitkomen. De teller op Boardgamegeek stond vanmorgen op 888 nieuwe titels. Zelfs als je rekening houdt met de dubbelingen (bijvoorbeeld omdat er een spel zowel bij een Duitse als bij een Engelse uitgever verschijnt), dan nog is het een indrukwekkende lijst.

Er komen simpelweg zo veel spellen uit dat het al heel veel werk is om een eerste selectie te maken op basis van voorkeuren. Mijn voorkeur gaat uit naar spellen die goed speelbaar zijn met zijn tweeën, die een speelduur hebben van rond een uur (maximaal 90 minuten), die niet te complex zijn en er leuk uitzien (leuk thema en mooie uitvoering). Verder bieden in het verleden behaalde resultaten wat mij betreft wel enige garantie voor de toekomst. Uitgevers en spelauteurs waar ik goede ervaringen mee heb, hebben dus een streepje voor bij me. Ik zal vast wel wat spellen ongespeeld kopen, maar ik ga mijn lijst ook vooral gebruiken om te proberen of ik die spellen kan proberen voor ik een beslissing neem. Ik heb per slot van rekening al best veel spellen en dus moet ik van mezelf wel kritisch zijn op wat ik koop. Alleen de echte toppers mogen mee naar huis.

De lijst met spellen waar ik in meer of mindere mate in geïnteresseerd ben is nu nog erg lang en dus zal ik in de komende weken nog wel een aantal spellen schrappen als er meer informatie beschikbaar komt. En misschien komen er ook nog wat spellen bij. De ervaring leert per slot van rekening dat de lijst met spellen die op Spiel gepresenteerd worden tot het begin van de beurs blijft groeien. Mijn lijst is zelfs zo lang dat ik hem in stukjes op ga knippen. Vandaag trap ik af met de eerste vijf spellen op mijn lijst en de komende vier dagen zullen nog vier lijstjes volgen.

Het eerste spel op mijn lijstje is 21 Days. Dit spel trok onmiddellijk mijn aandacht vanwege het geweldige doosje. Het is een spelletje van een Nederlandse auteur en bevat dus ook Nederlandse regels. Het is een coöperatief spelletje waarin je een groepje survivers van een scheepsramp in leven moet houden met dobbelstenen. In de omschrijving staat wel dat het spel Ameritrasherig is en dat zou een afknapper kunnen zijn.

Nimbee trok mijn aandacht door de mooie doos en de titel. Nimbee klinkt namelijk als nimby of te wel not in my backyard, het fenomeen dat mensen het heel goed vinden dat er bepaalde voorzieningen zijn (crèches, opvang voor daklozen, asielzoekerscentra), maar die voorzieningen vervolgens niet in hun buurt willen hebben. In het spel ga je aan de slag als bij en moet je proberen zo veel mogelijk honing te verzamelen en de beer te ontlopen. Bijen zijn van harte welkom in mijn backyard en dus wil ik dit spelletje best proberen. Het thema van dit spel vind ik leuk, maar voor de rest klinkt het echter niet echt bijster origineel en dat zou een afknapper kunnen zijn.

Het volgende spel is op mijn lijstje beland omdat het een spel is waar het behagen van je poezelige vriendjes centraal staat en dat uitgegeven wordt door een gerenomeerde uitgever. Cat Lady is een draftspel waarin je moet proberen de juist combinatie van katten, voer en speeltjes te verzamelen. Ik houd wel van draftspellen, maar het is ook een genre wat wat minder goed met zijn tweeën tot zijn recht komt. Ook dit spel wil ik dus echt proberen voor ik het koop.

The Castles of Burgundy is inmiddels een van mijn favoriete spellen. Van deze klassieker is al een kaartspel verschenen (ligt n

og ongespeeld in mijn kast) en verschijnt nu ook een dobbelspel met de onorginele titel the Castles of Burgundy, the dicegame. Ik vind The Castles of Burgundy eigenlijk ook al een dobbelspel, maar vooruit. In deze nieuwe versie lijk je je worpen bij te moeten gaan houden op een briefje waar je de velden die je gooit meteen wegstreept. Hier ben ik nieuwsgierig genoeg naar om het zelfs ongespeeld te durven kopen.

Half Pint Heroes staat op mijn lijstje omdat de illustraties zijn gemaakt door Maura. Maura werkt normaal samen met Friedemann Friese. In zijn werk staan vaak wat sukkelige en alternatieve mensen centraal en zitten vaak kleine grapjes verstopt. Ook Half Pint Heroes ziet er weer uit om te watertanden. Het is een kaartspelletje waar je combinaties van kaarten moet zien te maken die sterker zijn dan die van de andere zodat je slagen haalt. Ik houd van slagenspelletjes, dus ik houd deze stevig in de gaten.

3 reacties

  1. Geweldig dat je mijn spel hebt vermeld! "21 Days" heeft een Ameritrashy feel; de beleving staat centraal. Ook de soundtrack draagt hieraan bij. Een dobbelspel, maar niet alles draait om geluk; je zal ook karakters moeten laten samenwerken, moeten plannen en de dobbelstenen zijn te beïnvloeden door kaarten en tokens. Maar kom gerust eens kijken, ik leg je met plezier het spel uit! Hall 8, B112

  2. Dank voor de tip. Dat is wel een hele domme fout. En het erge is, ik had er eerst 2017 neergezet, maar heb het toen veranderd in 2018. What was I thinking…… Ik heb het meteen aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *