Living Forest Kodama

Geplaatst door

UITBREIDING
1-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Aske Christiansen
Uitgever: Ludonaute (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Als je in de prijzen valt bij de Spiel des Jahres ben je het eigenlijk aan je stand (of beter: schatkist) verplicht om een uitbreiding uit te brengen. In 2022 won Living Forest de Kennerspiel des Jahres en dus volgde in 2023 de onvermijdelijke uitbreiding. In deze uitbreiding. In deze uitbreiding blijkt de strijd in het bos nog niet geslecht, maar krijgen de good guys versterking.

In deze uitbreiding blijken er naast de natuurgeesten die we al uit het basisspel kennen ook nog zogenaamde Kodama in het bos te wonen. Dit zijn andere vriendelijke wezentjes die helpen om de gemene plaaggeest te bestrijden. Deze Kodama staan op aparte kaarten en op boom-fiches. De bomen kan je op de gebruikelijke wijze kopen (dus voor de groene blaadjes). Hetzelfde geldt echter niet voor de nieuwe kaarten, die betaal je namelijk niet met zonnetjes maar met bloemen.

In het basisspel waren de bloemen een beetje een ondergeschoven kindje. Je kon er het spel op winnen, maar dat was best lastig en verder had je er de rest van het spel niets aan. Dit wordt in de uitbreiding dus recht getrokken doordat je er nu Kodama-kaarten mee kan kopen.

Maar wat zijn dat dan, die Kodama-kaarten? Dit zijn kaarten waar behalve de normale symbolen ook altijd een Kodama-symbool op staat. Als je in een beurt twee of meer Kodama-symbolen hebt opengedraaid dan kan je daar leuke dingen mee doen zonder dat dat je acties kost. Zo koop je voor twee symbolen een kruis-fiche (waarmee je kaarten kan afleggen), koop je voor drie een elementen-fiche die je een eenmalige bonus geeft voor een element van jouw keuze en voor vier Kodama-symbolen krijg je zelfs een derde actie voor in je beurt.

Op de bomen staan zoals gezegd ook de Kodama-symbolen. Maar voor één boom is dit een echt Kodama-symbool dat je helpt om de extraatjes te krijgen. Op de andere bomen uit de uitbreiding krijg je net zo vaak het symbool dat op de boom staat (zonnetje, water, etc). als dat je die ronde aan Kodama-symbolen hebt.

…en de waardering

Ik heb hele gemengde gevoelens over deze uitbreiding. Aan de ene kant geeft de uitbreiding je extra mogelijkheden om je doelen te bereiken en is het heel bevredigend als je je Kodama-motor aan de praat krijgt. Maar aan de andere kant kost het best veel tijd om voldoende Kodama-symbolen te verzamelen en haalt dat, zeker aan het begin, de vaart uit het spel. In meerdere potjes waarbij de Kodama op tafel lagen werden ze dan ook nauwelijks gekocht en lagen ze er eigenlijk voor spek en bonen bij.

Bij een uitbreiding is altijd de hamvraag: maakt het het spel beter? En in dit geval kan ik die vraag niet volmondig met ja beantwoorden. De uitbreiding werkt op zich wel, maar voor mij voegt het meer gedoe (extra regels) en speelduur toe dan speelplezier. Als ik eerlijk ben vind ik het spel daardoor eigenlijk leuker zonder de uitbreiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *