Carcassonne: De Toren

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever: 999 Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Carcassonne: the never ending story! De wereld van Carcassonne blijft zich maar uitbreiden. In de nieuwste uitbreiding blijken de bewoners van Carcassonne ook torens te bouwen waar onschuldige boeren, burgers en buitenlui zonder proces gevangen worden genomen. Tot nu toe kon ik bij iedere nieuwe uitbreiding nog bevestigend antwoord geven op de vraag of de uitbreiding een leuke toevoeging aan het basisspel was, de vraag is of dat voor de Toren ook telt.

De doos van de Toren wijkt af van de eerdere grote uitbreidingen. De doos is namelijk langer. De reden hiervoor is dat er een kartonnen toren in zit waar je de trekstapel in kan leggen. Verder zitten er een aantal extra tegels in en houten torenstukjes.

Op de extra tegels staan de fundamenten van torens afgebeeld. Op deze plaatsen kunnen de spelers eventueel hun torendelen bouwen. Als je aan de beurt bent mag je dan net als altijd een mannetje op de tegel zetten die je zojuist hebt getrokken, maar je mag daar voor in de plaats ook op één van de torens in het veld een nieuw stuk bouwen. De torens zijn van iedereen, dus het is niet nodig dat je de torentegel zelf hebt neergelegd of zelf de eerdere lagen van de toren hebt gebouwd.

Vervolgens mag je dan in horizontale en verticale richting vanuit deze toren één mannetje van een ander gevangen nemen. Het mannetje dat je gevangen neemt mag echter maximaal net zo veel tegels van de toren verwijderd zijn als de toren hoog is. Zodra spelers mannetjes van elkaar hebben worden de gevangen onmiddellijk geruild en heb je je mannetje weer terug. Als je echter vindt dat je te lang moet wachten kun je de gevangen ook loskopen met overwinningspunten.

In plaats van het plaatsen van een mannetje en het bouwen van een torendeel mag je ook op een torentje een van je eigen poppetjes zetten. Deze toren kan dan niet meer verhoogd worden. Je bent het betreffende mannetje dan wel de rest van het spel kwijt en hij levert geen punten op. Het is mogelijk om op deze manier een mannetje wat veel punten zou kunnen gaan scoren te beschermen tegen eenzame opsluiting.

… en de waardering

De toren kan mij niet bekoren. Ik vind het veruit de slechtste uitbreiding tot nu toe. Ik vind het allereerst veel leuker om de tegels uit een zak te trekken (lekker grabbelen) dan om ze uit zo’n toren te trekken. De toren kan bovendien nooit zo neer worden gezet dat iedereen er bij kan als je met vier of meer spelers bent. Een zak is dan veel praktischer omdat je die kan doorgeven.

De toevoeging aan het spel van de torens en het gevangen nemen van mannetjes van de andere spelers vind ik ook niet geslaagd. Doordat de kans heel groot is dat als je een mannetje hebt dat in een grote stad staat dat de anders spelers ernstig hun best doen om hem gevangen te nemen, wordt gestimuleerd dat iedereen vooral voor de kleinere bouwprojecten gaat. Boeren zal je al helemaal niet snel inzetten. Bovendien komt het voor dat een grote bijna afgebouwde stad waarvan het mannetje uit gekidnapt is met het plaatsen van één tegel afgebouwd wordt en dat iemand die dus niet aan die stad heeft gebouwd daardoor heel veel punten scoort. Degene die de passende tegel trekt is dan de spekkoper en die geluksfactor is onaangenaam hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *