Sterk als een draak

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Dirscherl
Uitgever: Haba (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In sterk als een draak zijn de spelers vrolijk gekleurde draakjes die gaan proberen zo snel mogelijk een rondje te rennen rondom de vulkaan waar ze allemaal aan wonen. Het draakje dat een rondje het snelst weet af te leggen is de winnaar van deze drakenwedstrijd.

Sterk als een draak is een memoryvariant die erg doet denken aan Jakkiebak Kippenkak. De vulkaan is een cirkel (opgebouwd uit zes losse stukken zodat je de route iedere keer net iets anders kan maken). Op de cirkel staan 24 vakjes met daarop vier verschillende diertjes (spin, vleermuis, hagedis en een draakje). In de cirkel liggen zestien fiches met daarop de diertjes (drie kaartjes per dier, één met één, één met twee en één met drie beestjes) en daarnaast nog drie fiches met daarop de drakenpiraat (wederom met één, twee of drie symbolen per kaartje).

Als je aan de beurt bent moet je een fiche opendraaien met daarop het diertje waarop je op dat moment staat. Als je het fout hebt, is je beurt afgelopen. Is het goed dan mag je net zo veel stappen vooruit zetten als er dieren op het betreffende fiche staan. Als er een drakenpiraat op het kaartje staat moet je zoveel stappen achteruit als er drakenpiraten op het fiche staan.

De speler die als eerste een volledige ronde rondom de borrelende vulkaan heeft gelopen en is terug gekeerd in zijn hol, heeft gewonnen.

… en de waardering

Sterk als een Draak is heel geschikt voor kleine kinderen. Het ziet er aantrekkelijk uit, het spelmateriaal is stevig, de regels zijn simpel en een potje duurt maar een kwartiertje. Het spel is zo toegankelijk dat zelfs jonge kinderen het zelfstandig zullen kunnen spelen. Door het formaat is het ook een prima spel om mee te nemen op vakantie.

In vergelijking met Jakkiebak is het echter net wat minder leuk. Doordat er maar vier verschillende dieren op de rand staan hoef je eigenlijk maar vier tegels te onthouden (als je weet waar de tegel met drie hagedisjes ligt, zijn de tegels met één en twee hagedisjes al niet meer interessant). Dit is eigenlijk net te simpel, juist voor de kleintjes (iedere ongetrainde volwassen speler die wel eens memory tegen een kleuter heeft gedaan weet dat zij veel beter zijn in dit soort geheugenspelletjes).

Zoals ons nationaal voetbal orakel zei: elk nadeel heeft zijn voordeel. Voor geoefende spelertjes is dit spel net te simpel, zij zullen meer uitdaging en plezier vinden in andere kinderspelletjes. De eenvoud van dit spel maakt het echter wel weer een goede keuze voor kinderen die zich maar kort kunnen concentreren of graag zelf met vriendjes spelen zonder hulp van een volwassene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *