Welcome to the Moon

Geplaatst door

1-6 spelers
30 minuten
Auteur: Benoit Turpin & Alexis Allard
Uitgever: Blue Cocker (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Afgelopen jaar verscheen op Spiel het derde Welcome to… spel. Nadat we in het originele spel welkom werden geheten in ons nieuwe huis en we daarna welkom waren om ons geluk te beproeven in New Las Vegas, zijn we nu welkom op de maan. Niet alleen het thema is grootser, ook het spel is grootser geworden. Het is namelijk een campagne-spel geworden, waarbij je acht verschillende scenario’s speelt. Deze staan, in tegenstelling tot de eerdere varianten, niet afgebeeld op papieren blokken, maar op uitwisbare bordjes waarop je met een speciale stift mag gaan afkruisen.

Het eerste scenario speelt zich nog af op aarde, waar je een ruimteraket gereed moet maken voor de lancering. Vervolgens leg je in het tweede scenario de reis naar de maan af, waar je in scenario drie aankomt en een kolonie moet gaan stichten. En dat is nog maar het begin van het avontuur in acht delen.

Het knappe van dit spel is dat elk scenario echt compleet anders is, terwijl bepaalde elementen herhaald worden. De basis is nog steeds dat je telkens uit drie setjes van kaarten mag kiezen en het setje wat je kiest gebruikt om ergens op je briefje een getal op te schrijven en het gekozen symbool inzet voor wat je er mee kan (water opslaan, robots aan het werk zetten, plantjes kweken, energie opwekken, etc.). De getallen moeten in de meeste gevallen op een bepaalde manier oplopend geordend worden, maar hoe precies wisselt van scenario tot scenario. Sommige van de symbolen helpen je met het vullen van het blaadje (de astronaut laat je bijvoorbeeld het gekozen getal maximaal twee verhogen of verlagen en met de kalender mag je nog ergens een extra vakje afkruisen), terwijl andere symbolen helpen om punten te verzamelen (planten en water leveren in alle scenario’s bijvoorbeeld punten op). En natuurlijk zijn er nog drie opdrachten waarmee je extra punten kan verzamelen.

Je kan de scenario’s gewoon los van elkaar spelen, maar je kan het spel ook op een campagne-achtige manier spelen. Als je dit doet dan lees je op verschillende momenten een stukje tekst in het campaign boek waarin je verhalenderwijs wordt meegenomen in het avontuur dat je beleeft. Je moet hierbij ook af en toe keuzes maken of aangeven hoe goed je een bepaalde opdracht hebt vervuld. En op basis hiervan kom je in verschillende verhaallijnen uit.

…en de waardering

Ik ben erg te spreken over Welcome to the Moon. Doordat de scenario’s sterk van elkaar verschillen, is dit spel eigenlijk acht spellen in één doos. Het nadeel hiervan is alleen dat je voor alle acht scenario’s de regels echt even moet lezen en dat dat wel echt een klusje is doordat de verschillen tussen de scenario’s zo groot zijn. Je kan de verschillende potjes vervolgens  thematisch via het campaign-boek met elkaar verbinden. De spellen zelf veranderen hier niet door, maar de verhaaltjes zijn niet te lang en best grappig en daardoor waren ze voor mij een leuke extra in het spel (vergelijkbaar met de verhaaltjes van De Crew).

Er was één scenario (The Virus) dat ik wat minder leuk vond omdat de regels behoorlijk ingewikkeld waren en het daardoor even duurde voor we door hadden hoe het nou precies werkte. Normaal speel je dan gewoon nog een keer, maar omdat we de campagne-versie speelden speel je meteen voor het echt en heb je geen oefenpotjes waarin je even rustig kan kijken hoe alles werkt. Maar de andere zeven scenario’s vond ik erg leuk om te doen. Er zit indrukwekkend veel variatie in hoe de scenario’s spelen waardoor ieder spel echt heel anders is dan het vorige en daarmee een leuke nieuwe uitdaging vormt.

Kortom, Welcome to the Moon is een aanrader voor de fanatiekere roll/flip & write-liefhebber. Voor mensen die af en toe een spelletje willen doen, is de grote variatie tussen de varianten wat te veel van het goede (die kunnen beter bij Welcome to… beginnen en daar eventueel uitbreidingsblokken bij kopen voor wat variatie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *