Spel aan de Maas: 10 januari 2006

Geplaatst door

Spelers: Bas en Dirk Jan

Gespeelde spellen:

Tikal

Tikal

SpelersĀ : Bas en Dirk Jan

De opkomst bereikte deze dag een dieptepunt. Alleen Dirk Jan en Bas waren er. Dat kwam waarschijnlijk ook doordat pas heel laat iemand een plek ter beschikking had gesteld. Ze doken in de kast op zoek naar een leuk spel dat ook voor 2 spelers geschikt is en kwamen uit bij Tikal. Beiden kenden het spel en ze besloten de versie voor gevorderden te spelen, die ze nog niet eerder gedaan hadden.
Bij de versie voor gevorderden moet je overwinningspunten bieden op de oerwoudtegels. De hoogste bieder mag eerst spelen en een van de twee (met 2 spelers) tegels uitzoeken. Vaak bleek het eerst zetten meer reden om te bieden dan de keus aan tegels, zeker als er schatten te halen waren. Ook de aanwezigheid van een vulkaantegel bleek vaak tot hogere boden te leiden. In de laatste ronde daarentegen wilden beide spelers graag laatst, om op de ander te kunnen reageren. Daar kun je echter niet voor bieden. Als iedereen past gaat de linkerbuurman van degene die de vorige ronde als laatste was eerst. Met twee spelers betekent dit dat dezelfde speler weer eerst gaat en dat iemand die eens laatste is dat desgewenst zo kan houden.
Al vlug kwamen er twee rondes met steeds een tegel met vier schatten. Bas bood hier flink op om de schatten bij zijn poppetjes te leggen en eerst te kunnen graven. Hij had echter niet genoeg nagedacht of hij de tweede ronde wel genoeg actiepunten had om zowel de overgebleven schatten van de vorige ronde als de nieuwe schatten op te graven. Het resultaat was dat beide spelers 4 schatten hadden, maar Bas daar veel voor had betaald.
Hij leerde daar wel van, want door veel op schatten te bieden had hij uiteindelijk beduidend meer ervan dan Dirk Jan. Met vier spelers is het nadeel van schatten halen dat dat je veel actiepunten kost. Dit bleek bij twee spelers geen probleem. Omdat je twee keer zo vaak aan de beurt bent, maar evenveel poppetjes hebt, heb je actiepunten zat.
In de eindfase van het spel hadden de spelers weinig te doen. Bij alle dure tempels hadden ze ongeveer evenveel poppetjes. Ieders poppetjes waren op en verplaatsen van poppetjes betekende slechts het inruilen van de meerderheid bij de ene tempel voor de die bij de andere tempel.
Tot de laatste ronde. Doordat Dirk Jan laatst ging en eerst in de laatste telronde had hij 20 actiepunten tegelijk te besteden. Ook had hij een kamp op slechts een steen afstand van een dure tempel waar beide spelers erg veel poppetjes (inclusief hun leider) hadden. Zo kon hij die tempel massaal verlaten en daarmee (mede via de gang tussen zijn kampen) bij meerdere tempels een meerderheid krijgen. Daarmee kwamen weliswaar veel poppetjes van Bas vrij om iets anders te doen, maar doordat hij nog maar tien actiepunten had en slechtere routes kon hij daar minder mee.
Hoewel Dirk Jan hiermee meer tempelpunten binnenhaalde was het niet voldoende om de achterstand door zijn gebrek aan schatten in te lopen en Bas won het spel. Hoewel Bas het spel normaal een 5 geeft trok hij nu een half puntje af omdat met twee spelers later in het spel te weinig interessants te doen is. Wellicht zou je het eens moeten proberen met de poppetjes en kampen van twee kleuren ieder als je met twee spelers bent.

Uitslag: Bas 171, Dirk Jan 151
Waardering: beiden 4Ā½