Medici

Geplaatst door

3-6 spelers
45-60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Amigo (1995)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Reiner Knizia is de onbetwiste koning van de biedspellen. In veel van zijn populaire spellen als Ra, Taj Mahal en Modern Art staat bieden centraal. Ook Medici is zo’n zuiver biedspel. De spelers kruipen in de huid van Italiaanse kooplieden die handelen in verschillende goederen (noot voor de jongere lezers: dat was in de jaren 90 en 0 een erg populaire thematische setting).

Medici is in de loop der jaren door verschillende uitgevers in een nieuw jasje gestoken. Afhankelijk van de versie draait een speler enkele kaarten of tegels om, waar iedereen een keer op mag bieden. De actieve speler heeft daarbij het laatste woord.

Tegels die je in een veiling wint sla je op in je schip, waar ruimte is voor vijf tegels. Bij het veilen mag je maximaal drie tegels aanbieden, maar er moet minimaal één speler zijn die de tegels nog in haar schip kwijt kan. Een ronde eindigt als alle spelers op eentje na een vol schip hebben. De overgebleven speler vult het schip gratis met overgebleven tegels uit de voorraad, maar mag deze niet weigeren.

Daarna tellen alle spelers de totale waarde van de goederen in hun schip. De speler met de meest waardevolle vracht scoort 30 florijnen, de anderen telkens een beetje minder. Behalve een waarde hebben de goederen ook een type, zoals zijde en specerijen. Voor elk van de vijf handelswaren is er een apart scorespoor. Voor elke tegel van een handelswaar ga je op zo’n spoor een stapje vooruit. Per handelswaar is er elke ronde een uitkering voor de twee spelers die het verst bovenaan staan.

Na drie rondes eindigt het spel en wint de speler met de meeste florijnen.

…en de waardering

De regels van Medici zijn erg rechttoe-rechtaan. Tegeltjes draaien, rondje bieden, volgende speler aan de beurt. Maar de eenvoud is bedrieglijk, want er is zoveel om over na te denken. Cruciaal is dat je bij het aanbieden de tegels een voor een omdraait. Als je twee tegels hebt omgedraaid die voor jou erg waardevol zijn maar voor de rest minder, draai je er dan wel nog eentje om? Ga je bieden op een aanbod dat voor jou niet zo goed is maar voor een ander wel, puur om de prijs op te drijven? Mik je op de meest waardevolle vracht of voor het scorespoor van enkele handelswaren? Bij dat alles moet je niet vergeten dat het geld waarmee je biedt ook het uiteindelijke doel van het spel is.

Dat het moeilijk is om het juiste bod te kiezen maakt Medici minder toegankelijk voor onervaren spelers, of mensen die biedspellen sowieso ingewikkeld vinden. Voor de liefhebber is Medici smullen geblazen: een intens spel in een beperkte speelduur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *