Terra Nova

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Rosanna Leacata & Gaetano Evola
Uitgever: Winning Moves (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Terra Nova is de nieuwste telg in de serie Winning Moves spellen. Deze serie heeft al een aantal erg leuke spellen opgeleverd (onder andere Cartagena en Clans), maar ook een incidentele flop (Caribik).

Terra Nova is een abstract meerderheidsspelletje met een snufje thema. In het spel moeten de spelers proberen hekken te plaatsen waardoor gebieden ontstaan. De speler die de meeste mannetjes in een gebied heeft krijgt de punten. De waarde van het gebied wordt niet alleen bepaald door de grootte, maar ook door het aantal gebiedssoorten. Hoe minder verschillende soorten terrein in het gebied liggen, hoe meer punten je per vakje krijgt.

In een spelersbeurt moet elke speler drie acties uitvoeren. De eerste actie is altijd verplicht het verplaatsen van één speelfiguur. Voor de tweede en derde actie mag je kiezen uit óf het verplaatsen van een speelfiguur of het plaatsen van hekjes. De hekjes mogen alleen geplaatst worden door een speelfiguur die in die beurt eerst bewogen is. Deze beperking zorgt er voor dat je heel vaak gedwongen wordt om eerst een stap achteruit te zetten voor je een gebied kan dichtmaken. Het gebied wordt hierdoor kleiner.

… en de waardering

Terra Nova is een heerlijk gemeen spelletje. Er zijn volop mogelijkheden om elkaar flink dwars te zitten. Heel af en toe lukt het om een groot gebied voor jezelf te bouwen, maar meestal zien je tegenstanders dit al van verre aankomen en zullen ze dus snel een van hun mannetjes in dat gebied plaatsen. Het spel is leuk met alle spelersaantallen en heeft een aangename speelduur. Iedere liefhebber van abstracte spellen kan dit spel met een gerust hart mee naar huis nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *