Thurn und Taxis

Geplaatst door

2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Karen en Andreas Seyfarth
Uitgever: 999 Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.4]

Het spel …

De naam Thurn und Taxis verwijst naar de familie Thurn und Taxis die aan het eind van de vijftiende eeuw op uiterst innovatieve wijze een postdienst begonnen. Door om de vijftien kilometer de post door te geven aan een andere ruiter, lukte het hen om post van Innsbrück in vijf en halve dag in Brussel te laten aankomen. Aan het eind van de achttiende eeuw bezorgde het bedrijf post in een gebied van tweehonderdduizend vierkante kilometer.

In het spel Thurn und Taxis proberen de spelers hun eigen postkoetsbedrijf op te bouwen. Er worden punten toegekend aan de spelers die als eerste in alle steden in bepaalde gebieden een vestiging hebben geopend en aan de spelers die in alle landen tenminste één vestiging hebben. Hoe eerder je in een bepaald gebied alle steden hebt aangesloten, hoe meer punten je krijgt.

Een beurt bestaat uit het uitvoeren van een aantal acties (kaart trekken, kaart uitspelen, route waarderen). De belangrijkste actie hiervan is het spelen van een plaatskaart. De volgende ronde moet je een plaatskaartje spelen dat op de kaart (van Zuid-Duitsland en directe omgeving) verbonden is met de plaats die je al hebt liggen. Op deze manier bouw je langzaam aan een route. Je route mag geen aftakkingen hebben en ook niet twee keer door dezelfde plaats komen.

Op het moment dat je route drie plaatsen lang is, mag je hem waarderen (je kunt ook een langere route bouwen). Je mag dan huizen plaatsen in óf alle steden in één provincie of in één stad in elk provincie waar je route door heen komt. Als je door het plaatsen van deze huizen één of meerdere opdrachten (in alle steden van een bepaald gebied een vestiging hebben) hebt vervuld mag je het bijbehorende puntenfiche pakken.

Tijdens je beurt mag je altijd de hulp inroepen van één van de behulpzame ambachtslieden. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld en extra handkaart trekken of uitspelen of alle openliggende kaarten van de trekstapel wisselen.

… en de waardering

Thurn und Taxis is een leuk familiespel dat doet denken aan Ticket to Ride en Elfenland. De regels zijn eenvoudig en het spel speelt lekker vlot weg. Het is heel belangrijk om zo snel mogelijk de opdrachten te vervullen omdat het aantal punten dat je krijgt voor het vervullen snel afneemt. Natuurlijk zorgt het trekken van kaarten aan het begin van je beurt voor een zekere geluksfactor maar doordat iedere stad meerdere verbindingen heeft en je mag kiezen uit zes openliggende kaarten kun je altijd wel iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *