Spel aan de Maas: 29 augustus 2006

Geplaatst door

Spelers: Bas, Coen, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

10
Blue Moon City
Mykerinos

10

Spelers: Peter Hein, Wendy, Niek, Dirk Jan, Bas, Coen en Dagmar

Dagmar had 10 meegenomen, het eerste kaartspel van The Gamemaster. Omdat het al een tijdje terug was dat ze het had gespeeld vroeg ze Niek om de regels nog even door te nemen. De uitleg van de regels duurde erg lang omdat de regels niet duidelijk waren opgeschreven en daardoor erg veel discussie uitlokten. Na één lange ronde spelen werd het spel dan ook opgegeven omdat iedereen de discussies zat was en bovenden de indruk had dat het spel überhaupt niet leuk zou zijn. Er werden parallellen getrokken met Phase 10, een van de weinige andere spellen die nooit zijn uitgespeeld omdat niemand er een bal aan vond. Omdat er eigenlijk nauwelijks gespeeld is, is het lastig om een echte waardering te geven. De spelers gaven echter wel hun eerste indruk en die was niet best. Dirk Jan won de eerste ronde, Bas verloor de eerste ronde.

Waardering: Dagmar en Niek 2, Dirk Jan, Bas en Peter Hein 1, Coen en Wendy geen mening

Blue Moon City

Spelers: Dirk Jan, Bas en Dagmar

Na het frustrerende 10 werd gesplitst in twee groepen. Dagmar vond Bas en Dirk Jan bereid om Blue Moon City te proberen. In Blue Moon City moeten de spelers door het uitspelen van kaarten in bepaalde kleuren proberen verschillende gebouwen in Blue Moon City op te bouwen na de oorlog die in het tweepersoonsspel Blue Moon is uitgevochten. Degenen die meebouwen aan de verschillende gebouwen worden hiervoor beloond met onder andere kristalstukken. De kristalstukken kunnen geofferd worden en wie als eerste vijf offers kan brengen wint (de offers worden wel steeds duurder). Sommige kaarten hebben bovendien bijzondere eigenschappen die je in kunt zetten voor extra mogelijkheden. 
Het spel ging lange tijd gelijk op. Op het eind wisten Bas en Dagmar een voorsprong op Dirk Jan te krijgen. Bas besloot een gebouw af te bouwen waar Dagmar ook al aan had gebouwd. Hij zou hierdoor heel veel kristalstukken krijgen waarmee hij zijn vijfde offer kon brengen. Helaas voor hem kreeg Dagmar door deze actie ook flink wat kristalstukken en had ook zij genoeg voor het laatste offer en omdat zij eerder aan de beurt was kon zij als eerste het vijfde offer brengen en wist daarmee de winst binnen te halen. Dirk Jan had het gevoel dat de geluksfactor erg hoog was en dat hij weinig invloed had gehad. Dagmar erkende dat zij de eerste keer die indruk ook had, maar dat zij nu ze het spel vaker had gespeeld ze er steeds meer greep op kreeg.

Uitslag: Dagmar 5, Bas 4, Dirk Jan 3
Waardering: Dagmar 4, Bas 3½ en Dirk Jan 3

Mykerinos

Spelers: Coen, Niek, Peter Hein en Wendy

Peter Hein en Helen hadden van Dagmar en Niek Mykerinos gekregen voor in hun nieuwe huis. Ze hadden het nog niet kunnen lezen en zelfs de spelregels waren nog ongelezen. Het kwam dus goed uit dat Niek het deze avond uit kon leggen. Helen was deze avond niet voor een spelletje te porren. De andere spelers waren Coen en Wendy.
Mykerinos is een meerderhedenspel, waarbij de meerderheid in een regio een van beide kaarten oplevert waar de regio uit bestaat. Dit levert al dan niet direct punten op en in de meeste gevallen een karakter met een speciale eigenschap. Iedere kaart is een punt waard, tenzij je in het museum de waarde verhoogt (dit klinkt gezocht en is het ook). Maar deze actie verkleint je mogelijkheden om meerderheden te behalen.
Bij de uitleg gaf Niek nog als tip dat Lady Violet als karakter niet zo bijzonder is. Deze tip bleek echter vooral relevant voor het spel met twee personen. Met vier spelers is het extra blokje dat ze levert goud waard, dus waren Coen en Peter Hein erg blij met hun paarse dames. Peter Hein was bovendien in de eerste rondes erg zuinig met zijn blokjes, zodat hij daarna meer invloed uit kon oefenen. Niek daarentegen zette zijn blokjes woest in en had daardoor vaak de eerste keuze uit de kaarten. Hij bouwde daarmee een forse voorsprong op. Deze voorsprong was natuurlijk virtueel, want de meeste punten worden verdeeld bij de eindwaardering. Daarbij waren vooral de kaarten van Peter Hein en Wendy goed. Beiden had flink in het museum ingezet, in het geval van Wendy met veel dank aan Sir Brown. Wendy koos voor de specialisatie in Sir Brown en de Black Widow (of hoe ze ook heet). Dit leverde haar in deze categorieën vijf punten per kaart op. Daardoor verdiende ze zoveel punten dat ze alles en iedereen achter zich liet. In de strijd om de tweede plaats wist Niek Peter Hein nog net voor te blijven.
Peter Hein vond het een leuk cadeau (nu afwachten wat Helen er van vindt), de anderen vonden het ook een leuk spel.

Uitslag: Wendy 47, Niek 40, Peter Hein 39, Coen 32
Waardering: Niek en Peter Hein 4, Wendy 3½, Coen 3