Takenoko: Chibis

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
45 minuten
Auteur: Antoine Bauza en Corentin Lebrat
Uitgever: Matagot (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Wat is er leuker dan één panda? Twee panda’s natuurlijk. En nog leuker is het als die twee panda’s vervolgens een gezin gaan stichten. En dat is precies de nachtmerrie waar de tuinman van de keizer van Japan in beland is in de Chibis uitbreiding voor Takenoko. Nog meer hongerige monden die zijn prachtige bamboe tuin gaan ruïneren.

Chibis is de uitbreiding voor Takenoko. Deze uitbreiding voegt een aantal leuke nieuwe tuintegels toe, nieuwe opdrachten én een begeerlijke Mama Panda die verleidelijk om zich heen kijkt op zoek naar een Papa Panda om gezellige dingen mee te gaan doen.

Het spel is in de basis hetzelfde gebleven. Je gooit nog steeds eerst de weer-dobbelsteen om te bepalen welke extra actie je cadeau krijgt en voert daarna twee verschillende acties uit. Bij de “verplaats de panda” actie kan je er nu alleen ook voor kiezen om Mama Panda te verplaatsen in plaats van Papa Panda.

En als je haar dan naast Papa Panda zet en zij hem een heerlijk hapje bamboe geeft (inderdaad, ook bij panda’s gaat de liefde door de maag), dan krijgen ze een kleintje. Als kraam-cadeautje mag je dan ook nog meteen de speciale actie uitvoeren die op de achterkant van het Baby Panda-fiche staat waardoor je bijvoorbeeld een irrigatiekanaal mag plaatsen of een verbeterfiche mag pakken.  Baby Panda’s zijn verder altijd twee punten waard.

Het spel is nog steeds afgelopen als een speler een bepaald aantal opdrachten heeft vervuld. En de speler die dan de meeste punten heeft wint.

…en de waardering

Takenoko is een prima familiespel in een fantastische uitvoering. De mooie miniaturen en de mooie houten bamboe zorgen er voor dat het echt leuk is om dit spel te spelen. En de Chibis uitbreiding doet daar nog een visueel schepje bovenop met de lieflijke Mama Panda miniatuur en de nieuwe tuintegels. Dit verandert het spel minder dan je misschien zou denken. De enige echte verandering is dat je in plaats van Papa Panda, Mama Panda kan bewegen en dat je dan een Baby Panda krijgt. Alle andere opties blijven hetzelfde. In de potjes die ik speelde werden er, net als in het echte panda-leven, alleen niet heel veel baby’s geboren. En dat zegt iets over de toegevoegde waarde van Mama Panda.

En dus is verrassend genoeg Mama Panda niet de star of the show in deze uitbreiding, maar zijn de nieuwe tuintegels dat. Daar zitten leuke vondsten tussen als dat alle bamboe van een kleur gaan groeien en een tegel waarop drie soorten bamboe staan. Deze nieuwe tegels zorgen daarmee voor wat meer variatie, maar tillen het spel niet naar een hoger niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *