Ticket to Ride: Blijf thuis knutselproject

Geplaatst door

Days of Wonder heeft een print and play uitbreiding uitgebracht voor Ticket to Ride, speciaal voor deze tijd waarin mensen in veel landen zo veel mogelijk thuis moeten blijven om de verspreiding van het Corona-virus onder controle te krijgen. In deze uitbreiding blijf je ook op het speelbord thuis (lees hier de recensie die ik eerder schreef). Ik vond het alleen een beetje gek om vervolgens routes te bouwen met treinen in deze editie. Het leek me leuker als de treinen vervangen zouden worden door een wat huiselijker voorwerp, zoals sokken. Nou heb ik niet zo veel knutsel-talent, maar sokken kleien leek me zelfs voor mij haalbaar. En dus bestelde ik online vier pakjes fimo-klei in de kleuren van de gezinsleden (blauw, groen, roze en oranje)  uit de Blijf Thuis uitbreiding en ik ging aan de slag. In dit blog zal ik stap voor stap laten zien hoe ik mijn sokken heb gekleid en wat het resultaat is geworden.

Om bij het begin te beginnen. Ik heb fimo-klei gebruikt. Er zijn vast andere merken die ook geschikt zijn, maar ik koos deze omdat ik dit merk van naam ken. Ik had bij het bestellen alleen op de kleur gelet en verder niet om de omschrijving. Bij het bezorgen bleek ik drie verschillende soorten fimo-klei besteld te hebben: de normale, een effect klei (met kleine glitters er in) en de soft variant. Uiteindelijk heb ik met alle vier kunnen doen wat ik wilde, maar de moeite die het kostte verschillende wel enorm. De reguliere fimo-klei is echt loeihard en heel korrelig. Die moet je heel lang kneden voor je er wat mee kan. De effect-klei was al iets beter hanteerbaar, maar nog steeds erg hard. De zachte klei was met grote afstand het prettigst om mee te werken. Een tip die ik op internet vond was om de klei voor gebruik op een warme kruik te leggen om hem beter hanteerbaar te maken (kruik van te voren even in aluminiumfolie wikkelen en ook iets over de klei leggen om de warmte lekker vast te houden). Deze tip maakte mijn klei-leven een stuk makkelijker.
De eerste stap was telkens (nadat ik de klein lang genoeg gekneed had om hem goed hanteerbaar te maken) om kleine rolletjes te maken.
Daar maakte ik vervolgens een kleine buiging in en duwde ik de sok een beetje plat. Ik heb er op gelet dat ze allemaal dezelfde kant op buigen omdat ik dat er leuker uit vond zien.
Vervolgens drukte ik met een verbogen paperclip bij de hiel en de tenen een half rondje in de klei.
En daarna duwde ik met een rechte kant van de paperclip aan de bovenkant een horizontaal streepje en vervolgens haaks daarop wat kleine streepjes om de bovenste rand van de sok te maken.
Als laatste stap duwde ik met en cocktailprikker de randjes een beetje recht.
Nadat ik voor elk van de vier kleuren 32 sokken had gekleid (dat zijn dus in totaal 128 sokken), heb ik nog vier tel-stenen gemaakt. Ik had niet meer inspiratie dan om er een soort afgeplatte knikkers van te maken.
Ik had op internet gelezen dat het heel belangrijk is dat je de oven niet te heet zet bij het afbakken. Met bakken heb ik meer ervaring dan met kleien en ik weet daardoor dat ovens niet altijd heel netjes precies de temperatuur hebben die is ingesteld. Ik heb daarom eerst één sok gebakken om te kijken of hij als ik mijn oven op de voorgeschreven 110 graden (ik heb een heteluchtoven) had ingesteld, er na een half uur netjes uit kwam. Dat bleek het geval en daarna heb ik de rest van de sokken gebakken.

En toen konden Niek en ik een potje Ticket to Ride: Blijf Thuis gaan doen waarin onze familieleden hun sokken door het huis lieten slingeren. Mijn sokken heb ik misschien nog wat te groot gemaakt, maar met twee spelers lukt het prima en zag het er grappig uit. Echt handige Harries of Harriëttes hadden het vast ook voor elkaar gekregen om de sokken in verschillende maten te maken. Het baby-broertje heeft in mijn exemplaar net zulke grote sokken als zijn ouders. Laten we het er op houden dat die gewoon op de groei zijn gekocht.

Moraal van het verhaal: het idee was beter dan de uitvoering. En ik heb ontdekt dat ik vrij weinig lol aan kleien beleef. Maar het hield me wel weer een middag van de straat en dat past dan wel weer goed bij het thema.

4 reacties

  1. Dank je wel, Madhobbit. Veel plezier gewenst als je je ook aan het knutselen waagt. Ik zou het leuk vinden als je me een foto stuurt van jouw eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *