Ticket to Ride: Parijs

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
10-15 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Ticket to Ride blijft maar uitbreiden naar nieuwe landen en nieuwe steden. Dit voorjaar strijkt het spel neer in het Parijs van de jaren twintig van de vorige eeuw. De spelers gaan de strijd met elkaar aan om zo snel mogelijk van de ene hotspot naar de andere te reizen.

De basis van deze versie is hetzelfde als die van alle andere steden edities (die, afgezien van hun speelduur, weer niet heel erg verschillen van de landen edities). Ook in dit spel ga je dus weer punten verdienen door routes op het bord te bouwen door het uitspelen van de juiste kleur kaarten. Je probeert hiermee opdrachten te vervullen. In je beurt kan je nog steeds kiezen uit de standaard drie acties: kaarten trekken, routes neerleggen of nieuwe bestemmingskaarten trekken.

En, net als in alle andere Ticket to Rides, is er ook in dit spel weer een twist. Ticket to Ride Parijs is een behoorlijk chauvinistische versie. Het spel vindt namelijk plaats op 14 juli. Dit is de dag waarop in 1889 in Parijs de Bastille (een gevangenis) werd bestormd. Deze gebeurtenis was het startschot van de Franse revolutie. En wat doe je op zo’n dag? Nou, je gaat natuurlijk met vlaggen zwaaien.

De twist in Ticket to Ride Parijs is dan ook dat je bonuspunten krijgt als je een Franse vlag maakt. Ieder keer dat je een rode, blauwe of witte route neerlegt op het bord, bewaar je één van de gebruikte kaarten. Zodra je op die manier een setje van een blauwe, witte en rode kaart hebt verzameld, dan leg je die af en scoor je daar vier extra punten voor. Vive la France!

…en de waardering

Ook deze Parijse versie is weer een prima toevoeging aan de serie met steden versies van Ticket to Ride. Wat moet ik er nog over zeggen dat ik er niet al eerder over gezegd heb. Het zijn allemaal leuke, korte varianten die een mooie opstap zijn naar het echte werk (of die je kan spelen als je geen tijd hebt voor een lang spel). Ze zien er ook allemaal prachtig uit en deze Franse versie is geen uitzondering. En de twist vind ik heel leuk gevonden. Het is voor het eerst dat we kaarten in bepaalde kleuren moeten verzamelen om extra punten te scoren en dat werkt prima. Van alle steden versies is dit zeker een van de leukste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *