Spiel 2021: wat kunnen we verwachten volgens Dominique Metzler (beursorganisator)

Geplaatst door

Spiel is de belangrijkste en grootste spellenbeurs van Europa (en misschien zelfs van de wereld). Er komen jaarlijks duizenden en duizenden spellenliefhebbers uit de hele wereld naar toe om met veel plezier alle nieuwe spellen te onderzoeken, spellen te kopen en vooral om spellen te spelen met hun vrienden en met andere bezoekers. Ik kijk altijd enorm naar Spiel uit, maar vind het dit jaar toch een beetje spannend. Ik heb Dominique Metzler, de beursorganisator, daarom een aantal vragen gesteld over wat we dit jaar kunnen verwachten.

Welke maatregelen worden er genomen om Spiel de leukste en veiligste spellenbeurs te maken?

Voor SPIEL ’21 hebben wij een uitgebreid hygiëneconcept ontwikkeld.

Alleen gevaccineerde, herstelde of geteste personen mogen het beursterrein betreden. Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs of een geldige negatieve test in de vorm van een digitaal COVID-certificaat van de EU kunnen overleggen, bieden we de mogelijkheid om zich te laten testen in een testcentrum vlak bij de beurs. Op dit moment zijn er nog geen kosten verbonden aan deze tests, maar dit gaat in oktober veranderen. Helaas is nog niet bekend wat de prijs zal gaan worden.

Om een goed overzicht te houden over wie er aanwezig zijn op de beurs is toegang alleen mogelijk met een op naam gesteld ticket. De tickets zijn dus niet overdraagbaar en kunnen alleen vooraf online worden gekocht.

Medische mond- en neusbescherming (mondkapje) is verplicht voor bezoekers (vanaf 6 jaar) en exposanten (let op: de stoffen herbruikbare mondkapjes zijn niet toegestaan, de reguliere blauwe wel). Dit geldt in alle zalen. Het mondkapje mag je alleen af doen als je zit in één van de restaurants tijdens het eten en drinken. Het mondkapje kan ook in de buitenruimte worden afgedaan als er 1,50 m afstand kan worden gehouden.

Wachtruimtes bij de ingangen worden zo ingericht dat de 1,50 m in acht kan worden genomen. Voor de ingangen worden in het buitengebied extra loungeplekken ingericht om te voorkomen dat er te veel mensen voor de ingang komen te staan.

In de foyers en de beurshallen zullen speciale markeringen de gasten en exposanten informeren over de wettelijke verplichting tot het dragen van medische mond- en neusbescherming en de minimale afstanden. Ook in de buitenruimtes zullen beveiligers de gasten en exposanten informeren over de wettelijke verplichting tot het dragen van medische mond- en neusbescherming en de minimumafstanden in de ruimten van de rookpunten en de buitenruimtes.

De ventilatiesystemen van Messe Essen zorgen voor een continue ventilatie van de entrees, de beurshallen en de vergaderruimtes. Alle ventilatiesystemen werken met 100% buitenlucht.

Dispensers met desinfectie-gel zullen beschikbaar zijn op knooppunten zodat mensen regelmatig hun handen kunnen ontsmetten. Er zal vaker schoongemaakt worden en alle contactpunten (bijv. deurklinken) zullen vaker gedesinfecteerd worden. Ook aan de speeltafels van de exposanten zijn desinfectiemiddelen beschikbaar. Voor en na elke spel moeten spelers hun handen ontsmetten.

Ook aan speeltafels zijn medische mondkapjes verplicht. Alle exposanten zijn verplicht hun stand zo in te richten dat een minimale afstand van 1,50 m wordt gegarandeerd tussen twee stoelen aan verschillende speeltafels. Per tafel kunnen maximaal 10 personen plaatsnemen. Aangezien alleen gevaccineerde, herstelde of geteste bezoekers toegang hebben tot de beurs, wordt dit niet opnieuw in de stands gecontroleerd.

Aan alle speeltafels is er een verplichting om bij te houden welke bezoekers aanwezig zijn via de  Duitse Coronamelder-app (Luca) of met behulp van handgeschreven lijsten. Deze gegevens moeten vier weken worden bewaard in overeenstemming met de voorschriften voor gegevensbescherming. Als iemand bezwaar maakt tegen het verzamelen van zijn gegevens, dan worden de gegevens niet verzameld, maar mag je ook niet meespelen (de standhouder is verplicht om je weg te sturen). De verzamelde gegevens moeten als dat nodig is op elk moment op verzoek aan het bevoegd gezag worden verstrekt.

Bij de toiletblokken in de foyers en in de hallen is personeel aanwezig dat er op let dat er niet te veel mensen in de toiletten zijn en die er voor zorgen dat de toiletten constant schoongemaakt en gedesinfecteerd worden.

Hoe gaat voor de bezoekers een doorsnee dag op Spiel er uit zien? Wat kunnen bezoekers verwachten?

Eigenlijk is er niet zoveel veranderd. Bezoekers moeten hun ticket van tevoren kopen. Er zullen geen tickets aan de kassa’s te koop zijn omdat we moeten bijhouden wie er op de beurs aanwezig zijn. Bij de entrees moeten de bezoekers 1,50 m afstand bewaren voordat ze naar binnen mogen. Je kunt vervolgens naar hartenlust spelen bij de verschillende stands, zowel met je eigen vrienden maar ook met vreemden, zolang je je handen maar ontsmet voor en na het spelen. Net als in de voorgaande jaren kun je natuurlijk weer spellen kopen.

Wat kunnen bezoekers zelf doen om Spiel dit jaar een succes te maken?

Dit jaar spelen we allemaal een geweldig coöperatief spel met Spiel. Bezoekers moeten rekening houden met elkaar en de regels volgen, zodat we met zijn allen plezier kunnen hebben.

Sommige mensen gaan meerdere dagen naar Spiel. Heb je nog inside-tips voor leuke plekken om te gaan eten of andere dingen om te doen in of in de buurt van Essen?

De Rüttenscheider Strasse ligt vlak bij het beursgebouw. Er zijn hier talloze bars en restaurants. Als je langer in Essen bent dan zou je ook een dagtocht naar Keulen kunnen maken om de Dom daar te bekijken of je kunt naar de Zeche Zollverein in Essen gaan. De kolenmijn staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en geeft veel inzicht in de industriële geschiedenis van het Ruhrgebied. Het Folkwang Museum in Essen is ook een geweldige plek voor mensen die geïnteresseerd zijn in kunst.

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt over het organiseren van een spellenbeurs in Corona-tijd die je kan delen met andere mensen die spellendagen en spellenbeurzen organiseren?

Als je dacht te weten hoe je een spellenbeurs moet organiseren, dan leer je in deze tijden alles opnieuw.

Houd voor de meest actuele informatie vooral ook de website van Spiel zelf in de gaten. Als we iets geleerd hebben is het immers wel dat regels snel kunnen veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *