Tides of Time

Geplaatst door

2 spelers
15 minuten
Auteur: Kristian Curla
Uitgever: Portal Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

Sinds een paar jaar zijn micro-games helemaal hot. De oorsprong van dit type spellen ligt in Japan en het zijn spellen waar met weinig spelmateriaal veel speelplezier wordt gecreëerd. Mogelijk is dit soort spellen in Japan ontstaan doordat de mensen daar klein behuisd zijn en dus niet de ruimte hebben om een kast vol met grote spellen te hebben. Inmiddels komen dit soort spellen niet alleen meer uit het Verre Oosten, maar uit de hele wereld en dus ook uit het Nabije Oosten. De Poolse uitgever Portal Games heeft namelijk een echte micro game op de markt gebracht: Tides of Time.

Tides of Time is een kaartspel voor twee personen. Het spel bestaat uit slechts 18 kaarten en vier kartonnen fiches. Op de prachtig geïllustreerde kaarten staan kastelen afgebeeld. Verder hebben de meeste kaarten in de linker hoek een kleur en in de rechter hoek een regel op basis waarvan er punten te verdienen zijn (bijvoorbeeld 7 punten als je de meeste groene kaarten hebt, of drie punten voor elke roze kaart).

De regels van het spel zijn kinderlijk eenvoudig. Iedere ronde krijgen beide spelers vijf kaarten. Hier kiezen ze er één van uit, deze leggen ze tegelijkertijd open voor zich neer en daarna geven ze de resterende vier kaarten door aan de ander. Vervolgens kiezen beide spelers weer één kaart uit van de vier kaarten die ze gekregen hebben, leggen deze kaart tegelijkertijd open voor zich neer en geven de resterende drie kaarten weer door aan de andere speler. En dit doe je nog drie keer en dan heeft iedere speler vijf kaarten voor zich open liggen.

Van ieder van deze vijf kaarten wordt bepaald hoeveel punten hij oplevert op basis van de regels die op de rechterhoek staan. Vervolgens kiest elke speler één kaart om te houden (hier leg je een kartonnen fiche op) en één kaart die uit het spel gaat. De resterende drie kaarten neem je weer op hand en je vult je hand weer aan tot vijf kaarten zodat je klaar bent voor de volgende ronde. Op deze manier worden drie rondes gespeeld en wie na drie rondes de meeste punten heeft die wint het spel.

…en de waardering

Tides of Time is een echte spellensnack voor twee. Je speelt het moeiteloos in een kwartiertje weg en de regels zijn bedrieglijk eenvoudig. De keuzes die je maakt zijn namelijk alles behalve voor de hand liggend. Je probeert echt in te schatten met welke kaarten je de meeste kans hebt om wat punten bij elkaar te schrapen en welke kaarten je (zelfs als je er zelf niets aan hebt) je echt niet aan je tegenstander mag geven. Door de korte speelduur is het een spel dat je vaak meerdere keren achter elkaar zal spelen. Hoe vaker je het speelt hoe beter je de verschillende kaarten op waarde weet te schatten en hoe interessanter het spel wordt. Dit is een prima tweepersoonsspelletje om achter de hand te hebben om verloren kwartiertjes op te vullen. Dit spel lijkt me ook heel geschikt om mee op vakantie te nemen. Je kan de 18 kaarten zo in een ziplockje stoppen, de kartonnen fiches vervangen door een muntje uit je portemonnee en het spel kan overal mee toe.

2 reacties

  1. Hoi Dagmar,
    Leuke review! Een opmerking waarvan ik me afvraag of je dat goed speelt.. na een ronde heb je 1 kaart in je tableu gelegd met een fiche en 1 kaart afgelegd, maar je houdt de andere 3 kaarten van de vorige ronde in je hand en vult aan tot je weer 5 kaarten hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *