Verborgen Vallei

Geplaatst door

2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Hasbro (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Vier avonturiers trekken door de Himalaya op weg naar de verborgen vallei. Een rode, gele, groene en blauwe pion worden door alle spelers tezamen door het hooggebergte geleid. Om de beurt legt een speler een kaart af en de kleur van de kaart bepaald welke pion er deze beurt voortuit gaat. Het getal op de kaart (1,2 of 3) bepaald het aantal stappen. Onderweg valt er genoeg te vinden op je pad. Her en der liggen fiches verspreid. Eindig je in jou beurt exact op zo’n fiche met een pion, dan mag je het fiche omdraaien en uitvoeren wat er op staat. Soms vind je geld of een diamant, soms mag je een andere avonturier naar voren zetten of een extra kaart pakken.

Het bord is dubbelzijdig en het spel wordt in twee verschillende ronden gespeeld. Iedere kant van het bord is een reis die de avonturiers moeten maken. Zodra een pion het eindstation van dat bord bereikt heeft is die ronde afgelopen. Hoe verder een pion is gekomen, hoe meer kaarten van die kleur die je nog op je hand hebt waard zijn. Is een pion weinig opgeschoten, dan kunnen resterende kaarten zelfs strafpunten ( geld inleveren) op leveren. Jokers kunnen je tijdens het spel erg helpen maar zijn bij het einde van een ronde nutteloos geworden.

De bedoeling is zo veel mogelijk geld te verzamelen. Diamanten kunnen je daar aardig bij helpen. Wie aan het eind van het spel de meeste diamanten heeft krijgt daarvoor 12 geldstukken, de nummer twee nog zes. Dit kan cruciaal zijn voor de overwinning.

… en de waardering

Door de vier pionnen die door middel van het uitspelen van kaarten vooruit gaan op het bord doet het me erg sterk aan Celtica denken. Bij Celtica heb je echter geen keuze in de af te leggen route en daarmee vaak ook niet invloed op een eventueel noodlot dat op je wacht. In dit spel gaat het er allemaal wat vriendelijker aan toe; er zijn alleen positieve verassingen onderweg, niemand pakt iets van je af en je hebt meerdere wegen die je een pion kunt laten bewandelen. De layout en tekst op de doos dekken hier goed de lading: een spannend familiespel, en dat is het. Geen zware kost maar wel gewoon leuk om te spelen en een hele aantrekkelijk speelduur. Binnen het uur heb je beide borden doorgelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *