Morels

Geplaatst door

2 spelers
30-45 minuten
Auteur: Brent Povis
Uitgever: Two Lantern Games (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Op BoardGameGeek zag ik dit jaar met grote regelmaat mensen het tweepersoonsspel Morels (oftewel Morieljes, een paddestoelensoort) aanprijzen als perfect spel voor stelletjes. Het spel is het eerste spel van een kleine Amerikaanse uitgeverij die zich toe wil gaan leggen op toegankelijke spellen voor stellen die in een kwartier zijn uit te leggen en binnen 45 minuten te spelen.

In het spel moet je setjes van paddenstoelen verzamelen in het bos en deze al dan niet met wat boter en appelcider bakken in de koekenpan. Maar pas op, sommige paddenstoelen zijn giftig!

Op tafel liggen acht kaarten klaar (het bos). De eerste twee mag je gratis pakken, voor de derde tot en met de zesde kaart moet je zogenaamde foerageer-stokjes inleveren. Vervolgens wordt de voorste kaart naar de verrottingsstapel geschoven. In plaats van het pakken van een kaart van de rij, mag je ook de hele verrottingsstapel pakken. De verrottingsstapel is maximaal vier kaarten groot. Zodra er een vijfde kaart bij dreigt te komen, worden de eerste vier kaarten afgelegd. Je mag maximaal 8 kaarten op handen hebben (al kan dit aantal worden verhoogd als je een kaart met een mandje hebt gepakt).

Tijdens je beurt mag je ook kaarten uitspelen (sterker nog dat moet, want anders ga je over je handlimiet heen). Je mag allereerst setjes van drie of meer paddenstoelen uitspelen. Hier krijg je aan het eind van het spel punten voor. Hoe schaarser de paddenstoel die je speelt is, hoe meer punten hij aan het eind oplevert. Je mag een reeds gelegd setje, later niet meer aanvullen. Je mag ook setjes van twee inleveren en hier krijg je foerageerstokjes voor die je dus kan gebruiken om kaarten te pakken die eigenlijk te ver weg in de rij liggen.

In het bos groeien niet alleen eetbare paddenstoelen, maar ook giftige (de destroying angel). Als je deze kaart pakt (bijvoorbeeld omdat je de verrottingsstapel pakt), dan moet je onmiddellijk je hand terugbrengen naar 4 kaarten (met een opslag voor het aantal mandjes dat je hebt). Je moet net zo veel ronden met deze handlimiet spelen als je al setjes met paddenstoelen hebt uitgelegd.

Aan het eind van het spel krijg je punten voor de setjes met paddenstoelen die je hebt uitgespeeld. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Het eerste wat opvalt aan Morels is hoe mooi het spel is. De afbeeldingen zijn prachtig, zeker als je bedenkt dat dit het eerste spel is van deze uitgever. Het spel zelf had zo in de tweepersoonsspellenserie van Kosmos (of 999 games) gekund. Het doet een beetje denken aan spellen als Jaipur en Lost Cities. Het is een degelijk tweepersoonsspelletje, wat inderdaad redelijk makkelijk is uit te leggen en lekker vlot weg speelt. Ik vind Morels niet zo geweldig als de kritieken op BoardGameGeek me hadden voorgespiegeld, maar het is zeker een aangenaam spelletje.

Op dit moment (december 2012) is de eerste druk van Morels uitverkocht, maar de uitgever heeft op zijn site al aangekondigd dat er een tweede druk komt. Je kan het spel rechtstreeks bij hen bestellen en betalen met PayPal. Inclusief verzendkosten was ik 30 euro kwijt, maar dit bedrag kan natuurlijk fluctueren als de wisselkoers wijzigt of de prijs van het spel of de verzendkosten veranderen. Het bestellen ging verder heel makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *