Spookslot

Geplaatst door

2-4 spelers
20-40 minuten
Auteur: Marvin Glass
Uitgever: MB (1980)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Toen ik een jaar of 8 was, was ik stikjaloers op een vriendinnetje dat het spel Spookslot had (toen nog van MB). Zij was er al op uitgekeken en wilde het nooit spelen. Ik vond het spel er heel spannend uitzien, vooral door de lichtgevende schedel die er bij zat. Tot mijn grote verbazing kwam ik het spel (maar nu uitgegeven door Goliath) recent tegen in het speelgoedschap. Het spel heeft een kleine make-over gehad, maar lijkt verder ongewijzigd.

Het spelbord van Spookslot is een waar meesterwerk. Met kartonnen en plastic onderdelen bouw je een echt 3D spookslot. Door het slot slingert een looppad dat eindigt bij een trap. Bovenaan de trap staat een openstaande doodskist. Het doel van het spel is om deze doodskist te sluiten zodat het spook dat het leven in het kasteel ondragelijk maakt gevangen komt te zitten.

In je beurt gooi je eerst met een dobbelsteen om te bepalen hoeveel stappen je mag lopen en daarna draai je aan een draaischijf. Deze draaischijf kan je een extra beurt geven maar ook aangeven dat je zo geschrokken bent dat je verstijfd van angst blijft staan (en dus niet mag lopen) tot je weer het juiste symbool op het rad hebt gedraaid. De coolste actie die de schijf biedt is de doodshoofdactie. Als je het schedel-symbool gooit, dan mag je het glow-in-the-dark schedeltje door het trapgat naar beneden gooien. Dit schedeltje activeert dan mogelijk één van de vallen die op het speelbord staan afgebeeld (een ridder die je kop er af hakt bijvoorbeeld) of rolt tegen je aan waardoor je omvalt. Als je het slachttoffer bent, dan moet je een paar stappen terug.

De speler die als eerste bovenaan de trap is gekomen en het deksel van de doodskist sluit, heeft gewonnen.

… en de waardering

Spookslot is speltechnisch een vrij suf spelletje. Je gooit met de dobbelsteen en draait aan het rad en voert uit wat deze aangeven. Je mag één keer in het spel kiezen of je een korte route wilt nemen (maar met grotere kans dat de schedel om je oren vliegt) of de langere (maar veiliger) route. De spanning en sensatie zitten in de uitvoering en de doodshoofdactie. Voor kinderen is dit genoeg om het even leuk te laten zijn (lekker griezelen). Er zijn veel betere kinderspellen, maar het idee en de uitvoering van dit spel maken dat ik vind dat ik het spel met 1 pion toch echt te kort doet.

In het blog heb ik een fotoverslagje gemaakt van de oude versie, voor de (vast 30+) liefhebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *