That’s life

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling
Uitgever: Ravensburger (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

Het befaamde spellenduo waagt zich na al die gewaardeerde spellen voor de volwassen markt aan een familiespel. En een goed familiespel is minder eenvoudig te maken dan je zou denken. Met ouderwetse middelen als pionnen en dobbelstenen en zonder moderne gadgets of hippe thema’s, kiezen ze met That’s Life voor een spel dat de tand des tijds door zijn spelplezier moet doorstaan.

Wat is de bedoeling? Op tafel worden een aantal tegels neergelegd die samen een parcours vormen. Aan het begin van het parcours liggen de tegels met min-punten, daarna komen de gelukstegels, daarna de tegels met plus-punten en als afsluiter voor de finish liggen er nog flink wat min-punten te wachten. Iedere speler heeft drie pionnen, die alledrie de finish moeten bereiken. Door te gooien met een dobbelsteen mag je één pion dat aantal stappen verzetten. Bij het verlaten van een tegel is het belangrijk of je de tegel leeg achter laat of niet. Als de tegel namelijk zonder andere pionnen of wachters achter blijft, dan moet je die tegel pakken. Op die manier kom je aan je (straf-)punten. Tegels met een negatief getal zijn strafpunten, de positieve tegels leveren aan het eind van het spel punten op. De gelukstegels zijn heel fijn om te krijgen. Die zorgen er voor dat je de min-punten van een tegel mag omzetten in plus-punten!

Als extra zijn er in het spel wachters toegevoegd. Deze wachters staan in het begin van het spel op de gelukstegels. Als er een wachter op de tegel staat die je verlaat, dan mag je de tegel niet pakken. Bovendien kan je er in je beurt voor kiezen om een wachter te verplaatsen in plaats van een van je eigen pionnen. Voorwaarde is wel dat er minstens een pion bij die wachter op de tegel staat. Hiermee kan je ernstige min-tegels voorkomen, of er voor zorgen dat iemand anders niet weg kan lopen met een gelukstegel. De wachters vormen dus een leuk pest- en beschermelement.

Als alle pionnen over de finish zijn worden de waarden van alle tegels bij elkaar opgeteld en van elkaar afgetrokken. De speler met de meeste punten heeft het beste het parcours afgelegd!

… en de waardering

Het is Kramer & Kiesling gelukt om een tijdloos familiespel te maken, dat leuk is voor een grote leeftijdsgroep. Het spelmateriaal is degelijk. De regels zijn niet moeilijk en toch kan je het spel zelf genoeg beïnvloeden om het spel ook voor ouderen aantrekkelijk te maken. De speelduur is niet te lang, een half uur. Eens kijken of het een plekje kan veroveren tussen familieklassiekers als Mens-erger-je-niet en Barricade.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *