Spel aan de Maas: 26 april 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek, Olaf, Peter Hein, Wendy en Wietse

Gespeelde spellen:

Manila
Puerto Rico
Sticheln

Er waren deze avond weer veel spellen meegenomen, en Jacqueline had zelf ook nog wat klaargelegd. Bas wilde graag weer eens Puerto Rico spelen, en Jacqueline haalde dat op zijn verzoek tevoorschijn. Wietse en Olaf deden graag mee, de anderen wilden wel meespelen met Manila, dat Peter Hein had meegenomen.

Manila

Spelers: Anneke, Dagmar, Dirk Jan, Peter Hein en Wendy

Dagmar en Wendy waren wel benieuwd naar Manila, en ook Anneke wilde het graag eens proberen. Peter Hein benadrukte tijdens de uitleg van het spel het belang van de havenmeester, en het kopen van aandelen.
Dit advies werd niet in de wind geslagen, want er werd iedere ronde fors op de havenmeester geboden. Voor minder dan 15 pesos ging hij nooit weg, en de prijs zat regelmatig op of boven de 20. Alleen Anneke was te zuinig, en probeerde haar geld op een andere manier te verdienen.
Dagmar en Wendy bemanden een paar keer met succes het piratenschip, terwijl ook Dirk Jan een keer een schip kon plunderen. In de eerste ronden verdiende Dagmar sowieso veel geld, maar de havenmeester was haar toch vaak te duur. Dirk Jan, Peter Hein en Wendy waren doorgaans de hoogste bieders op het ambt en dreven de prijs flink voor elkaar op. Dit leidde niet altijd tot de gewenste resultaten, want soms kwamen de schepen die de voorkeur van de havenmeester hadden niet aan, maar andere wel.
Hierdoor stegen de goederen gelijkmatig in waarde. Ginseng en jade kwamen samen op 20 uit, waarna het spel nog maar een ronde zou moeten duren.
Dat gebeurde ook, met Wendy in de rol van de laatste havenmeester. Het was allemaal krap aan, en iets andere dobbelsteenworpen hadden in de laatste ronde zeker een andere winnaar opgeleverd. Omdat het schip met nootmuskaat toch aankwam werde deze aandelen ineens meer waard. Tot verrassing van velen was het Peter Hein (met twee aandelen nootmuskaat) die won, op de voet gevolgd door Wendy. Was het schip met zijde aangekomen, dan had de einduitslag er wel wat ander uitgezien?
Het was duidelijk dat de geluksfactor erg hoog was, maar desondanks had iedereen veel plezier aan het spel beleefd.

Uitslag: Peter Hein 120, Wendy 117, Dagmar 103, Dirk Jan 92, Anneke 70
Waardering: Dagmar en Wendy 3½, Anneke, Dirk Jan en Peter Hein 3

Puerto Rico

Spelers: Bas, Jacqueline, Olaf, Wietse

Bas beklaagde zich dat er altijd zoveel nieuwe spellen langskwamen dat men zelden toekwam aan het herspelen van de beste spellen, zoals zijn favoriet Puero Rico. Gelukkig waren er dit keer wel mensen voor te vinden, hoewel anderen onmiddellijk naar beneden vluchtten om een ander spel te kunnen spelen.
Wietse, Olaf en Jacqueline hadden het allen wel eens eerder gedaan, maar een tijd geleden, zodat Bas het opnieuw uitlegde. Blijkbaar was er nog genoeg blijven hangen, want iedereen had het snel weer door. Alleen sommige details over de paarse gebouwen moesten wel eens herhaald worden.
Zoals wel vaker werd er na korte tijd maïs, indigo en suiker geproduceerd. Hierdoor kwam het handelshuis na de eerste handelaarsfase niet vol en moest er gewacht worden op de eerste koffie of tabak voor er weer serieus verkocht kon worden. Bas wist als eerste een tabak te produceren en die te verkopen, terwijl de anderen in die handelaarsfase niets konden. Door dit en zijn fabriek zat hij beter in de slappe was dan de anderen.
Olaf leek die fabriek ook wel handig en kocht er een. Mede doordat Bas steeds de maïs-plantages voor zijn neus wegkaapte wist hij de eerste tijd echter steeds slechts twee soorten goederen te produceren, waardoor de fabriek hem niet zo veel opleverde.
Bas, die goed in het geld zat, maar minder produceerde dan Olaf en Wietse, kocht al snel een haven om dat een beetje te compenseren. Dat vond Wietse er ook wel goed uitzien, en niet lang daarna kocht hij de tweede haven. Met zijn grotere productie zou hij hierdoor met de meeste puntenfiches eindigen. De werven bleken dit spel niet in trek, maar omdat iedereen een pakhuis had verrotte er niet zoveel en konden mensen hun goederen in een volgende kapiteinsfase wel weer kwijt.
In een bouwfase van wat de laatste ronde zou blijken kochten Wietse, Jacqueline en Bas allemaal een groot gebouw. Bas had hierdoor zijn stad vol, maar zijn beide grote gebouwen waren nog onbezet, evenals uiteraard de nieuwe gebouwen van Wietse en Jacqueline (die al wel een bezet groot gebouw had). Jacqueline nam toen in de laatste beurt van het spel toch maar de burgemeester. Dat was een opluchting voor Bas, die sterk twijfelde of hij anders wel voor Wietse zou eindigen. Na de eindtelling bleek dit een goede beslissing van Jacqueline, want het bracht haar voor Olaf terwijl Bas anders toch ook nog een puntje voor Wietse zou zijn geëindigd.
Iedereen vond het een leuk spel. De waardering leek weer een duidelijk verband te hebben met de uitslag.

Uitslag (fiches + gebouwen + bonus):
Bas 23 + 23 + 7 (raadhuis) + 6 (residentie) = 59
Wietse 27 + 18 + 6 (tolhuis) = 51
Jacqueline 12 + 20 + 6 (vesting) + 5 (gildenhal) = 43
Olaf 21 + 18 = 39
Waardering: Bas en Wietse 5, Jacqueline 4½, Olaf 4

Sticheln

Spelers: Anneke, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en Wendy

Niek was tijdens Manila binnen gekomen en had nieuwsgierig mee zitten kijken. Toen het was afgelopen speelde hij natuurlijk graag een spelletje mee. Het enige spel voor zes spelers dat zo snel voorhanden was, was Sticheln van Peter Hein.
De andere spelers houden allemaal wel van een slagenspel op z?n tijd, dus Sticheln werd het. Na de uitleg hadden de meesten nog niet zo?n idee wat precies de bedoeling was, en de eerste ronde werd vooral gebruikt om het spel te verkennen. Na een rondje had iedereen wel door wat de bedoeling was. Het was te laat om alle vijf rondes te spelen, maar iedereen wilde nog wel graag een tweede rondje doen.
In de tweede ronde was duidelijk dat de tactieken van het spel er al een beetje inzaten. Speler die risicovol introefden werden vaak genadeloos gestraft met kaarten in hun pijnkleur. Vooral Dirk Jan was hier het slachtoffer van. Afgezien daarvan slaagden de meesten nu wel met enig kunst- en vliegwerk hun pijnkleur te ontlopen en tussendoor nog een veilig slagje te halen. 
Na de tweede ronde was het Dagmar die de meeste punten had. Ondanks het ietwat wazige begin was iedereen erg te spreken over dit originele slagenspel.

Uitslag: Dagmar 17, Wendy 12, Anneke 11, Peter Hein 1, Niek -1, Dirk Jan -19
Waardering: Peter Hein 4½, Dagmar en Niek 4, Anneke, Dirk Jan en Wendy 3½