Sushi Go Party

Geplaatst door

2-8 spelers (vanaf 8 jaar)
20-30 minuten
Auteur: Phil Walker-Harding
Uitgever: White Goblin Games (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Als je schattigheid zoekt, dan ben je in Japan aan het juiste adres. Daar hebben ze schattigheid (of te wel: kawaii) tot een hogere kunst verheven. Denk bijvoorbeeld aan Hello Kitty, Furby of Pokemon. Je kan het zo gek niet verzinnen, of Japanners kunnen er wat schattigs van maken. Zo ook van het Japanse eten dat in het leuke kaartspelletje Sushi Go centraal staat. Ik ben er van overtuigd dat de Kawaii-vormgeving van Sushi Go erg heeft bijgedragen aan het succes van dit kaartspelletje. Het spel is zelfs zo succesvol dat de spelers vroegen om een uitbreiding. Die is er niet gekomen, maar wel een opvolger, namelijk Sushi Go Party.

Waar je met Sushi Go altijd met dezelfde set kaarten speelde, speel je met Sushi Go Party met verschillende sets kaarten. In de doos zitten namelijk niet alleen de kaarten die in Sushi Go zitten, maar ook nog vijftien nieuwe soorten kaarten die natuurlijk allemaal net wat anders werken. Voor elk potje dat je speelt gebruik je een andere selectie van kaarten. Je kan daarvoor een aantal van de in het regelboek voorgestelde combinaties gebruiken, maar je kan ook zelf gaan combineren.

Het spel is verder hetzelfde gebleven. Het spel bestaat uit drie rondes waarin de spelers telkens starten met een hand vol kaarten waar ze er één van uitkiezen. De niet gekozen kaarten geeft iedereen door aan zijn buurman/vrouw. Uit de kaarten die je krijgt, kies je er weer één en de rest geef je weer door. Dit draften gaat net zo lang door totdat alle kaarten verdeeld zijn. Vervolgens worden de kaarten gewaardeerd. Voor sommige typen kaarten krijg je een vast aantal punten, voor andere moet je setjes verzamelen of wil je juist de meeste hebben. Wie na drie rondes de meeste punten heeft wint het spel.

…en de waardering

Sushi Go Party is net zo kawaii en leuk als Sushi Go. Het zijn namelijk exact dezelfde spellen, alleen bij Sushi Go Party krijg je meer kaarten en heb je dus meer variatie. Elk spel is daardoor net even anders waardoor er telkens wat te ontdekken is. Sushi Go Party is verder net wat luxer uitgevoerd dan Sushi Go doordat je ook een bordje krijgt waarop je een kaart neerlegt uit elke set waarmee je speelt, zodat je goed kan zien welke kaarten er in het spel zitten. Ook staat er op het bordje een scorespoor waar je met een houten pion de stand bij kan houden waardoor je hiervoor niet meer op zoek hoeft naar pen en papier.

Ik vind het wel een beetje jammer dat alle kaarten van Sushi Go ook in deze set zitten. Eén van de voorgestelde combinaties uit het regelboekje is dan ook om gewoon Sushi Go te spelen. Ik had liever allemaal nieuwe kaarten gehad en de mogelijkheid om Sushi Go te mixen met de Sushi Go Party-set. Maar de Party-set  heeft desalniettemin zo veel extra te bieden, dat ik hem toch van harte kan aanbevelen aan liefhebbers van Sushi Go (je kan je eigen Sushi Go set dan altijd nog gewoon weggeven of verkopen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *