Spyfall

Geplaatst door

3-8 spelers, vanaf 12 jaar
30-45 minuten
Auteur: Alexander Ushan
Uitgever: Cryptozoic Entertainment (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Het leven van een spion is niet makkelijk, zo zal je ontdekken tijdens het spelen van dit spel. Het maakt daarbij niet uit of je aan de kant van de good of de bad guys werkt. Probeer maar eens je hoofd koel te houden als je op het punt staat om ontmaskerd te worden. Alleen de echte pro’s kunnen dat. Gelukkig ben jij in dit spel zo’n pro. Of tenminste, dat hoop je!

Spyfall speel je in groepen. In elke groep zit één infiltrant. De groep probeert de infiltrant te ontmaskeren en de infiltrant probeert de locatie van de groep te achterhalen (in de dierentuin, op het bedrijfsfeest, op een cruise). Informatie krijg je door vragen te stellen aan de andere spelers.

Aan het begin van een ronde krijgen alle spelers een kaart. Op de kaarten van de groep staat een locatie (iedereen heeft dezelfde locatie) en in welke rol ze zich op die locatie bevinden. In de dierentuin kan je bijvoorbeeld een bezoeker zijn, maar ook een bewaker of een dierverzorger. De spion krijgt alleen een kaartje met daarop een spion afgebeeld. Vervolgens kan het vragenstellen beginnen.

De groep probeert door middel van de vragen en antwoorden te laten merken dat ze weten waar ze zijn, maar proberen het wel zo vaag te houden dat de spion geen idee heeft waar het over gaat. Zo kan je in het vliegtuig bijvoorbeeld vragen of iemand het lekker warm heeft. Als het antwoord ja is, dan is dat wel een beetje verdacht. Het is de kunst om slimme vragen en antwoorden te bedenken en dat valt nog niet mee. Om de spion te helpen ligt er gelukkig wel een overzicht op tafel waar op staat welke locaties er allemaal zijn.

Het doel van de groep is binnen 8 minuten de spion te ontmaskeren en de spion probeert tegelijkertijd geheim te houden dat hij de spion is of uit de vragen en antwoorden af te leiden waar de groep zich bevindt.

Je kan het spel in meerdere rondes spelen waarbij je punten geeft aan degene(n) die een ronde heeft gewonnen. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, heeft dan gewonnen. Je kan ook gewoon een aantal losse rondjes achter elkaar spelen.

….en de waardering

Dit is typisch zo’n spel waarvan je je afvraagt waarom niemand het eerder heeft bedacht. Het spel zelf is eenvoudig, maar het valt echt niet mee om goede vragen en antwoorden te bedenken. En dit geldt zowel voor de spion als voor de groep. Het komt regelmatig voor dat groepsleden zo omzichtig proberen te verhullen waar ze zijn dat ze daardoor erg verdacht worden. En dit soort situaties zorgt weer voor veel hilariteit. Ik heb dit spel met verschillende groepen gespeeld en het valt altijd in de smaak en het nooit bij één rondje is gebleven. Om de puntentelling bekommert niemand zich, dit spel draait om de belevenis en de plezier van het spelen. Dit spel is een perfecte spellensnack om een spellenavond mee te beginnen of af te sluiten of om een saai familiefeestje een beetje op te leuken. Succes verzekerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *