Stenen Tijdperk: Talisman

Geplaatst door

2-5 spelers
90 minuten
Auteur: Michael Tummelhofer
Uitgever: 999 games (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het gaat goed met de stammen uit het Stenen Tijdperk. Er worden baby’s geboren, iedereen heeft te eten, er is een voorraad gereedschappen aangelegd en iedereen woont in een comfortabele hut. De stamleden hebben daardoor de mogelijkheid om hun leventjes iets luxer te maken. Dit doen ze door ivoor te verzamelen om hun hutten te verfraaien en sieraden van te maken.

De basis van het Stenen Tijdperk blijft hetzelfde. De spelers hebben een stam en beslissen eerst wat de verschillende stamleden moeten gaan doen (eten verzamelen, hout hakken, een nachtje doorbrengen in de liefdes-hut). Vervolgens worden de gekozen acties uitgevoerd.

De Talisman-uitbreiding voegt alleen twee nieuwe mogelijkheden toe. Allereerst kunnen de stamleden ook op zoek gaan naar ivoor. Dit doen ze op het voedselveld. Als je hier stamleden inzet, mag je na de worp kiezen hoe je de gegooide ogen over voedsel en ivoor verdeeld. Voedsel en ivoor zijn even duur.

De tweede optie is dat je twee stamleden op handelsmissie stuurt. Ze komen dan standaard terug met twee stuks ivoor. En ze hebben ervaring opgedaan in het handelen. Deze ervaring houdt je bij op een scorespoortje (vergelijkbaar met het spoor waarop je je graanproductie bijhoudt). Als je je op dit spoor hebt ontwikkeld, mag je tijdens de beurt één keer ruilen. Hoe hoger op het spoor je staat, hoe gunstiger de ruilverhouding wordt (tot maximaal twee goederen naar keuze krijgen voor één goed weggeven). Bij de eindtelling kan je ook punten scoren voor hoe ver je op dit spoor ontwikkeld bent.

In de doos zit verder nog spelmateriaal voor een extra speler, nieuwe hutten en nieuwe ontwikkelingskaarten.

… en de waardering

Talisman is geen uitbreiding die het basisspel een compleet nieuwe draai geeft. Het is eigenlijk meer van hetzelfde. Nou vind ik het Stenen Tijdperk een erg goed spel, dus meer van hetzelfde zou positief moeten zijn. Maar dat is het toch niet helemaal. Het spel duurt door de extra mogelijkheden namelijk ook langer. Je krijgt dus meer van hetzelfde, maar het duurt langer en dat is dan per saldo geen vooruitgang. Het leukste van de uitbreiding vind ik eigenlijk de nieuwe hutjes omdat je bij sommige hutjes iets krijgt (een kind) of mag (bijvoorbeeld een privé bos om hout te kappen tegen een gunstige wisselkoers). Dit maakt de hutjes aantrekkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *