Submarine

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Leo Colovini
Uitgever: Winning Moves (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Als kind droomde ik er van om onderwateracheologe te worden. Ik zat voor de buis gekluisterd als er documentaires op de televisie waren over het opduiken van schatten uit gezonken boten. Mijn beroepskeuze heb ik uit praktische overwegingen later bijgesteld, maar ik heb nog steeds een zwak voor archeologische vondsten (het hoogtepunt van de film Titanic was voor mij dan ook de onderwaterbeelden van het echte wrak). Het spel Submarine past met het zoeken-van-schatten-op-de-zeebodem thema dan ook helemaal in mijn straatje.

In Submarine moeten de spelers proberen als eerste twaalf verschillende schatten te verzamelen. Het grote en zeer sfeervol gedecoreerde speelbord bestaat uit vijf bij zes vakken. De bovenste laag is boven water, de andere vier lagen zijn onder water. Hoe dieper je komt hoe meer schatten er voor het oprapen liggen (ronde fiches). Alle spelers hebben een moederschip (dat boven het water heen en weer vaart) en een aantal onderzeeƫrs. Het moederschip vaart van links naar rechts over het bord. Je mag iedere beurt zoveel vakjes varen als je zelf wilt, maar pas als alle schepen rechts van het bord zijn gevaren, mag het eerste schip aan de linkerkant het bord weer op. De duikbootjes die onder het schip liggen kunnen vervolgens in actie komen. Ze kunnen of naar een andere locatie varen of schatten opduiken. Bij het opduiken van schatten is het zaak om de concurrentie op een afstandje te houden, want anders eisen ze een omkooppremie om het duiken toe te staan.

Alle spelers hebben namelijk een eigen trekstapel. Van deze stapel heb je drie kaarten in je hand. Als je een schat wilt opduiken moet je een kaart met dezelfde kleur uitspelen (er zijn vier kleuren). Daarnaast moet je aan iedere vijandige duikboot die in hetzelfde vakje of in een vakje boven je vaart een kaart van je trekstapel geven. Deze kaart wordt dan op de trekstapel van de andere speler gelegd. Je kan dus niet te veel schatten opduiken in de nabijheid van andere schepen, want dan ben je zo door je kaarten heen. Je kan tenslotte ook schatten opduiken van een soort die je al hebt. Deze kan je dan later omruilen voor een schat die je nog niet hebt. Het voordeel hiervan is dat je bij het omwisselen geen kaarten aan je tegenstanders hoeft te betalen.

… en de waardering

Submarine is een alleraardigst spelletje. Je moet goed inschatten wat de andere spelers met hun moederschepen en duikboten doen en kansen grijpen als ze zich voordoen. Op die manier kan je aan de ene kant lekker kaartjes voor je eigen trekstapel scoren en aan de andere kant schatten opduiken als er geen kapers op de kust zijn. Submarine speelt lekker vlot weg en is een lekkere opwarmer voor je op een spellenavond aan het zware werk begint. Het spel past dan ook prima in de reeks van andere Winning Moves spellen in het zelfde formaat vierkante doos. Als deze spellen je bevallen, dan is dat bij deze ook absoluut het geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *